Γράμμα προς τους μαθητές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Απόψεις
Γράμμα προς τους μαθητές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει στο γράμμα της η ΕΛΜΕ

Με αφορμή την έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

Διαβάστε αναλυτικά το γράμμα:

«Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μας μαθήτριες, νιώθουμε την ανάγκη, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να απευθυνθούμε σε εσάς που μοιραζόμαστε τις ίδιες αίθουσες, τα ίδια προαύλια, σε εσάς που μοιραζόμαστε τα άγχη και τις αγωνίες της σχολικής καθημερινότητας. Μία καθημερινότητα στην οποία τώρα θα πρέπει να προστεθεί και η διαχείριση μίας πανδημίας. Όλα αυτά για τα οποία διαμαρτυρόμαστε μαζί μ’ εσάς εδώ και χρόνια, οι άθλιες σχολικές αίθουσες που δεν αερίζονται ούτε καθαρίζονται επαρκώς, η αύξηση των μαθητών στις τάξεις προκειμένου να μειωθούν οι εκπαιδευτικοί και να εξοικονομηθούν χρήματα, όλα αυτά που κατά καιρούς μας έβγαλαν μαζί στους δρόμους, σήμερα καθίστανται – κυριολεκτικά – ζητήματα ζωής ή θανάτου.

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μας μαθήτριες, έχετε κάθε λόγο να είστε οργισμένοι και οργισμένες με όσους σήμερα σας κουνάνε το δάκτυλο και ενοχοποιούν τη «νεανική ανεμελιά» για την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Είναι, άλλωστε, οι ίδιοι που:

  • άνοιξαν τον τουρισμό χωρίς κανένα έλεγχο κάτω από την πίεση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Των ίδιων ομίλων που μόλις αυξήθηκαν, αναπόφευκτα, τα κρούσματα, έσβησαν την Ελλάδα από τον τουριστικό χάρτη.
  • δεν έκαναν τίποτα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν προσέλαβαν γιατρούς και νοσηλευτές, δεν εξασφάλισαν την πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ για όλο τον πληθυσμό.
  • αύξησαν ξεδιάντροπα τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη εν μέσω πανδημικής έξαρσης και τώρα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, υποβαθμίζοντας την τήρηση των αποστάσεων ως μέτρο προστασίας.
  • δεν διστάζουν να υποτάξουν την επιστήμη στην πολιτική σκοπιμότητα και σπέρνουν τη σύγχυση αδιαφορώντας για τα οδυνηρά αποτελέσματα που θα έχει η απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ειδικούς επιστήμονες.

Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προετοιμαστεί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να αναζητήσει και να επιτάξει, αν χρειαστεί, χώρους για να χωριστούν τα τμήματα, να προσλάβει επιπλέον εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες, να εφοδιάσει με μάσκες, αντισηπτικά και όργανα θερμομέτρησης τα σχολεία. Αντ’ αυτών προτίμησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να περάσει αντιεκπαιδευτικά και αντιδημοκρατικά μέτρα.

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μας μαθήτριες, έχετε κάθε λόγο να είστε δύσπιστοι και διστακτικοί απέναντι στα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων, μέτρα τα οποία είναι ταυτόχρονα ανεπαρκή και ανεφάρμοστα. Απέναντι σε αυτά οφείλουμε να αντιδράσουμε από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, να αντιδράσουμε ενωτικά και δυναμικά και να διεκδικήσουμε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια. Να αντιδράσουμε, όμως, με έναν τρόπο που δε θα καταλήγει τελικά να στρέφεται εναντίον μας, που δε θα καταλήγει να αρνείται ακόμα και τα ελάχιστα μέσα προστασίας που αναγκάστηκε το κράτος να παρέχει.

Καθόλου «αντισυστημική» δεν είναι η άποψη που επικαλείται ανύπαρκτους κινδύνους από τη χρήση της μάσκας, που αμφισβητεί ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του ιού. Είναι, αντιθέτως, μία άποψη που βολεύει αφάνταστα το οικονομικό και πολιτικό σύστημα εξουσίας που βλέπει τους ευάλωτους ηλικιωμένους ως «βάρος για την οικονομία» και που θα προτιμούσε να μην ξοδέψει χρήματα για την ενίσχυση Υγείας και Παιδείας και για τη στήριξη των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων.

Είναι η ανομολόγητη άποψη ενός συστήματος που βάζει τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή, εκφρασμένη από τα χείλη κάποιων βαλτών ή παραπλανημένων. Άλλωστε, τα μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του τόπου έχουν εξασφαλίσει για τον εαυτό τους πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ και ιδιωτικές κλινικές. Ο απλός λαός, κομμάτι του οποίου είμαστε μαθητές και εκπαιδευτικοί, είναι που θα υποφέρει όταν γεμίσουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ. Μην τους προσφέρεις άλλοθι, μην τους δώσεις την ευκαιρία να πουν «εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει αλλά δεν μας πιστεύατε».

Κόντρα στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών έχουν μέχρι στιγμής αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει το κόστος της παροχής μέσων προστασίας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και να βάλει στον πάγο τα σχέδια για ζωντανή μετάδοση του μαθήματος μέσα από τις σχολικές αίθουσες. Για αυτό σας καλούμε να τηρήσετε τα μέτρα προστασίας και να ενωθείτε μαζί μας για να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων:

- Χωρισμό τμημάτων σε μεγέθη στα οποία θα μπορούν να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις. Καμία τάξη με περισσότερα από 15 παιδιά* .

- Προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικών και καθαριστριών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

- Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας! Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλο το λαό!

*Υπάρχουν και μικρές Τάξεις στα Σχολεία, που ούτε 12 παιδιά δεν χωρούν...»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News