Απόψεις

«Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί την ταυτότητα και τον πολιτισμό της»

«Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη βαθύτατη προσβολή και την ύβρη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τον πιο εμβληματικό ναό της Ορθοδοξίας σε μουσουλμανικό τέμενος έχει προκαλέσει την παγκόσμια λεκτική μέχρι τώρα κατακραυγή. Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη βαθύτατη προσβολή και την ύβρη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

*Γράφει ο Μανόλης Κεφαλογιάννης

Όμως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναθεωρητισμού από πλευράς Τουρκίας.

Ήδη από το 2007 μόνιμο στόχο της αποτελούν οι εκκλησίες της Αγίας Σοφίας που βρίσκονται στην Τουρκία και μετατρέπονται σταδιακά σε μουσουλμανικά τεμένη. Το 2007 η Αγία Σοφία της Βιζύης (Ανατολική Θράκη), το 2011 η Αγία Σοφία της Νίκαιας (Ίζνικ) και το 2013 η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας.

Ο Τούρκος πρόεδρος την Παρασκευή 10 Ιουλίου στο διάγγελμά του για την αναγγελία της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεσμεύτηκε να “απελευθερώσει” το τέμενος Αλ-Άκσα από το Ισραήλ, ενώ συνέδεσε την απόφασή του με την αναβίωση του Ισλάμ από την Μπουχάρα του Ουζμπεκιστάν μέχρι την Ανδαλουσία της Ισπανίας.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθούν δύο ακόμη ζητήματα πολιτικού συμβολισμού που προσπάθησε να επιχειρήσει με το διάγγελμά του ο Τούρκος πρόεδρος.

Πρώτον, ο χρόνος της ανακοίνωσης του διαγγέλματος (8:53 μ.μ.) αποτελεί, σύμφωνα με τον θρύλο, την ώρα Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τα στρατεύματα του σουλτάνου Μωάμεθ το 1453 (επίσης, το 2053 συμπληρώνονται 600 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως) και, δεύτερον, η αναγγελία ότι η πρώτη μουσουλμανική προσευχή θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου, που είναι η ημερομηνία υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923.

Μία Διεθνής Συνθήκη που θέτει σε διαρκή αμφισβήτηση η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν εδώ και μερικά χρόνια και έχει καταδικαστεί απερίφραστα γι’ αυτό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι με τη Συνθήκη της Λωζάννης, που καθορίστηκαν τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, η Τουρκία απώλεσε κάθε προνόμιο που είχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Λιβύη (άρθρο 22).

Η Τουρκία παραμένει μία υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά οι ενέργειες, οι πρακτικές και οι δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα καμία σχέση δεν έχουν με τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.

Μία Ευρώπη που καλείται σήμερα, με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, του εμβληματικού ναού της Ορθοδοξίας για 1.500 χρόνια, να υπερασπιστεί την ταυτότητα και τον πολιτισμό της.

* Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια