Μια οφειλόμενη απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

Απόψεις
Μια οφειλόμενη απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει με τις απειλές «θερμού» επεισοδίου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την Πέμπτη το βράδυ, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσπάθησε να ενδυθεί το μανδύα του “αδικημένου”. Υποστήριξε ότι η χώρα του δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη. Ότι όλοι την κυνηγούν. Ενώ η Τουρκία το μόνο που επιθυμεί είναι ο διάλογος, η ειρηνική συνύπαρξη.

*Γράφει ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μετακυλήσει τις τουρκικές ευθύνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να τις επιρρίψει στην Ελλάδα και στην “ελληνοκυπριακή διοίκηση”, όπως πολλές φορές τόνισε, τις οποίες κατηγόρησε «για μονομερείς ενέργειες και για υιοθέτηση μαξιμαλιστικών θέσεων»... Ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πλήρη ένταξη ως κράτους-μέλους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια απόφαση που ο ίδιος τη θεωρεί λάθος.

Υποτίθεται πως η Τουρκία διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί τον διάλογο. Αλλά οι διακηρύξεις αυτές είναι προσχηματικές. Γιατί διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Με προκλητικές και επιθετικές ενέργειες. Κάτω από το βάρος μιας υποτιθέμενης πολεμικής ισχύος τού ενός.

Διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει όταν παραβιάζονται με τον πιο κατάφωρο τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της Ελλάδας, με την αποστολή ερευνητικού σκάφους με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει με τις συνεχείς δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και Τούρκων αξιωματούχων που περιέχουν ευθείες απειλές κατά της Ελλάδος.

Σας θυμίζω μερικές από αυτές.

- Ερντογάν, Τούρκος πρόεδρος: «Εκείνοι που σηκώνουν ανάστημα κατά της Τουρκίας διακινδυνεύοντας την ασφάλεια του λαού τους θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

- Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος: «Όλοι ξέρουν τι κάνει ο τουρκικός λαός στους εχθρούς της Τουρκίας. Όσοι κάνουν προβοκάτσιες στη θάλασσα τούς περιμένει ο πνιγμός, οι κοιλιές των ψαριών, η βύθιση».

- Μεσούτ Χακί Κασίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής: «Η Ελλάδα στέλνει ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Τουρκίας. Δε διαθέτει δικό της και εφορμά με ξένο άλογο. Αυτό το άλογο θα σκοτωθεί. Αρκετά πια. Οι πιλότοι μας θα καταρρίψουν πολύ σύντομα 5-6 ελληνικά πολεμικά και θα μπούμε στον πόλεμο».

Διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει με τις απειλές “θερμού” επεισοδίου. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Die Welt”, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του τη βύθιση ελληνικού πλοίου ή κατάρριψη ελληνικού αεροπλάνου.

Διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει όταν ένα αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος που ασκείται μονομερώς, η επέκταση των χωρικών της υδάτων, θεωρείται από τις 8/9/1995 από το ψήφισμα της Τουρκικής Βουλής ακόμη και σήμερα casus belli.

Διάλογος μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Διάλογος μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας. Με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων.

Αλήθεια, η Τουρκία επικαλείται συχνά το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά ακόμη και σήμερα από το 1982 δεν έχει συνυπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το ερώτημα είναι αν προτίθεται η Τουρκία να επικυρώσει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ζητά εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση...

Μας δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ότι η χώρα του αποδέχεται τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ως εθιμικό Δίκαιο. Και επειδή το ακούσαμε για πρώτη φορά από επίσημα τουρκικά χείλη, ήχησε ως κάτι πολύ θετικό. Αλλά την ίδια ώρα, σε μια κορυφαία αντίφαση, με αυτή τη διακήρυξη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι τα νησιά που είναι στη “λάθος πλευρά” κατά δήλωσή του δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αγνοώντας εσκεμμένα το Άρθρο 121 της ίδιας Σύμβασης, που δηλώνει ρητά ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή έχουν το ίδιο δικαίωμα ΑΟΖ όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές.

Επίσης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αμφισβήτησε ευθέως και τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης, αναφερόμενος σε δήθεν «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, ενώ σίγουρα γνωρίζει ότι η Συνθήκη ρητά ορίζει την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη ως ελληνική εθνική μειονότητα και τη μειονότητα στη Θράκη ως θρησκευτική (μουσουλμανική).

Όλοι στην Ε.Ε. επιθυμούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε την Ειρήνη. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει και να μας εκβιάσει και ασφαλώς δεν μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα και την Κύπρο που είναι πλήρη μέλη της Ε.Ε.

Πιστεύουμε και πρεσβεύουμε ότι η μόνη λύση για τη μόνη μεταξύ μας διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είναι ο διάλογος. Όπως είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, «τελειώνουν οι προκλήσεις. Ξεκινούν οι συζητήσεις».

ΥΓ: Αξίζει εδώ να μνημονεύσουμε την πολύ σκληρή κριτική που δέχτηκε στην Επιτροπή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από τους ευρωβουλευτές που πήραν τον λόγο, οι οποίοι ανέδειξαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο τόσο για τις μονομερείς, επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας όσο και για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News