Ο Γιάννης δε «μας» χρωστά τίποτε

Απόψεις
Ο Γιάννης δε «μας» χρωστά τίποτε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ψαρουλάκης

Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δε χρωστά τίποτε στην Ελλάδα. Απολύτως τίποτε. Ο πατέρας του θαλασσοπνίγηκε για να φέρει την οικογένειά του “στην Ευρώπη”, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του. Ως “παράνομος μετανάστης” δεν μπορούσε ούτε να εργαστεί νόμιμα, ούτε να κάνει οτιδήποτε από αυτά που όλοι θεωρούμε αυτονόητα και φυσιολογικά.

Μεγάλωσε τα παιδιά του με χίλιες στερήσεις, τους έδωσε ΑΡΧΕΣ που τα μοσχαναθρεμμένα Ελληνόπουλα ούτε στο όνειρό τους... και τους έμαθε την αξία της ζωής, της δουλειάς και της οικογένειας.

Μεγαλώνοντας αυτά τα παιδιά προσπάθησαν να συνεισφέρουν στον πενιχρό οικογενειακό κορβανά πουλώντας “λαθραία” προϊόντα (ναι, σαν “εκείνους τους μαύρους” που τα μαζεύουν στο σεντόνι και τρέχουν μόλις “σκάσουν” οι μπάτσοι) και κάνοντας γενικά ό,τι μπορούν. Και ταυτόχρονα, όλα μαζί ακολούθησαν την αγάπη τους, τον αθλητισμό και ειδικά το μπάσκετ.

Έκαναν φίλους, μεταξύ εκείνων των Ελλήνων (και είμαστε η πλειοψηφία, κι ας ακούγονται περισσότερο οι “άλλοι”) που δεν κοιτάζουν χρώμα και τσέπη, αλλά άνθρωπο. Έμαθαν να αγαπούν αυτήν τη χώρα, παρότι δεν τους φέρθηκε καλά, παρότι δεν έδωσε καμία ευκαιρία στον ταλαίπωρο πατέρα τους, παρότι μέχρι που άνοιξαν οι πόρτες του ΝΒΑ για τον Γιάννη δεν του ’χαν δώσει καν χαρτιά. Το μεγαλύτερο αθλητικό ταλέντο που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στην Ελλάδα ήταν ένας άνθρωπος χωρίς ταυτότητα, μια ύπαρξη στις χαραμάδες του συστήματος.

Και όλα τα αδέλφια διέπρεψαν σε αυτό που διάλεξαν να κάνουν, με τον Γιάννη να γίνεται μάλιστα ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο. Κι ας έφυγε από την Ελλάδα “άγουρος” και “ακατέργαστος”, οι (επιστήμονες!) Αμερικάνοι ανέδειξαν τα απίστευτα φυσικά του προσόντα και τον έκαναν τον σούπερ σταρ που γνωρίζουμε σήμερα.

Και φυσικά κάποια στιγμή, μετά από άπειρους ύμνους για τη μία από τις δύο πατρίδες του, είπε αυτό που όλοι γνωρίζουμε, είτε το συζητάμε είτε όχι: ότι η Ελλάδα δεν είναι “πολυπολιτισμική” χώρα, αλλά μια χώρα λευκών και αντιμετωπίζει με καχυποψία τον “άλλο”.

Ε, ΝΑΙ, την αλήθεια είπε. Αυτήν που βλέπουμε γύρω μας, είτε την ομολογούμε είτε όχι.

Και παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να τιμά αυτήν την πατρίδα, να την εκπροσωπεί στο ανώτερο επίπεδο, να είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της.

Ο Γιάννης ο Αντετοκούνμπο, με καταγωγή από τη Νιγηρία, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σεπόλια και έμαθε να αγαπά τις καλές πλευρές αυτής της περίεργης χώρας που λέγεται Ελλάδα.

Και πάνω από τις αθλητικές του ικανότητες, προσωπικά τον σέβομαι γιατί έχει το μεγαλείο ψυχής να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Για εκείνους που τον βρίζουν και τον λοιδορούν, δεν έχω ούτε μία κουβέντα. Δεν την αξίζουν. Πλήρης απαξίωση.

Φωτογραφία : ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News