Απόψεις

«Είμαστε αντίθετοι σε ό,τι υποβαθμίζει το ρόλο του Γενικού Λυκείου»

Απόσπασμα από το κείμενο της Παιδαγωγικής Συνεδρίασης του 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου

Στο ζήτημα των κοινωνικών - οικονομικών επιστημών στο Γενικό Λύκειο καθώς και των καλλιτεχνικών μαθημάτων τοποθετείται ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ως Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, θεωρούμε υποχρέωση μας να αναφερθούμε στο γεγονός της υποβάθμισης των κοινωνικών - οικονομικών επιστημών στο Γενικό Λύκειο καθώς και των καλλιτεχνικών μαθημάτων.

Ως εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και επιστήμονες γνωρίζουμε πολύ καλά τη σημασία των επιστημονικών αυτών πεδίων στη συγκρότηση της προσωπικότητας καθώς και στη διαμόρφωση του Πολίτη για κάθε μαθητή.

Επιπρόσθετα ως προσανατολισμός επαγγελματικός οι τομείς αυτοί αφορούν άμεσα ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών, ενώ έμμεσα υποστηρίζουν πολλές άλλες επιστημονικές ειδικότητες και κλάδους.

Ως εκ τούτου είμαστε αντίθετοι σε ό,τι υποβαθμίζει το ρόλο του Γενικού Λυκείου και του αφαιρεί ένα σημαντικό τομέα από το γνωστικό του φάσμα.

Είμαστε αντίθετοι στην ακύρωση των συναδέλφων της ειδικότητας. Είμαστε αντίθετοι στις λογικές της ανακατανομής των αναθέσεων η οποία μεταφέρει την πίεση και τις συγκρούσεις στο επίπεδο της Σχολικής Μονάδας και των διαφόρων ειδικοτήτων, υποβαθμίζοντας την επιστημονική επάρκεια που απαιτείται για τη διδασκαλία κάθε μαθήματος.

Σε όλη την Ευρώπη τα αναλυτικά προγράμματα των τελευταίων δεκαετιών τα διακρίνει η ποικιλία. Αυτό σημαίνει πως προσφέρουν τη δυνατότητα στους μαθητές, μέσα από μαθήματα επιλογής, να διαμορφώνουν το προσωπικό τους πρόγραμμα σπουδών. Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα τους βρίσκεται πιο κοντά στο δικό τους σχεδιασμό, ενισχύοντας τις επιλογές τους, συμβάλλοντας με τρόπο καταλυτικό στο χτίσιμο της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας».

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια