Απόψεις

Μύθοι για τον κορωνοϊό που καταρρίπτονται από την επιστήμη

Ο κορωνοϊός δεν οδήγησε στον θάνατο μόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η παραπληροφόρηση ενάντια σε κάθε λογική επέφερε το μοιραίο σε εκατοντάδες συνανθρώπων μας

Καθώς τα κρούσματα από τον κορωνοϊό υπερβαίνουν παγκόσμια τα 20 εκατομμύρια και συνεχίζουν αυξανόμενα, ειδήσεις, άρθρα και κοινωνικά μέσα δικτύωσης διοχετεύουν ένα χείμαρρο πληροφοριών, μέσα από τον οποίο είναι δύσκολο να διακρίνεις τον μύθο από την πραγματικότητα.

*Γράφει ο Νίκος Κατσαρός

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται μια σειρά από μύθους για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, COVID-19, που καταρρίπτονται επιστημονικά. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι μύθοι αυτοί εκτός της παραπληροφόρησης μπορούν να αποβούν και επικίνδυνοι.

Ο κορωνοϊός δεν οδήγησε στον θάνατο μόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η παραπληροφόρηση ενάντια σε κάθε λογική επέφερε το μοιραίο σε εκατοντάδες συνανθρώπων μας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “American Journal of Tropical Medicine and Hygiene”, τουλάχιστον 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την κατανάλωση οινοπνεύματος με την ελπίδα ότι έτσι θα αποστείρωναν τον οργανισμό τους από τον κορωνοϊό. Επίσης άλλοι 5.900 νοσηλεύτηκαν γιατί ήπιαν μεθανόλη και άλλοι 60 τυφλώθηκαν.

Κέντρα παραπληροφόρησης στην Ινδία ενθάρρυναν τους πολίτες να πίνουν ούρα αγελάδας ή να τρώνε την κοπριά τους. Στη Σαουδική Αραβία πολλοί επέλεξαν να θωρακίσουν την υγεία τους πίνοντας ούρα καμήλας με λίγες σταγόνες μοσχολέμονο.

  • Μύθος 1: Ο κορωνοϊός παρασκευάστηκε σε εργαστήριο ή είναι βιολογικό όπλο.

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός παρασκευάστηκε σε εργαστήριο. Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι παρόμοιος με τα δύο άλλα είδη κορωνοϊών, τον SARS-CoV και τον MERS-CoV, που και οι τρεις προήλθαν από τις νυχτερίδες. Επίσης δεν είναι βιολογικό όπλο που χρηματοδοτήθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς για να προωθήσει τις πωλήσεις εμβολίου που είχε ετοιμάσει.

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό “Nature Medicine” παρουσίασε ισχυρά επιχειρήματα ότι ο κορωνοϊός δεν παρασκευάστηκε σε εργαστήριο. Η μελέτη έδειξε ότι οι πρωτεΐνες-ακίδες με τις οποίες προσδένεται ο κορωνοϊός στα ανθρώπινα κύτταρα προήλθαν από τη φύση και όχι από εργαστήριο.

  • Μύθος 2: Τα κατοικίδια ζώα μεταδίδουν τον κορωνοϊό.

Τα κατοικίδια ζώα, γάτες, σκύλοι κ.λπ., δε μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Παρόλο που αναφέρθηκαν σπάνιες περιπτώσεις όπου κατοικίδια προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, σε καμία περίπτωση δεν το μετέδωσαν σε άνθρωπο. Αν κάποιο άτομο προσβληθεί από κορωνοϊό, καλό θα είναι να αναθέσει τη φροντίδα του κατοικιδίου του σε άλλο άτομο. Αυτά αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

  • Μύθος 3: Βιταμίνη C ή άλλα σκευάσματα βιταμινούχα και ιχνοστοιχεία προφυλάσσουν από τον κορωνοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι η βιταμίνης C ή άλλα σκευάσματα δεν προφυλάσσουν από τον κορωνοϊό. Η βιταμίνη C υποστηρίζει βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό, ενώ συγχρόνως βοηθά στη σύνθεση ορμονών, κολλαγόνου κ.λπ. και προστατεύει από παθογόνα βακτηρίδια. Συνεπώς συνιστάται η χρήση της βιταμίνης C για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όχι όμως υπερδοσολογία που μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ΠΟΥ, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA, και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σκευάσματα τα οποία προφυλάσσουν ή θεραπεύουν τον κορωνοϊό.

  • Μύθος 4: Πακέτα από την Κίνα, ή φαγητό σε κινέζικο εστιατόριο μεταδίδει τον κορωνοϊό.

Πακέτα από την Κίνα ή οπουδήποτε αλλού δε μεταδίδουν τον κορωνοϊό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ΠΟΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ο κορωνοϊός δε μεταδίδεται μέσω των τροφίμων ούτε από κινέζικα ή άλλα εστιατόρια, παρά μόνον εάν άτομο είναι μολυσμένο και μεταδώσει τον κορωνοϊό στο τρόφιμο.

  • Μύθος 5: Πίνοντας αλκοόλη ή μεθανόλη ή απορρυπαντικό, ή τρώγοντας σκόρδο, κ.λπ., θεραπεύεις ή προλαβαίνεις τον κορωνοϊό.

Πίνοντας αλκοόλη ή τρώγοντας σκόρδο δεν προστατεύεσαι, ούτε θεραπεύεσαι από τον κορωνοϊό. Ούτε βέβαια πίνοντας ούρα αγελάδας ή καμήλας ή και τρώγοντας τα απορρίμματά τους θα φέρει θετικό αποτέλεσμα, αλλά το αντίθετο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

  • Μύθος 6. Τα δίκτυα 5G διαδίδουν τον κορωνοϊό.

Είναι γεγονός ότι οι ιοί δε μεταδίδονται μέσω ραδιοκυμάτων ή δικτύων κινητής τηλεφωνίας, περιλαμβανομένων και των δικτύων 5G, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρ’ όλα ταύτα, καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν, τον Απρίλιο σε Ολλανδία και Βρετανία πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν πολλοί πυλώνες κινητής τηλεφωνίας. Ιδιαίτερη διάδοση είχαν τέτοιες παρανοϊκές θεωρίες κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς πολλοί πίστευαν ότι υπήρχε κάποια κρυφή ατζέντα, ενώ επίσης είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο να αναζητήσουν στο διαδίκτυο τέτοια σενάρια.

  • Μύθος 7: Τα εμβόλια είναι επικίνδυνα.

Ο μεγαλύτερος μύθος από όλους. Όποιος διαδίδει αυτό εγκληματεί όχι μόνον ενάντια στον εαυτό του αλλά και ενάντια σε κάθε συνάνθρωπό του. Το εμβόλιο θα κατατροπώσει τον κορωνοϊό και θα σωθεί η ανθρωπότητα.

*Ο κ. Νίκος Κατσαρός είναι π. διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής του New York College.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια