Απόψεις

Για το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας

«Το ραντεβού με την ιστορία συνεχίζεται και αναμένεται πιο ανατρεπτικό παρά ποτέ»

Έχουν τα ορόσημα σημασία; 1974, 1981, 1989, 2004, 2030; Έχουν, γιατί προσδιορίζουν την πορεία και νοηματοδοτούν το αύριο για τον καθένα και την καθεμία από εμάς.

*Γράφει ο Παύλος Χρηστίδης

Το ΠΑΣΟΚ βαδίζει την 5η - σχεδόν - δεκαετία του. Και συνεχίζει κόντρα στον άνεμο. Στο μεταίχμιο των ιστορικών κύκλων, στην αλληλουχία των εποχών. Πάντοτε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το ΠΑΣΟΚ νοηματοδοτεί το αύριο, εξελίσσεται, νοσταλγεί αλλά πάνω από όλα προσδιορίζει με τη μοναδική ταυτότητά του το αύριο του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Τα όνειρά μας είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας. Ειδικά της δικής μας γενιάς. Αλλά και τα δύο μαζί, ως ένα ισχυρό μείγμα, μας δένουν, μας μαθαίνουν και μας εξελίσσουν.

Η 3η του Σεπτέμβρη δεν είναι μόνο η γενέθλια ημέρα ενός Κινήματος που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας σ’ αυτό τον τόπο και στην Ευρώπη. Είναι μια επαναστατική διακήρυξη, ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο, είναι η αφετηρία δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φαινομένου που προσδιόρισε την Ελλάδα και την Ευρώπη καταλυτικά και καθοριστικά.

Το ραντεβού με την ιστορία συνεχίζεται και αναμένεται πιο ανατρεπτικό παρά ποτέ. Για να γίνει αυτό όμως πράξη πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας. Ό,τι μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένο και κατοχυρωμένο αλλάζει.

Μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες στο παγκόσμιο, στο εθνικό, στο οικονομικό, στο κοινωνικό, στο πολιτικό, στο ιδεολογικό και στο ηθικό υπόστρωμα. Υπάρχουν επάλληλα ρήγματα σε διαφορετικά βάθη, μήκη και πλάτη που συγχρονισμένα προκαλούν σεισμικές δονήσεις και απαιτούν ανακατασκευή του δικού μας οικοδομήματος. Οι κοινωνικές δυνάμεις δεν είναι οι ίδιες με χθες και βέβαια δεν εκπροσωπούνται ή κυβερνιούνται με τον παλιό τρόπο. Οι μηχανισμοί της κοινωνικής κινητικότητας και ανέλιξης που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι σε στασιμότητα. Τώρα, είναι η ώρα της αλήθειας. Μετά την κρίση χρέους, τους διχασμούς, τις πολώσεις, τα μνημόνια και την πανδημία, καλούμαστε να σταθούμε στα πόδια μας ξανά, μπροστά στην αλήθεια της νέας εποχής. Και αυτό θέλει σύγκρουση με τις αιτίες όσων μας οδήγησαν εδώ. Θέλει πολιτικές επιλογές που παράγουν για την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές, δεν καταστρέφουν για μικροκομματικά οφέλη. Θέλει μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν νέες ευκαιρίες, όχι απορρυθμίσεις που κλείνουν το μάτι στα κλειστά συμφέροντα, στους ελιτίστες, τους διαχειριστές.

Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε και με τα αιτήματα των πολιτών για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη, αλλά και με τις απαντήσεις των αιτημάτων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου συνέχισε την παράδοση της Δημοκρατικής Παράταξης και ταυτίστηκε με την πρόοδο της πατρίδας και των πολιτών. Υποστήριξε αταλάντευτα την πίστη στη Δημοκρατία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.

Για τη δικιά μας γενιά, που βίωσε την παρακμή του πολιτικού συστήματος, η αναγέννηση του πολιτικού μας χώρου έχει πολλαπλή σημασία. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δε θα γίνουμε όλοι ίδιοι.

Ξέρουμε τι μας χωρίζει και από τη Ν.Δ. και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το σημαντικό είναι πως ξέρουμε ότι η παράταξή μας υπάρχει για να πρωταγωνιστεί. Και αυτή είναι η πρόκληση της επόμενης περιόδου. Να δημιουργήσουμε με τους πολίτες μια μεγάλη πλειοψηφική, προοδευτική παράταξη, που δημιουργεί νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη. Σε αυτό τον δρόμο θέλουμε να συμπορευτούμε με όσους πολίτες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τα ίδια οράματα. Και αυτούς που έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές τα προηγούμενα χρόνια, με διαφορετικά κριτήρια.

Απέναντι στη λογική των χαμηλών ταχυτήτων και προσδοκιών, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πλειοψηφία που οραματίζεται και υλοποιεί την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί και δίνει στον κάθε Έλληνα την ελευθερία, την προοπτική, τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο.

* Ο Παύλος Χρηστίδης είναι δικηγόρος-εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια