ΛΑΣ Μαλεβιζίου: «Η ηλεκτρική διασύνδεση θα φέρει σε κάποιους κέρδος και όχι φτηνό ρεύμα στους πολίτες»

Απόψεις
ΛΑΣ Μαλεβιζίου: «Η ηλεκτρική διασύνδεση θα φέρει σε κάποιους κέρδος και όχι φτηνό ρεύμα στους πολίτες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαλεβιζίου

Σχετικά με την υπογραφή της συμβάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα η Λαϊκή Συσπείρωση Μαλεβιζίου μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «αυτό το έργο θα πραγματοποιηθεί για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα και οι επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, ντόπιων και ξένων, και όχι για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και ολόκληρης της Κρήτη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μονοπωλιακοί όμιλοι στην ενέργεια, κυβέρνηση, ΕΕ, Περιφέρεια και Δήμος Μαλεβιζίου από την προηγούμενη εβδομάδα πανηγυρίζουν για την υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Όσες φιέστες και αν πραγματοποιήσουν δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια από τον λαό της περιοχής.

Ότι αυτοί που θα επενδύσουν θα το κάνουν για να βγάλουν κέρδος και όχι για να έχουμε εμείς φθηνό ρεύμα. Ότι αυτό το έργο θα πραγματοποιηθεί για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα και οι επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, ντόπιων και ξένων, και όχι για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και ολόκληρης της Κρήτης.

Η εξέλιξη αυτή είναι ένας ακόμα σταθμός στην παραπέρα απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της ενέργειας στην χώρα μας σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή μέχρι την διανομή. Οι υπαρκτές λαϊκές ανάγκες για τα απαραίτητα έργα που θα εξασφαλίζουν φθηνή ενέργεια προς όφελος του λαού, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, θυσιάζονται στο βωμό της «ενεργειακής ανάπτυξης». Για μια ακόμα φορά θα βγει κερδισμένη μια μερίδα επιχειρηματιών που βρίσκει νέο πεδίο κερδοφορίας και επενδύσεων, ενώ την ίδια στιγμή η ενέργεια θα αποτελέσει ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα για τον λαό.

Για να αποσπάσουν την συγκατάθεση του λαού με απύθμενο θράσος όλοι μαζί παρουσιάζουν μια σειρά δήθεν «ανταποδοτικά οφέλη».

Τα 35.000.000 επιπλέον χρήματα κρατικής ενίσχυσης προς τα μονοπώλια για βελτιώσεις ενός έργου που δεν εξασφαλίζει τίποτα για τους δημότες. Χρήματα που για την εξοικονόμηση τους θα δούμε εν καιρώ να αυξάνονται φόροι, τέλη, τιμολόγια κλπ. Πάνω στις δικές μας πλάτες, στα δικαιώματα μας και στη ζωή των παιδιών μας κάνουν και βελτιώνουν έργα «για να φαίνονται καλύτερα στα ματιά μας».

Τα 11.000.000 για βελτιώσεις σε σχολεία και οδικά δίκτυα, δημοτικό φωτισμό κτλ. Έργα δηλαδή που είναι έτσι κι αλλιώς υποχρεωμένοι να κάνουν ανεξάρτητα αν θα γινόταν το συγκεκριμένο έργο ή όχι στην περιοχή, αφού Δήμος και Κυβέρνηση μας έχουν επιβάλλει βαριά φορολογία, τέλη, χαράτσια! Η κοροϊδία δεν έχει τέλος!

Η απαίτηση για την απομάκρυνση των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από τα Λινοπεράματα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έγινε και αυτή γαργάρα. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ως ανταποδοτικό όφελος επανεκκινώντας τα σχέδια τους για τη μετατροπή της περιοχής μας σε μια ατελείωτη μπαταρία.

Ήδη το επόμενο διάστημα θα ανοίξει ο διαγωνισμός για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Η ενέργεια που θα παράγουν θα εξυπηρετείται με το νέο καλώδιο και θα εξάγεται στην υπόλοιπη Ευρώπη γιατί στην πραγματικότητα καλούμαστε να καλύψουμε τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες, και όχι των κατοίκων της περιοχής και ολόκληρης της Κρήτης.

Κυρίως όμως όλοι αυτοί που πανηγυρίζουν ότι έλαβαν ανταποδοτικά που «δεν έχει πάρει κανένας άλλος δήμος» έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους και πήραν την ευθύνη να γίνει ένα έργο που όχι μόνο δεν έρχεται να εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες, αλλά ούτε θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη χώρα μας.

Αντίθετα με τη συμμετοχή μεγάλων επιχειρήσεων, που λειτουργούν για δικό τους όφελος, η χώρα μας εμπλέκεται ακόμα βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που έχουν στο επίκεντρο την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της ευρύτερης περιοχής και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Γίνεται φανερό ότι η διαμάχη που είχε προηγηθεί για το χωροταξικό ήταν εξαρχής τεχνητή με σκοπό να αποπροσανατολίσει όχι μόνο τους κατοίκους της Δαμάστας αλλά και όλου του Δήμου από το κυρίαρχο ερώτημα: ποιος θα υλοποιήσει το έργο, ποιος θα το ελέγχει, σε ποιον θα ανήκει;

Επομένως, η «κωλοτούμπα» της Δημοτικής Αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης να δεχτούν να περάσει το καλώδιο από τη Δαμάστα, ήταν αναμενόμενη. Από την αρχή κορόιδευαν τους κατοίκους λέγοντας ότι θα αγωνιστούν να μην περάσει το καλώδιο από την περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή το μεθόδευαν κάνοντας λόγο για ανταποδοτικά οφέλη.

Η πολιτική που εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν δεν είναι για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού αλλά των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση Μαλεβιζίου, σταθερή στη θέση της, εναντιώθηκε σε αυτούς τους σχεδιασμούς και όχι μόνο καταψήφισε την πρόταση αλλά αντίθετα ζητούσε με επιμονή να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για να πάρει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί, πρόταση που αγνοήθηκε παντελώς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε την αναγκαιότητα να γίνουν έργα με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που θα εξασφαλίζουν φθηνό ρεύμα για το λαό. Που θα υλοποιηθούν με διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. Έργα στα οποία δε θα έχουν καμία εμπλοκή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους με κάθε κόστος.

Καλούμε τον λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής να βγάλουν συμπεράσματα για τον ρόλο της Κυβέρνησης, Περιφέρεια και Δημοτικής Αρχής, που στηρίζουν, εξειδικεύουν και υλοποιούν την πολιτική των μονοπωλίων στην ενέργεια, θυσιάζοντας την ίδια την ζωή και δικαιώματα του λαού της περιοχής.

Να είναι σε ετοιμότητα, να οργανωθεί και να αντιπαλέψει τις συνολικές επιπτώσεις στην ζωή του και το περιβάλλον από την απελευθέρωση της ενέργειας και την παράδοση της στα μονοπώλια. Να βάλει εμπόδια στους σχεδιασμούς για την απελευθέρωση της ενέργειας και την παράδοση της στα μονοπώλια.

Να βάλει στην ημερήσια διάταξη αιτήματα και διεκδικήσεις που ικανοποιούν τις σύχρονες ανάγκες του.

Για να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος της λαϊκής οικογένειας. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί κοινωνική ευημερία.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News