Απόψεις

Λαϊκή Συσπείρωση: Με απαξίωση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της σχολικής στέγης στην Κρήτη

Αναφέρει πως η διοίκηση της περιφέρειας κάνει μετάθεση των ευθυνών στους δήμους

Ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα της σχολικής στέγης στην Κρήτη εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση, αναφέροντας πως αντιμετωπίζεται με απαξίωση και πως η διοίκηση της περιφέρειας κάνει μετάθεση των ευθυνών στους δήμους

«Έγινε ολοφάνερο ότι δεν είναι αδιαφορία αλλά πολιτική επιλογή της περιφερειακής αρχής να μην έχει κανένα πρόγραμμα, κανένα σχεδιασμό για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων της Κρήτης, στο περιφερειακό συμβούλιο στις 3 Ιούνη, στη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής επερώτησης που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο περιφερειάρχης στην αρχή της συνεδρίασης, απέδωσε τις ευθύνες για την τραγική κατάσταση στη σχολική στέγη «στην αδιαφορία των δήμων» (!) και στη συνέχεια έφυγε από τη συζήτηση απαξιώνοντας το θέμα! Τα ίδια επανέλαβε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, για την ευθύνη των δήμων «που δεν προετοιμάζουν τις απαραίτητες μελέτες». Δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση ότι η περιφέρεια θα ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων στα σχολεία.

Είναι βολικό, κυβέρνηση και περιφέρεια να ρίχνουν μονόπλευρα την ευθύνη στους δήμους και να αρνούνται να αναλάβουν τις δικές τους. Η εκπαίδευση, με όλες τις πλευρές που έχει, είναι ευθύνη του κράτους κεντρικά, δεν είναι τοπική υπόθεση. Η σχολική στέγη είναι μία μόνο πλευρά. Ιδιαίτερα με το άνοιγμα των σχολείων μετά την πανδημία, φάνηκαν οι τεράστιες ελλείψεις που είναι ευθύνη των κυβερνήσεων κεντρικά, που αντί να τις αντιμετωπίσουν, ψηφίζουν όλο και πιο αντιλαϊκούς νόμους, όπως αυτός που συζητιέται στη Βουλή.

Επιβεβαιώνεται, ότι το ενδιαφέρον της περιφέρειας είναι να υλοποιεί τον σχεδιασμό κυβέρνησης - ΕΕ, για ανάκαμψη των επενδύσεων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται, με υπερβολικό ζήλο, στη στήριξη των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, αφήνοντας στο περιθώριο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, όπως η σχολική στέγη και ο αντισεισμικός της έλεγχος, που δεν θεωρείται «επιλέξιμη» δαπάνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση! Άρα θεωρείται σπατάλη.

Η στάση της περιφερειακής αρχής είναι ξεκάθαρα ταξική- αντιλαϊκή στάση. Και συνάμα επικίνδυνη, όταν η Κρήτη είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους της Κρήτης και ιδιαίτερα τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - περιφερειακής αρχής. Να διεκδικήσουν την υποχρέωση του κράτους να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες, το δικαίωμα των παιδιών να μορφώνονται σε κατάλληλους και ασφαλείς χώρους. Να απαιτήσουν, με σχεδιασμό και χρηματοδότηση από όλα ανεξαιρέτως τα κρατικά όργανα, να ασχοληθούν, να πάρουν μέτρα, να καλύψουν όλες τις ανάγκες στη σχολική στέγη, με τους απαραίτητους αντισεισμικούς ελέγχους και τις στατικές ενισχύσεις, όπου χρειάζεται.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια