Και... τα όπλα καλά κρατούν στην Κρήτη

Απόψεις
Και... τα όπλα καλά κρατούν στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα άβατα δεν "ξεριζώνονται" με δηλώσεις

Συγγνώμη κύριε Υπουργέ αλλά μάλλον… ρουθούνι δεν άνοιξε στον Μυλοπόταμο και όπου αλλού έχουν ξεφυτρώσει «άβατα» στην Κρήτη, με τη δήλωση σας ότι «Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου... Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι νομίζουν ότι σε κάποιες περιοχές το κράτος δεν είναι παρόν»...

Τα άβατα δεν ξεφύτρωσαν χθες. Τα άβατα δεν ξεφυτρώνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Θέλουν καιρό να ριζώσουν και για να ξεριζωθούν τόσο και άλλο τόσο.

Θέλει εκπαίδευση η ίδια η τοπική κοινωνία που τα συντηρεί με την σιωπή της ή την υποστήριξη της. Τα πρόσωπα που βγαίνουν μπροστά και εμπλέκονται στα περιστατικά που τους προδίδουν είναι η κορυφή του παγόβουνου. Όλο το υπόλοιπο, η βάση και οι ρίζες είναι η κοινωνία που μεγάλωσαν και που συνεχίζει να συντηρεί αντιλήψεις περί οπλοκατοχής, οπλοχρησίας και λογικής καπετανάτου.

Τα άβατα θωρακίζονται. Από τους ανθρώπους που συμμετέχουν σαν πρωτοπαλίκαρα, από όσους σιωπούν και κυρίως από όσους έχουν όφελος από την ύπαρξη του κάθε άβατου.

Κύριε Υπουργέ τα γνωρίζετε όλα αυτά πολύ καλά, πολύ καλύτερα από τον κάθε ένα μας.

Και εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε μπουχτίσει με αυτές τις νοοτροπίες. Όταν βλέπεις ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, λογικό και αναμενόμενο είναι να μην μπορείς  πια να πάρεις στα σοβαρά την όποια προσπάθεια εξυγίανσης της κατάστασης.

Και μιλάμε για εξυγίανση γιατί τα άβατα είναι καρκινώματα. Και όπως μας έχει δώσει το παράδειγμα η ιατρική επιστήμη, στον καρκίνο απαντάς επιθετικά. Οτιδήποτε άλλο οδηγεί τον ασθενή στο θάνατο. Και εδώ ο ασθενής είναι μια ολόκληρη κοινωνία, που χάνει το κουράγιο της, χάνει την αξιοπιστία της και την αξιοπρέπεια της.

Ψάξτε βρείτε τρόπους να απαλλαγεί το νησί από τα άβατα. Λύσεις άμεσες και δραστικές. Αλλά και λύσεις για να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει γίνει χρόνια τώρα στον πυρήνα της τοπικής κοινωνίας. Ώστε μελλοντικά αυτή η ίδια η κοινωνία  να μην επιτρέψει να ξεπηδήσουν από τα σπάργανα της πρωτοπαλίκαρα και καπεταναίοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News