Νέα επιστολή από τους «Πολίτες για ένα καθαρό Ηράκλειο»

Απόψεις
Νέα επιστολή από τους «Πολίτες για ένα καθαρό Ηράκλειο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή

Επιστολή προς τον Δήμο Ηρακλείου, Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργό Εσωτερικών, Περιφέρεια Κρήτης, Υπουργό Περιβάλλοντος, Υπουργό Πολιτισμού καθώς και τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, απέστειλε το κίνημα «Πολίτες για ένα καθαρό Ηράκλειο», για μια καθαρή πόλη.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμοι Κύριοι -ες,

Παρά τις επαλειμμένες γραπτές εκκλήσεις μας (εδώ και ένα χρόνο) προς τον Δήμο Ηρακλείου για μεταστροφή της απαράδεκτης κατάστασης, όσον αφορά στην ελλιπή δημόσια καθαριότητα και την αυξανόμενη δημιουργία διάσπαρτων χωματερών εδώ και εκεί στο Ηράκλειο, και κυρίως στο δρόμο που συνδέσει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης (Κνωσό - Φαιστό), παρά τις προφορικές εκκλήσεις μας σε συναντήσεις που με μεγάλο κόπο αποσπάσαμε ως κίνηση «Πολιτών για ένα καθαρό Ηράκλειο», με τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, παρά το μέγα πλήθος προτάσεων, ιδεών και λύσεων που προτείναμε προς τον Δήμο για την επίλυση του προβλήματος, όπου συλλήβδην όλες απορρίφθηκαν και πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων, παρά την πρόσφατη (παρακάτω) επιστολή που αποστείλαμε προς τον Υπουργό των Εσωτερικών και ζητήσαμε την παρέμβαση του για διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες (αλλαγή μοντέλου καθαριότητας, έλεγχος αποτελέσματος, κλπ) όπου και πάλι ουδεμία απάντηση λάβαμε.

Η κατάσταση συνεχίζεται ίδια και απαράλλακτη, οι χωματερές αυξάνονται σε αριθμό αφού λύση δεν δίδεται, δίπλα σε κάθε ανοικτό κάδο υπάρχει τουλάχιστον ισόποση ποσότητα σκουπιδιών χάμω στο έδαφος, ο αέρας τα παίρνει και μολύνει όλο το γύρωθεν τόπο σε μεγάλη απόσταση λόγω και των ισχυρών ανέμων στο νησί, οι δρόμοι, το περιβάλλον, ο υδροφόρος ορίζοντας, τα ρέματα κλπ επιβαρύνονται θανάσιμα, ο τουρισμός που με τόσο κόπο η ηγεσία της χώρας προσπαθεί να κρατήσει, παθαίνει καίριο πλήγμα, και εμείς ως πολίτες είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μια τριτοκοσμική κατάσταση (συνημμένες φωτογραφίες).

Επειδή ως πολίτες της ευρωπαϊκής αυτής χώρας και ως δημότες ενός από τους μεγαλύτερους και ανθηρότερους οικονομικά Δήμους της χώρας, δεν μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τα στάνταρ αυτά καθαριότητος που μας πασάρει η Πολιτεία, κάνουμε και πάλι έκκληση, απευθυνόμενοι σε όλους εκείνους που πιθανόν έχουν ή οφείλουν να έχουν γνώμη και άποψη επί του θέματος, και μπορούν να συνδράμουν ή να πιέσουν για την επίλυση του προβλήματος.

Δεν υπάρχει πολιτισμός, δεν υπάρχει τίποτε, όταν ζούμε δίπλα και παρέα με τα απορρίμματα, όταν βεβηλώνουμε και υποβαθμίζουμε το περιβάλλον, όταν μολύνουμε την τροφική αλυσίδα, όταν ρυπαίνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα, τα ρέματα και τις θάλασσες μας όπου τελικά καταλήγει μεγάλος αριθμός των διάσπαρτων πλαστικών και σκουπιδιών. Είναι το πρώτο ζήτημα που μια ελάχιστα ανεπτυγμένη κοινωνία οφείλει να σκεφτεί και να λύσει, και ασφαλώς άλυτα τεχνικά θέματα δεν υπάρχουν παρά μόνο έλλειψη βούλησης. Πώς το διπλανό Ρέθυμνο έχει καθαριότητα, άλλη φυλή ανθρώπων κατοικεί εκεί;

Στο Ηράκλειο, δεν υπάρχει βούληση για την επίλυση του θέματος.

Ελπίζουμε να βρούμε τελικά ευήκοα ώτα! Είμαστε σίγουροι ότι στη χώρα αυτή, στον διοικητικό μηχανισμό της, στην Κυβέρνηση, υπάρχουν άνθρωποι που συμμερίζονται την αγωνία μας και θα προστρέξουν ώστε να εξευρεθεί η λύση. Το υπάρχον μοντέλο καθαριότητας έχει φθάσει στα όρια του και αδυνατεί.

Ασφαλώς, ύστατο καταφύγιο προκειμένου να βρούμε λύση στο πρόβλημα, είναι η προσφυγή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της επίσημης διαδικασίας υποβολής καταγγελίας. Ένα είναι σίγουρο, ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και αδιάφοροι στο απεχθές αυτό φαινόμενο που βιώνουμε καθημερινά και υποβαθμίζει βάναυσα τις ζωές μας.

Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ των Εσωτερικών,

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να απευθυνθούμε σε εσάς για ένα ζήτημα που δεν τιμά καθόλου τον τόπο μας, έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα και απαιτεί άμεση λύση, για την οποία ζητάμε τη βοήθεια σας.

Τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν συνεχώς χωματερές στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, ένα Δήμο που διαθέτει ένα από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ευρώπη (την Κνωσό), το Μουσείο Ηρακλείου (το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά το Μουσείο Ακρόπολης), και ασφαλώς, αποτελεί τη μεγάλη πύλη εισόδου επισκεπτών στη χώρα μας και τη βιτρίνα του τουρισμού μας προς τα έξω.

Παρόλα αυτά, οι χωματερές, εδώ και εκεί, εξελίσσονται σε μόνιμο αποκρουστικό φαινόμενο, το οποίο ως δημότες και πολίτες δεν μπορούμε να ανεχθούμε. Ο δρόμος που συνδέει την Κνωσό με τη Φαιστό που θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα επιμελημένος και δενδροφυτεμένος ένθεν και ένθεν λόγω της ιστορίας που κουβαλάει και των χιλιάδων διερχομένων καθημερινά, ντόπιων και ξένων επισκεπτών, αποτελεί τόπο αποκομιδής σκουπιδιών, τόσο καθόλο του το μήκος όσο και σημειακά αλλά και λίγο έξω από αυτόν.

Η κίνηση «Πολιτών για ένα Καθαρό Ηράκλειο» απευθύνθηκε επανειλημμένως στο Δήμο και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο αλλά και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, όμως λύση στο πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει. Παρά τις δεκάδες προτάσεις που καταθέσαμε, η απάντηση ήταν πάντα αρνητική.

«Τίποτε δεν μπορεί να γίνει, η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει, και το μόνο που πρέπει να γίνει είναι, εμείς οι πολίτες να την αποδεχθούμε ως αναπόφευκτο φυσικό φαινόμενο».

Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει! Μας προσβάλλει όλους. Δεν υπάρχει πολιτισμός, δεν υπάρχει τίποτε παρά μόνο βαρβαρότητα όταν τα σκουπίδια και οι ακαθαρσίες κυκλοφορούν εδώ και εκεί και τα στροβιλίζει ο άνεμος. Ακόμη και το απλούστερο απουσιάζει: ο αριθμός των κάδων είναι υποπολλαπλάσιος των απαιτούμενων και δίπλα σε κάθε κάδο υπάρχει τουλάχιστο ισοδύναμη ποσότητα σκουπιδιών που την παίρνει ο αέρας και βεβηλώνει ολόκληρο τον τόπο.

Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για τη διατήρηση στοιχειώδους καθαριότητας στους δημόσιους χώρους ακόμη και με κατασταλτικά μέτρα (πρόστιμα κλπ), ζήτημα για το οποίο εμείς οι πολίτες καταβάλουμε σημαντικούς φόρους.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, παρακαλούμε τη συνδρομή σας για την επίλυση του θέματος. Αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εάν το υπάρχον μοντέλο καθαριότητας, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι το κατάλληλο, αλλάξτε το, ώστε οι πολίτες να απολαύσουν επιτέλους στοιχειώδη καθαριότητα.

Ελπίζουμε ότι με την παρέμβαση σας και τις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες (νομοθετικές και διοικητικές), η κατάσταση θα αλλάξει και δεν θα χρειαστεί να απευθυνθούμε υψηλότερα, και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν μπορεί, με κανένα τρόπο, να συνεχιστεί η ίδια επιδεινούμενη κατάσταση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Αδάμ Φρογάκης

Μανώλης Θαλασσινάκης

Κίνηση Πολιτών για ένα καθαρό Ηράκλειο

https://www.facebook.com/groups/442481339733010/».

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News