Δηλώσεις Βρύσαλη για την διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων κορωνοϊού από την κυβέρνηση

Απόψεις
Δηλώσεις Βρύσαλη για την διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων κορωνοϊού από την κυβέρνηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι εξελίξεις είναι συνέπεια μιας χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας»

Για 6 ολόκληρους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα, η κυβέρνηση αφήνει χωρίς αντιδραστήρια το ΕΚΕΑ, διατηρεί τα ιολογικά εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων υποστελεχωμένα ακριβώς όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί της, νοσοκομεία αναφοράς , όπως το ΠΑΓΝΗ δεν διαθέτει με ευθύνη υπουργείου Υγείας, 7ΥΠΕ και Διοίκησης ΠΑΓΝΗ αντίστοιχο τέτοιο εργαστήριο ,συστήνει συμβάσεις με το «αζημίωτο» με ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους

Είναι γνωστό ότι τα δείγματα για τον προεγχειρητικό μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 των ασθενών από το ΠΑΓΝΗ στέλνονταν στο ΕΚΕΑ λόγω αδυναμίας διενέργειας του συνόλου των τεστ όλης της Κρήτης στο ιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου, κατόπιν επιλογής του υπουργείου Υγείας και των τοπικών διοικήσεων των φορέων υγείας.

Αντί για ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό, το νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ προχώρησε σε πρόσληψη 3 επικουρικών εργαζομένων για το ιολογικό εργαστήριο, οι οποίοι μετακινήθηκαν στο αντίστοιχο εργαστήριο του πανεπιστημίου, το οποίο πληρώνεται 30 ευρώ για κάθε τεστ.

Σοβαρά ερωτήματα μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιδιωτικός όμιλος, που «συστήνεται» από την κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία, για τη διενέργεια των τεστ μέχρι και την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη διαφήμιζε μέσα από την ιστοσελίδα του ότι «την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων» στις εξετάσεις ανίχνευσης του κορωνοϊού την επιμελείται «εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (μοριακοί βιολόγοι), υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαγιορκίνη Γκίκα». Δηλαδή, του ορισμένου από την κυβέρνηση ως αναπληρωτή εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό...

Τα ερωτήματα μάλιστα επιτείνονται από το γεγονός ότι την Παρασκευή η παραπάνω αναφορά ξαφνικά «εξαφανίστηκε» από την ιστοσελίδα του ιδιωτικού ομίλου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις συνέπειες από τη χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, όπως και την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για να διασφαλιστεί εδώ και τώρα δωρεάν τεστ για όλους τους υγειονομικούς και για τον πληθυσμό, με ενίσχυση του ΕΚΕΑ, των νοσοκομείων και των εργαστηρίων τους, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και με επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Για άλλη μία φορά μέσα στην πανδημία αποδεικνύεται πως ο ιδιωτικός τομέας υγείας λειτουργεί και σε βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας και σε βάρος της δημόσιας υγείας.

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News