Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, είναι συμπεριφορά, είναι αρετή

Απόψεις
Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, είναι συμπεριφορά, είναι αρετή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στην κάθε τοπική κοινωνία, η εθελοντική δράση στον οποιοδήποτε τομέα αποτελεί έναν σοβαρό ποιοτικό δείκτη των δεξιοτήτων και των αξιών αυτής της κοινωνίας»

«Να αγαπάς την ευθύνη, να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω την γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω… ποιο δρόμο να πάρεις; …τον πιο κακοτράχαλο ανήφορο… μην καταδέχεσαι να ρωτάς: θα νικήσουμε; … θα νικηθούμε; … πολέμα! πολεμούμε χωρίς βεβαιότητα … και η αρετή μας, μη όντας σίγουρη για την αμοιβή, αποκτάει βαθύτερη ευγένεια ….», Νίκος Καζαντζάκης

*Γράφει η Γεωργία Μηλάκη

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, είναι συμπεριφορά, είναι αρετή. Συνδέεται με αξίες όπως η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση. Παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες, καλλιεργεί συναισθήματα και εδραιώνει τον ανθρωπισμό ως ιδανικό εργαλείο για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.

Ο εθελοντισμός δεν περιορίζεται στην πρόθυμη δέσμευση να παρασχεθεί εργασία δίχως αμοιβή, (παρόλο που συνήθως ορίζεται μέσω αυτής της οπτικής). Ευτυχώς, είναι πολλά παραπάνω.

Στην κάθε τοπική κοινωνία, η εθελοντική δράση στον οποιοδήποτε τομέα αποτελεί έναν σοβαρό ποιοτικό δείκτη των δεξιοτήτων και των αξιών αυτής της κοινωνίας. Προσδιορίζει την κουλτούρα που έχει καλλιεργήσει μέσα από την παιδεία, τη συλλογική δράση και σαφώς το πολιτικό ήθος.

Η πολιτική πάντοτε έχει βασικό ρόλο στην προαγωγή της καλλιέργειας των ενδιαφερόντων και των δεξιοτήτων της κοινωνίας, αλλά και στην οργάνωσή της αναγνωρίζοντας τον διακριτό και συγγενή ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων και γενικά των φορέων εθελοντισμού που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, στην ευημερία.

Ο ρόλος της πολιτικής στον εθελοντισμό είτε είναι υποστηρικτικός, είτε συντονιστικός, είναι ουσιαστικός.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, αποτελεί ηθική και ουσιαστική δέσμευσή μας να ενθαρρύνουμε τον εθελοντισμό και να στηρίξουμε τις εθελοντικές οργανώσεις και τις εθελοντικές δράσεις, ενώ είμαστε υπερήφανοι που τούτο αποτυπώνεται καθημερινά σε όλους τους τομείς ανάπτυξης μας, αντανακλώντας τον χαρακτήρα της κοινωνίας της Κρήτης, τον χαρακτήρα της πολιτικής μας και την ισχυρή σχέση αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, στην οποία σκοπεύουμε να επενδύσουμε περαιτέρω.

Η προσαρμοσμένη στις ανάγκες στήριξη των εθελοντικών οργανώσεων, η συνδρομή στην αύξηση της επάρκειάς τους για την οργάνωση δράσεων, για τη διαχείριση σχεδίων κινδύνου καθώς και τη δικτύωσή τους αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.

Η καταγραφή και αξιολόγηση των «φορέων εθελοντισμού» καθώς και των δράσεων τους σε ένα μόνιμο αποθετήριο, θα μας δώσει με εικόνα και αριθμούς, το εθελοντικό αποτύπωμα της Κρήτης στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε με ευαισθησία σε ποιο βαθμό, σε ποιους τομείς και με ποια δεδομένα επιδρά το αποτύπωμα αυτό σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, κάνοντας πράξη το σύνθημα «σκέφτομαι παγκόσμια – δρώ τοπικά».

Οι στόχοι που αναπτύσσονται στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για την τοπική ανάπτυξη, δεν είναι αδιάφοροι προς τους εθνικούς, τους ευρωπαϊκούς και τους στόχους που καθορίζει ο ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο εθελοντισμός μπορεί́ να συνεισφέρει σημαντικά́ σε ένα ανθρωποκεντρικό́ μοντέλο ανάπτυξης.

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και οι 169 υποστόχοι που υιοθετηθήκαν στο πλαίσιο της 70ης  Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 25 Σεπτέμβριου 2015, με την Απόφαση «Μετασχηματίζοντας τον Κόσμο μας: Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» (Α/RES/70/1), αποτελεί́ την πλέον φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία που έχει επιτύχει ποτέ́ ο ΟΗΕ, καθώς είναι ένα σχέδιο δράσης για τους Ανθρώπους, τον Πλανήτη και την Ευημερία.

Η Ατζέντα 2030 προωθεί́ την ενσωμάτωση και των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης – κοινωνική́, περιβαλλοντική́ και οικονομική́ – σε όλες τις τομεακές πολίτικες, ενώ́ παράλληλα προάγει τη διασύνδεσή και τη συνοχή́ των, σχετικών με τους Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), πολίτικων και νομοθετικών πλαισίων.

Η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσω της αντιμετώπισης προκλήσεων που αφορούν τους κατωτέρω πέντε άξονες (5P):

  • Άνθρωποι (People),
  • Πλανήτης (Planet),
  • Ευημερία (Prosperity),
  • Ειρήνη (Peace),
  • Εταιρική́ Σχέση (Partnership).

Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν τον οδικό χάρτη επίτευξης ενός καλύτερου και βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης, επιδιώκεται η αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, π.χ. η εξάλειψη της φτώχειας, η μείωση των ανισοτήτων, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ειρήνη και η δικαιοσύνη, η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Παράλληλα οι στόχοι αυτοί αντικατοπτρίζουν μια νέα αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη πρέπει να ενσωματώνει την οικονομική και κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι αλληλένδετοι και αδιαίρετοι με αποτέλεσμα η επίτευξη ενός Στόχου να ασκεί επίδραση σε άλλους.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να προωθήσουμε και να οργανώσουμε την ενσωμάτωση του εθελοντισμού μέσα από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Με την ελπίδα ότι εάν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση, η επιστημονική κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών θα καταφέρουμε ακόμη περισσότερα, είμαστε σίγουροι για την άριστη και γόνιμη συνεργασία για την ανάδειξη της εθελοντικής δράσης που αναπτύσσεται στην Κρήτη σε όλους τους τομείς.

Είναι ώρα να επενδύσουμε περισσότερα σε αυτήν, για το μέλλον που όλοι επιθυμούμε.

*Η Γεωργία Μηλάκη είναι Εντεταλμένη Σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης - Εθελοντισμού και Διασύνδεσης της Περιφέρειας με φορείς και οργανώσεις - Τουρισμού στην Π.Ε. Ηρακλείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News