Σκουπιδότοπος το μαγευτικό Κεδρόδασος - Εικόνες ντροπής από ένα γαλάζιο παράδεισο

Κρήτη
Σκουπιδότοπος το μαγευτικό Κεδρόδασος - Εικόνες ντροπής από ένα γαλάζιο παράδεισο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ο παράδεισος είχε όνομα σίγουρα θα λεγόταν “Κεδρόδασος”. Οι εικόνες  που δημοσίευσαν οι  Cretan Gunners RFC  μας γέμισαν ντροπή για την ζημιά στο σπάνιο κρητικό τοπίο.

Γράφει ο Στέλιος Ζερβός 

Οι  Cretan Gunners RFC   είναι ένας αθλητικός σύλλογος . Οι Κρητικοί Πιστολέρο όπως έγιναν γνωστοί ,  δημιουργήθηκαν στα Χανιά από τρεις Χανιώτες  τον Σεπτέμβριο του 2015, που είχανε παίξει όλοι  σε διαφορές ομάδες στην Ελλάδα και Βραζιλία ράγκμπι  . Σκοπός του συλλόγου η διάδοση του αθλήματος.  

Πέρα από  το ράγκμπι όμως τα μελή του συλλόγου κατά καιρούς πραγματοποιούν διάφορες δράσεις … η ανάρτηση τους στο FB για τον εθελοντικό καθαρισμό του Κεδρόδασους  και οι φωτογραφίες τους ,  σοκάρουν και προβληματίζουν. 

 Γράφουν οι  Cretan Gunners RFC … «Στόχος μας ήταν να μαζέψουμε σκουπιδάκια και να συνεισφέρουμε για δεύτερη χρονιά μήπως και το Κεδρόδασος διατηρηθεί καθαρό....

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε 20 άτομα να μαζέψουμε τα πάντα και έτσι περιοριστήκαμε στο μεγαλύτερο πρόβλημα που ήταν τα μωρομάντηλα, γόπες, πλαστικά ποτήρια καφέ, καπάκια και πλαστικά μπουκάλια. Είδαμε όμως Χανιώτες να σπάνε κέδρους για να ψήσουν τις μπριζόλες τους, είδαμε δήθεν εναλλακτικούς που έχουν κάνει like σε ό,τι περιβαλλοντική σελίδα υπάρχει στα σόσιαλ να φεύγουν μετά από 3ημερο κάμπινγκ χωρίς να βαστάνε ούτε μια σακούλιτσα σκουπίδια και άλλους να μας φωνάζουν να πάμε πιο κοντά να μας φορτώσουν και τα δικά τους. Όλοι βλέπουν, συμφωνούν και εντός δευτερολέπτων επιστρέφουν στην αδιαφορία. Κρίμα, αλήθεια κρίμα».

 "Επίγειος παράδεισος"

Αυτό το τοπίο στα νότια της Κρήτης με την γαλαζοπράσινη θάλασσα θυμίζει τροπική παραλία .

Οι νότιες παραλίες της Κρήτης και τα νησιά της Γαύδου και η Χρυσή,   χαρακτηρίζονται ως   εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς . Εκεί θα δεις τα μεγαλύτερα φυσικά διαμορφωμένα κεδροδάση   της Ευρώπης. Οι περισσότεροι κέδροι είναι ηλικίας 200 ετών και φτάνουν σε ύψος τα 7 μέτρα.

Οι θαλασσόκεδροι της Κρήτης (είδη Juniperus macrocarpa) σχηματίζουν μερικά από τους σπουδαιότερα οικοσυστήματα στην Κρήτη, τα κεδροδάση που φύονται στις αμμοθίνες της Νότιας Κρήτης και των νησιών της. Η οικολογική σημασία των αμμοθινών είναι τεράστια για την βιοποικιλότητα και την ύπαρξη σπάνιων ζώων και φυτών.

Λόγω της συνεχούς υποβάθμισης αυτών των εύθραυστων οικοσυστημάτων από την ανθρώπινη παρουσία, οι περιοχές αυτές έχουν ενταχθεί σε  προγράμματα  προστασίας. Οι περιοχές με κέδρους παρόλο που βρίσκονται σε απομονωμένα μέρη, λόγω της ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς, δέχονται πολλούς επισκέπτες. Οι επισκέπτες αυτοί,  πολλές φόρες άθελα τους  και μη γνωρίζοντας, προκαλούν σοβαρές ζημιές στους κέδρους.

 Πιο συνηθισμένες πράξεις τους είναι το σπάσιμο κλαδιών για άναμμα φωτιάς, η κατασκήνωση κάτω από τη σκιά τους (και συνάμα η καταστροφή νέων βλαστών) και ο καθαρισμός των «ξερόκλαδων» που όμως είναι ακόμη ζωντανά. Τα κλαδιά και οι ρίζες των κέδρων φαίνονται συχνά ξερά, αλλά δεν είναι, ενώ η ανάπτυξη τους είναι πάρα πολύ αργή .

Οι κυριότερες περιοχές με αμμοθίνες και κεδροδάση της Κρήτης βρίσκονται στην περιοχή του Ελαφονησίου, στη Φαλάσαρνα, στη Γαύδο, στη Χρυσή και στο Γραμμένο Παλαιοχώρας.

 ΠΗΓΗ : www.cretanbeaches.com www.ecovalue-crete.eu/el/natura-sites  ΦΩΤΟ: Cretan Gunners RFC 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News