Αγία Σοφία: Ένα πρώτο σχόλιο

Απόψεις
Αγία Σοφία: Ένα πρώτο σχόλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Πέτρος Μηλιαράκης

Παρά που προτίθεμαι να ασχοληθώ με ειδικό κείμενο μου στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, που αφορά ευθεία προσβολή όχι μόνο των απανταχού Ορθοδόξων και γενικώς χριστιανών, αλλά και ευθεία περιφρόνηση της απανταχού πολιτισμένης κοινότητας καθόσον η Αγία του Θεού Σοφία αποτελεί σύμβολο πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς της ανθρωπότητας, δράττομαι του χώρου αυτού, για να επισημειώσω τα εξής:

1) Με  το πρόσχημα της  δήθεν ανεξάρτητης δικαιοσύνης, ο δικτάτορας και οιονεί Σουλτάνος αξιοποιεί την ήδη  παραγγελθείσα απόφαση, ώστε να έχει δήθεν τη «νομιμοποίηση» της αυθαιρεσίας του. (Παρεμπίπτον ζήτημα : παρόμοιο θέμα «χειρισμού»  της δικαιοσύνης έχει προκύψει με άλλη γειτονική χώρα, την Αλβανία,  για να «λάβει πίσω»  τα συμφωνηθέντα όσον αφορά στην ΑΟΖ και το δίκαιο της θάλασσας.

2) Η Τουρκία καθιστά σαφές  σ´ όλη τη Δύση και σε όλο τον κόσμο, ότι δεν υπάρχει περίπτωση πλέον να θεωρείται κοσμικό κράτος, αλλά ότι μεταπίπτει στο «επίπεδο»  ενός φονταμενταλιστικού  κράτους  θεοκρατίας και ειδικότερα του ισλαμισμού, με αναφορά στο δόγμα των  Σουνιτών, (όχι των Σιιτών) και ότι

3) Η Τουρκία στις διεθνείς της σχέσεις εισάγει ευθέως πλέον (μεταξύ των άλλων)  και το ζήτημα της «σύγκρουσης των πολιτισμών».

Η διεθνής  κοινότητα οφείλει να εκτιμήσει σε «τί» ακριβώς αφορά  αυτή η «συμβολική» πολιτική της Τουρκίας,λαμβάνοντας υπ´όψιν τις σχετικές αποφάσεις στο μετρό που η Τουρκία μπορεί να τις αντιληφθεί.

Το πρώτο που μπορεί να σημειωθεί, και σ’ αυτό θα υπάρξει ειδικότερη ανάλυση, είναι ότι στον παρόντα χρόνο οι διεθνείς Εκτιμητικοί Οίκοι S&P , Moody’s και Fitch κατατάσσουν την Τουρκία στην κατηγορία της Αλβανίας, της Βολιβίας, της Κένυας, της Τανζανίας και του Ουζμπεκιστάν.

Υπ´όψιν δε και ότι: ο Ερντογάν «ξόδεψε»  πάνω  από 85 δις δολάρια ΗΠΑ προκειμένου να στηρίξει την λίρα Τουρκίας από την διολίσθηση στην κατολίσθηση.

Να γιατι ήδη το έγκυρο  Bloomberg μας πληροφορεί για τον «πρώτο πόλεμο» που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή την Τουρκία. Ο τίτλος που χρησιμοποιείται  απο το Bloomberg είναι ο εξής  : «Turkey’s War Against the Markets» , δηλαδή γίνεται αναφορά σε τουρκικό πόλεμο  με τις αγορές!..

Προφανώς θα επανέλθω με νέο κείμενο μου.

* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Χώρας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

(Φωτογραφία: INTIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News