Απόψεις

Με μάσκες, ακόμα λίγο

«Δεχόμαστε παραγγελίες σε διάφορα χρώματα και σχέδια», μου είπε ο νεαρός στο ραφείο της γειτονιάς. Κοιτούσα πάντα τη βιτρίνα του “Ράβε-ξήλωνε” - επιδιορθώσεις ενδυμάτων κ.λπ. - γιατί είχε αυτό το χρώμα του παρελθόντος που μου κέντριζε το ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά στην πάνινη κούκλα δίπλα στην πόρτα ήταν αραδιασμένες μάσκες. Άλλες πουά με έντονα χρώματα, άλλες πιο μοντέρνες, μονόχρωμες, ακόμα και λαμέ - για νυχτερινές εξόδους σκέφτηκα ή για τα μπουζούκια, εκεί θα ταίριαζαν ομολογουμένως. «Αυτές», λέει, «έχουν μεγάλη ζήτηση».

Κάθε εποχή δημιουργεί τη μόδα και οι συνθήκες πάντα τη διαμόρφωναν, άλλοτε πολιτικές, ενίοτε κοινωνικές και οικονομικές. Σε συνθήκες πανδημίας ωστόσο, οι μάσκες δεν είναι μόδα αλλά μέτρο αυτοπροστασίας, που, από τη στιγμή που επιβλήθηκε ως υποχρεωτικό, έδωσε σε κάποιους - και γιατί όχιq - την έμπνευση να το εκμεταλλευτούν εμπορικά.

Δύο ευρώ η μάσκα, κάποιες με δυόμισι και τρία, αν είσαι από εκείνους που απεχθάνονται τις ιατρικές μιας χρήσης. Όπως και να χει, οι μοδίστρες και οι ράφτες, που ανάμεσα σε τόσους άλλους έκλεισαν τις μέρες της καραντίνας τα μικρομάγαζά τους κι ύστερα τα άνοιξαν αλλά χωρίς να βλέπουν πελατεία, βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να βγάλουν ένα χαρτζιλίκι. Πενία τέχνας κατεργάζεται, βλέπετε.

Και να οι παραγγελίες για μάσκες, να το ενδιαφέρον του κόσμου να βρει υφάσματα και χρώματα και σχέδια. Οι μαμάδες να ψάχνουν παιδικές μασκούλες, οι γιαγιάδες να ράβουν μόνες τους, και μια νέα συνήθεια-επιβεβλημένο μέτρο, που, αν το αναλύσεις λίγο παραπάνω, δείχνει πως πίσω από όλο αυτό που μάθαμε να κάνουμε βρίσκεται η ανάγκη μας να το περάσουμε ανώδυνα.

Μάσκες στους δρόμους, στα καταστήματα, στους χώρους εργασίας, στη λαϊκή αγορά - δεν αναγνωρίζεις ούτε τους γνωστούς σου. «Να προστατευτούμε. Το λένε οι ειδικοί και κάτι ξέρουν», μου είπε εκείνη η κυρία στη λαϊκή της Πέμπτης. Ευτυχώς τα μάτια δεν κρύβονται και τα έχουμε ανοιχτά. Προδίδουν θλίψη ή χαρά, αγωνία, αγάπη, ζήλια... Λίγο ακόμα, κοίτα τον διπλανό σου λίγο πιο πάνω από τη μάσκα. Δες, τίποτα δεν είναι παντοτινό...

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια