Χ. Μαμουλάκης: «Η ΝΔ ξαναβάφτισε το πετυχημένο πρόγραμμα «Φιλόδημος»

Απόψεις
Χ. Μαμουλάκης: «Η ΝΔ ξαναβάφτισε το πετυχημένο πρόγραμμα «Φιλόδημος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η κυβέρνηση κατήργησε το «Φιλόδημο» χωρίς να αιτιολογεί με βάσιμα στοιχεία την απόφαση της»

Σχετικά με το πρόγραμμα «Φιλόδημος», τη μετονομασία του σε «Τρίτσης» καθώς και για τη διαχείριση του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου προχωράει σε ανακοίνωση ενώ μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «το χρηματοδοτικό εργαλείο «Τρίτσης» χρησιμοποιεί την ίδια σύμβαση με την ΕτεΠ που έλεγαν ότι δεν υπάρχει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εδώ και ένα χρόνο, από τότε που έγινε κυβέρνηση η ΝΔ, απαξιώνει συστηματικά το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλούς και κομβικούς τομείς. Είναι πλέον γνωστή η τακτική της, που συνεπικουρείται από τα φιλικά και στρατευμένα μέσα ενημέρωσης.

Από τη μία, συκοφαντεί σημαντικά έργα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στη συνέχεια να τα οικειοποιηθεί. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η τύχη του εξαιρετικού και καινοτόμου προγράμματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «Φιλόδημος».

Θεσμοθετήθηκε για να δώσει μια μεγάλη ανάσα στους Δήμους και να χρηματοδοτήσει πολλά και σημαντικά έργα υποδομής που είχαν στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των τοπικών κοινωνιών.

Και είναι πολύ σημαντικό, το ότι αυτό έγινε με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια, εξοβελίζοντας από όλα τα στάδια των διαδικασιών πελατειακές και  ρουσφετολογικές λογικές, που κυριάρχησαν στη χώρα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα: την πτώχευση της χώρας και τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους των πολιτών της.

Η επιτυχία του προγράμματος «Φιλόδημος» ήταν καθολική καθώς το αίσθημα αποδοχής ήταν κοινό τόσο από τους αιρετούς Δημάρχους, όσο και από τους πολίτες της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.

Οι ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα έργα υποδομών ήταν, άλλωστε, προτεραιότητα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσω του «Φιλόδημου», σε λιγότερο από έναν χρόνο, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 1,24 δισ. για 502 έργα.

Δυστυχώς προτεραιότητα του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκου, και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η αποδόμηση του έργου του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως των συνεπειών στην τοπική αυτοδιοίκηση, και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αντί λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ να ακολουθήσει το στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη των τοπικών κοινωνιών, υιοθετώντας και επεκτείνοντας ένα τόσο πετυχημένο πρόγραμμα, πριν από λίγους μήνες, κατήργησε το «Φιλόδημο» χωρίς μάλιστα, να αιτιολογεί σε βάσιμα στοιχεία την απόφαση της, αλλά ψελλίζοντας κατηγορίες ότι δήθεν η χρηματοδότηση από την ΕτεΠ δεν ήταν εξασφαλισμένη και ότι δήθεν ο «Φιλόδημος» δεν είχε πόρους. Γιατί το βασικό τους κίνητρό ήταν να υπονομευθεί το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον όταν αυτό είχε αγκαλιαστεί από δικούς τους, γαλάζιους δημάρχους.

Άφησαν λοιπόν, επί μήνες τους Δήμους «ξεκρέμαστους» και τα έργα που «έτρεχαν» στον αέρα-και που είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση- για να έρθουν μετά και να αναγγείλουν μετά βαΐων και κλάδων το νέο πρόγραμμα έργων, δράσεων και αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης, Αντώνης Τρίτσης, που λήγει το 2023 και αφορά έργα υποδομών για τους 332 Δήμους και τις 13 Περιφέρειας, με προΰπολογισμό 2,5 ευρώ. Στην πραγματικότητα, γίναμε μάρτυρες μιας απλής… ονοματοδοσίας.

Γιατί μπορεί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος να ξαναβάφτισε το πετυχημένο χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά η ουσία του παραμένει η ίδια. Και μάλιστα, βρίσκουμε και την ίδια δανειακή σύμβαση με την ΕτεΠ, αυτήν για την οποία μας κατηγορούν, ενώ προεκλογικά μας έταζαν νέα σύμβαση χρηματοδότησης.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Μέσα σε ένα βράδυ, μετέτρεψαν τις αιτήσεις των Δήμων για το πρόγραμμα Φιλόδημος, σε αιτήσεις των Δήμων για το πρόγραμμα Τρίτσης.

Τα έργα που επαίρονται ότι εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι αυτά που είχαν ενταχθεί στο «Φιλόδημο».

Ενώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θεμελιώθηκε πάνω στις αρχές της διαφάνειας και της ισονομίας, στο πρόγραμμα της ΝΔ μειώνονται οι ενδιάμεσοι θεσμοί για την τελική απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης, κάνοντας μάλιστα απαραίτητη την απόφαση υπουργού. Καθίσταται δηλαδή ο υπουργός συμμέτοχος στο ποιος είναι ο ανάδοχος ενός έργου με άμεση εμπλοκή στις αποφάσεις αίτησης και ένταξης στη διαδικασία πληρωμής.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αφαιρεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου την αρμοδιότητα της αξιολόγησης και την αναθέτει σε ιδιώτες αξιολογητές. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τον λόγο: η αρχή της διαφάνειας και την αντικειμενικής διαδικασίας να αντικατασταθεί από την αρχή του κομματικού κριτηρίου.

Με λίγα λόγια, επανέρχεται η λογική του….«κατόπιν ενεργειών του Υπουργού».

Εν κατακλείδι, οι κύριοι της ΝΔ υποτιμούν τη νοημοσύνη και τη μνήμη όλων όσοι έχουν την εμπειρία του προγράμματος «Φιλόδημος». Το δήθεν «νέο» χρηματοδοτικό εργαλείο «Τρίτσης» χρησιμοποιεί την ίδια σύμβαση με την ΕτεΠ που έλεγαν ότι …δεν υπάρχει. Αυτή για την οποία μας κατηγορούσαν ότι είμαστε απατεώνες.

Και με αυτή τη σύμβαση, που πιστοποιεί την εξασφάλιση δανειακής πίστωσης, επιχειρούν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των Δημάρχων. Οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι πολίτες όμως, δεν είναι λωτοφάγοι.

Γνωρίζουν καλά ότι για τη ΝΔ ήταν τελικά μονόδρομος να επαναφέρει το Πρόγραμμα «Φιλόδημος», έστω και με άλλο όνομα, γιατί ήταν απολύτως επιτυχημένο και αναγκαίο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News