Απόψεις

Προστασία κύριας κατοικίας και…τοκογλύφοι

Από το 2019, η μόνη προστασία για την α’ κατοικία είναι η πλατφόρμα του νόμου 4605/19, ο οποίος έχει πάρει παράταση μέχρι 31 Ιουλίου 2020

Ο νόμος Κατσέλη 3869/2010, με τις τροποποιήσεις του παρείχε προστασία της πρώτης κατοικίας από το 2010, αρκεί ο δανειολήπτης να έκανε αποδεκτό το χρέος του, όπως το παρουσίαζαν οι τράπεζες, στην βεβαίωση οφειλών που χορηγούσαν, το πρώτο στοιχείο για κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας ή διαμονής, του οφειλέτη, συνοφειλέτη, εγγυητή.

*Γράφει η Ιωάννα Μελάκη

Από το 2019, η μόνη προστασία για την α’ κατοικία είναι η πλατφόρμα του νόμου 4605/19, ο οποίος έχει πάρει παράταση μέχρι 31 Ιουλίου 2020..

Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε, ότι ο νόμος ευνοεί τις τράπεζες, διότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τον οφειλέτη είναι πολύ "στενά και ασφυκτικά" που ελάχιστοι έχουν την τύχη 'ένταξή τους αλλά και αν τηρεί όλα τα κριτήρια ο ενδιαφερόμενος, δεν είναι υποχρεωτικά για την τράπεζα να τον ακούσει και να προστατέψει την α’ κατοικία!

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που δανειολήπτες, μπαίνουν στην διαδικασία του ν..4605/2019 αλλά ελάχιστοι φθάνουν να υπογράψουν σύμβαση, καθώς οι τράπεζες όταν καλούν τον δανειολήπτη να υπογράψει την σύμβαση παίζουν το δικό τους παιχνίδι εφαρμόζουν όρους σύμφωνα με τα συμφέροντα τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα πολύ μικρό ποσοστό δανειοληπτών έχει ενταχθεί στη πλατφόρμα…

Τα δάνεια των 25.000 ευρώ, ίσως γεννούν νομότυπους τοκογλύφους

Νέο κόλπο - Νέα εφεύρεση

Αυτό ακούγεται κατ’ αρχήν καλό, αλλά ο κίνδυνος βρίσκεται πάντα στις λεπτομέρειες. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δημιουργήσουμε νομότυπους τοκογλύφους. Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή, περιμένουμε ακόμη λεπτομέρειες

Πάντα σε κάθε κρίση ανθίζουν "οι μαυραγορίτες" ιδιαίτερα όταν προσφέρουν χέρι σε "ναυαγούς " αδύναμους οικονομικά πολίτες που έχουν καταστραφεί,από τις συνεχόμενες κρίσεις, βρίσκονται στον Τειρεσία, και δεν μπορούν να δανειστούν από τις Τράπεζες Δικηγορικά γραφεία, στο έργο των εισπρακτικών.

Επειδή η εισπρακτική εταιρεία με τον 3758/09, πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις, οι τράπεζες παίρνουν τη σφραγίδα από ένα δικηγορικό γραφείο, σε παίρνουν από την εισπρακτική εταιρεία (εταιρεία απαίτησης χρέους), οι υπάλληλοι της ουσιαστικά δεν είναι δικηγόροι αλλά τυπικά καλύπτονται από τη δικηγορική δεοντολογία.  

Σύσταση! Μας πήραν τηλέφωνο, ζητάμε πλήρη στοιχεία του καλούντος (ονοματεπώνυμο, από ποιο γραφείο μας καλεί τηλέφωνο. Τα δικηγορικά γραφεία δεν νομιμοποιούνται να μας μαγνητοφωνούν, άρα δεν μπορείς να ζητήσεις εύκολα αντίγραφο της συνομιλίας και να τους καταγγείλεις στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ζητήσεις να επιβληθούν τα νόμιμα πρόστιμα.

*H Ιωάννα Μελάκη είναι η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια