Σ. Βαρδάκης: «Η απόφαση της κυβέρνησης ισοδυναμεί με αύξηση της τιμής των καυσίμων»

Απόψεις
Σ. Βαρδάκης: «Η απόφαση της κυβέρνησης ισοδυναμεί με αύξηση της τιμής των καυσίμων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν φαίνεται να έχει αναλογιστεί η αύξηση του κόστους των καυσίμων για τους επισκέπτες στα 34 νησιά όπου εφαρμόζεται το μέτρο»

Αναφορικά με την κατάργηση του σκέλους επιδότησης των καυσίμων στα πρατήρια, στο πλαίσιο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης προχώρησε σε ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή την τροπολογία, που ψήφισε η Κυβέρνηση, με την οποία καταργεί το σκέλος της επιδότησης των καυσίμων στα πρατήρια, στο πλαίσιο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε πριν 2 ημέρες από το βήμα της Βουλής, ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τις μεταφορές, αλλά μάλλον εννοούσε το αντίθετο.

Η απόφαση της κυβέρνησης να “αποδεσμεύσει” τους πρατηριούχους, από το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.) συνεπάγεται, το αμέσως ακριβώς επόμενο διάστημα, την κατακόρυφη αύξηση της τιμής των καυσίμων για όλους.

Και μπορεί η Κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι επιθυμεί την απευθείας απόδοση του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους στους μόνιμους κατοίκους και στις τοπικές επιχειρήσεις των νησιών, για το οποίο όμως δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, αφού εξαρτάται από την έκδοση Κ.Υ.Α. για να εφαρμοστεί, εν τούτοις δεν φαίνεται να έχει αναλογιστεί την αύξηση του κόστους των καυσίμων για τους επισκέπτες στα 34 νησιά όπου εφαρμόζεται το μέτρο.

Εύλογα ανακύπτει το ερώτημα αν η Κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ότι κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την αύξηση των χρημάτων διαμονής και εστίασης, μόνο αποτρεπτικά μπορούν να δράσουν στον όποιον τουρισμό έχουν φέτος οι συγκεκριμένες περιοχές.

Αφαιρεί δε και αναπτυξιακά εργαλεία από τα νησιά μας, όπως τη χαμηλή τιμή των καυσίμων, στα επίπεδα της μέσης τιμής της Αττικής.

Σημαντικό είναι επίσης να τονίσουμε, ότι οι επιτηδευμένες καθυστερήσεις στην εξόφληση ποσών που απορρέουν από το μέτρο του Μ.Ι. προς τους δικαιούχους, έως και σήμερα, είναι λογικό να ανησυχεί όσους ορίζει ως δικαιούχους η νέα τροπολογία, αφού δεν ξέρουν σε πόσο χρόνο αυτά θα καταβάλλονται, αλλά και αν στην Κ.Υ.Α. θα υπάρξει αναδρομική ισχύ από την 1.8.2020, οπότε και παύει η ισχύ του προηγούμενου νομικού πλαισίου ή αν θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσής της.

Μέσα σε όλα αυτά, η απουσία της Κρήτης σε ότι αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο συνεχίζει να είναι παντελής, απομακρύνοντας όλο και περισσότερο την ένταξή της στο πρόγραμμα, όπως είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση (ν. 4606/19, άρθρο 14).

Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο ότι με το ξήλωμα αναπτυξιακών εργαλείων της προηγούμενης Κυβέρνησης, επιλέγει να χαράξει πολιτική. Θύματα αυτή τη φορά τα νησιά και οι νησιώτες με την κατάργηση του Μ.Ι., ενός ουσιαστικού σχεδίου ενίσχυσης των νησιών, αλλά και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Κρήτης, με πολλαπλά έμμεσα και άμεσα οφέλη για την εθνική και περιφερειακή οικονομία.

Η άρνησή της να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στις πληρωμές των νησιωτών για τις μετακινήσεις τους το 2020, συνεχίζεται ενώ ταυτόχρονα δεν έχει ακόμη ανοίξει η πλατφόρμα για την κατάθεση των παραστατικών μεταφοράς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News