«Το θέατρο στο Νέο σχολείο»

Απόψεις
«Το θέατρο στο Νέο σχολείο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκλήρωση του προγράμματος του εθνικού θεάτρου «το θέατρο στο Νέο σχολείο» από το Γυμνάσιο Γαζίου

Μέσα σε ένα ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο κλίμα την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 το σχολείο μας ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο».

*Γραφει ο Αντώνης Χναράκης

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν μόνο τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και οι γονείς τους και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ.

Βασικός στόχος της ομάδας ήταν να παρουσιάσει στο τέλος της χρονιάς μία θεατρική παράσταση που θα αποτελούσε δημιούργημα των ίδιων των παιδιών.

Αυτό, όμως, δε γινόταν να επιτευχθεί μέσα στις νέες συνθήκες. Μετά το κλείσιμο των σχολείων έγινε μία προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα και ολοκλήρωσης του προγράμματος μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις.

Την περίοδο που ο χρόνος φαινόταν να έχει παγώσει τα πάντα η ομάδα συνέχισε το έργο της, γεγονός που αποδεικνύει το ήθος και την υπευθυνότητα των παιδιών μας.

Οι συναντήσεις ήταν εβδομαδιαίες, ενώ διαδικτυακά γίνονταν συναντήσεις δύο φορές την εβδομάδα.

Τα παιδιά μέσα από δραματοποιήσεις και αφηγήσεις παρουσίασαν τα βίντεο με τις θεατρικές τεχνικές, τους αυτοσχεδιασμούς και τα σκετσάκια που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς τόσο δια ζώσης, όσο και μέσα από το διαδίκτυο μετά το κλείσιμο του σχολείου λόγω κορωνοϊού.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά μυήθηκαν σε θεατρικές τεχνικές και αυτοσχεδιασμούς και έγιναν σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί.

Κατάφεραν να αναπτύξουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την επινοητικότητά τους. Έμαθαν να πειθαρχούν, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να υποχωρούν, να αλληλοϋποστηρίζονται και να έχουν ομαδικό πνεύμα, προκειμένου να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Έγιναν δημιουργοί και όχι απλοί παρατηρητές μιας πραγματικότητας που πολλές φορές δεν τους ταιριάζει ή τα βάζει στο περιθώριο. Πέτυχαν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους και να βελτιώσουν το αισθητικό τους κριτήριο.

Όλα αυτά συντελέστηκαν, καθώς η θεατρική τέχνη είναι απελευθερωτική και βοηθάει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους.

Η Διεύθυνση του σχολείου μας προσέφερε την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την εμψυχώτριά μας, την κ. Τσαγκαράκη Γιούλη, τόσο για την αμέριστη συμπαράστασή της, αλλά και γιατί μεταλαμπάδευσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνώσεις και το θεατρικό βίωμα στα παιδιά μας.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την υπεύθυνη του προγράμματος, την κ. Βγενοπούλου Σοφία, και τους συνεργάτες της, την κ. Ζαραφίδου Ελένη και τον κ. Παναγόπουλο Γιάννη, για τη συνεργασία και την άμεση επικοινωνία μας.

Το Εθνικό Θέατρο μάς άνοιξε απλόχερα τις πόρτες του. Η πρωτοβουλία του αυτή υπήρξε πολύ σημαντική για την εκπαιδευτική κοινότητα και ελπίζουμε και στο μέλλον να δοθεί η ευκαιρία και σε άλλα σχολεία να βιώσουν ανάλογες εμπειρίες.

Τέλος, ευχαριστούμε πολύ την κ. Ζαχαράτου Αγγελική, την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ηρακλείου για την παρότρυνσή της να συμμετάσχουμε σε αυτό το πρόγραμμα.

Όπως είπε ο George Bernard Shaw «Τέχνη είναι ο μαγικός καθρέπτης που αντανακλά τα αόρατα όνειρά σου σε ορατές εικόνες» κ ο John Lubbock «Όπως ο ήλιος δίνει χρώμα στα λουλούδια, έτσι και η τέχνη δίνει χρώμα στη ζωή» , και τα παιδιά μας τα έχουν ανάγκη και τα δύο

*Ο Αντώνης Χναράκης είναι Διευθυντής του Γυμνασίου Γαζίου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News