Απόψεις

Μη σταματάς!

*Γράφει ο Γιώργος Σαριδάκης

Αλήθεια, πολλές φορές ψάχνεις να βρεις την κατάλληλη λέξη ή φράση που είναι δυνατόν να περιγράφει τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία που θα ήταν χρήσιμο να διακατέχουν τον καθένα, απέναντι στις υποχρεώσεις καθημερινής φροντίδας και γενικότερα στη στάση του ως μέρος ενός συνόλου.

Σε μια προσεκτική εξέταση, ίσως καταλήξεις ότι δεν πρόκειται - απλώς - για μια λεκτικού τύπου διαπίστωση αλλά, κατ’ ουσίαν, αφορά την ορμή της ανθρώπινης θέλησης. Προσωπικά, η μόνη τέτοια που κατέστη εφικτό να εντοπίσω… αντιστοιχεί στην προτροπή ή παρακίνηση του «Μη σταματάς».

Συγκεκριμένα:

Μη σταματάς να ορίζεις στόχους. Να δημιουργείς συνθήκες και προϋποθέσεις για την εξέλιξη μιας υγιούς πορείας που, εκ των πραγμάτων, θα οδηγεί στην ατομική ολοκλήρωση και στην αρμονική σύνδεση με το κοινωνικό περιβάλλον. Η ισορροπία εντός αλλά και εκτός, είναι το ζητούμενο.

Μη σταματάς να δίνεις μάχες. Να αντιλαμβάνεσαι τις δυσκολίες σαν προκλήσεις στις οποίες καλείσαι να ανταποκριθείς επιλέγοντας τον πιο κατάλληλο τρόπο προσέγγισης και διαχείρισης. Δε σημαίνει ότι πάντα το αποτέλεσμα θα είναι νικηφόρο ή αυτό που περίμενες… όμως, αν το καλοσκεφτείς, το γεγονός της προσπάθειας αποτελεί από μόνο του ένα είδος δικαίωσης μέσα από την αποκτηθείσα εμπειρία.

Μη σταματάς να ελπίζεις και να κάνεις όνειρα. Να προσμένεις και να προσδοκάς ό,τι καλύτερο (για εσένα και αυτούς που αγαπάς), κι αυτή η ελπίδα να σου δίνει την ώθηση - που ζητάς - για να προχωρήσεις με δημιουργική διάθεση, διαμορφώνοντας καταστάσεις δυναμικού χαρακτήρα και εξέλιξης.

Μη σταματάς να ερωτεύεσαι. Να σε γοητεύουν τα βουνά, η θάλασσα, ο ουρανός - η φύση ολόκληρη… μα, κυρίως, εκείνα τα ξεχωριστά πρόσωπα με το σπάνιο βλέμμα που θα καρφώσει το μέσα σου, αλλάζοντας το χρώμα της μέρας σε κάθε αύριο.

Μη σταματάς να χαμογελάς. Να σκορπάς ένα αισιόδοξο μήνυμα ακόμα και σε μέρες μεγάλης συννεφιάς. Έτσι κι αλλιώς, το κάθε πρόβλημα λαμβάνει τις διαστάσεις που του δίνουν τα μάτια σου. Αν αλλάξεις τον τρόπο οπτικής και αντίληψης, ίσως τα πράγματα να δείχνουν διαφορετικά. Λιγότερο δισεπίλυτα και περισσότερο απλουστευμένα.

Και τελικά: Μη σταματάς να γεννιέσαι ξανά και ξανά… γιατί αυτό σημαίνει ζωή.

*Ο Γιώργος Σαριδάκης είναι Κοινωνικός Λειτουργός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια