Απόψεις

Λαϊκή Συσπείρωση Χερσονήσου: η δημοτική αρχή γυρνάει την πλάτη στους εργαζόμενους

 Από τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Χερσονήσου

"Η δημοτική αρχή τα δίνει όλα στα μεγάλα ξενοδοχεία και γυρνάει την πλάτη στους εργαζόμενους και βιοπαλαιστές επαγγελματίες του τουρισμού! Για άλλη μια φορά ο Δήμος έδειξε τον «κοινωνικό» του χαρακτήρα και τα «φιλολαϊκά» του αισθήματα! Στην 9η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χερσονήσου που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2020, η Δημοτική Αρχή επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και τις προειδοποιήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον ρόλο της, δηλαδή, την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων του Τουρισμού, κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών.

Αφού έκανε τα πάντα για να αποφύγει τη συνεδρίαση, στην οποία η Λαϊκή Συσπείρωση είχε αιτηθεί να μπει προς συζήτηση το θέμα για μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών από τις συνέπειες της πανδημίας, αφού επικαλέστηκε διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις, αξιοποιώντας ακόμη και την νομική υπηρεσία του Δήμου, ζητώντας γνωμοδότηση, τελικά κατήγγειλε ως παράνομη τη συνεδρίαση και αποχώρησε.

Ο πραγματικός λόγος βέβαια δεν είναι άλλος από την πολιτική αντίληψη της Δημοτικής Αρχής, συνεπή στην υπηρεσία του κεφαλαίου και των μονοπωλίων του Τουρισμού. Σε ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση, η αντίληψη της δημοτικής αρχής αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των μεγάλων ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών, ενώ την ίδια στιγμή, τα μέτρα για τους εργαζόμενους δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη επιβίωση.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό γενικά, οι επαγγελματίες και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις του τουρισμού και του εμπορίου, σφυροκοπούνται από τις συνέπειες της πανδημίας και σέρνονται σε μία ακόμη καπιταλιστική κρίση, που οι συνέπειες ακόμη δεν σταθμίζονται πλήρως. Η ανεργία, η απώλεια μισθών και δικαιωμάτων, ο κίνδυνος του λουκέτου για τους επαγγελματίες, είναι προ των πυλών και η δημοτική αρχή εφαρμόζει σε τοπικό επίπεδο την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης επιταχύνοντας την καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, επεξεργάζεται θέσεις και προβάλει αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες του λαού του Δήμου Χερσονήσου και για τη συζήτηση του θέματος κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις:

 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τους επαγγελματίες που οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης.
 • Αναστολή της καταβολής δημοτικών τελών για 4 μήνες για όλους τους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
 • Απαλλαγή καταβολής τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων στις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους για όσο διάστημα ήταν κλειστές και έκπτωση κατά 50% για όλο το 2020, στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία, για όσο διάστημα θα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.
 • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και λαϊκών νοικοκυριών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 • Μείωση των δημοτικών τελών μέχρι το τέλος του χρόνου για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβασή τους. Το ίδιο για τους επιστήμονες που παίρνουν τα 600 ευρώ και έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
 • Απαλλαγή των δημοτικών τελών σε ανέργους στον επισιτισμό, στα ξενοδοχεία, στις κατασκευές και στις εμπορικές επιχειρήσεις, για όλο το διάστημα της ανεργίας.
 • Άμεση μείωση των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών καθώς και την άμεση μείωση των τιμολογίων της άρδευσης στους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής μας.
 • Την διεκδίκηση της άμεσης μονιμοποίησης των σχολικών καθαριστριών για μια ολοκληρωμένη και σταθερή παροχή υπηρεσιών στις σχολικές μονάδες.
 • Να τεθεί άμεσα στα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, το αίτημα της στελέχωσης και του εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας στην Πάνω Χερσόνησο (κτίριο ΙΚΑ).
 • Να δημιουργηθούν κέντρα υγείας και δομές παροχής υγείας στα όρια του Δήμου και να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωσή τους, αφού και αυτά τα λίγα που λειτουργούν αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά, μηχανήματα και αναλώσιμα.
 • Παρέμβαση προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑΧ, να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε εντολή διακοπής λόγω χρεών και όπου έχει γίνει να πραγματοποιηθεί άμεσα επανασύνδεση.

Οι παραπάνω προτάσεις συμπεριελήφθησαν στην τελική απόφαση και ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός την παράταξη του Δημάρχου κυρίου Σέγκου, η οποία αποχώρησε. Η Λαϊκή Συσπείρωση Χερσονήσου έχει καταθέσει επανειλημμένα, πολλές από τις προτάσεις και τα αιτήματα και σε προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, τις οποίες απέρριπταν και οι άλλες παρατάξεις, ως ανεδαφικές ή ασύμφορες για τα έσοδα του Δήμου, φροντίζοντας να μη παρεκκλίνουν από τη γραμμή των κομμάτων που στηρίζουν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Να αποκαλύπτουμε τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, όποια μορφή και έκφραση κι αν έχουν. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους του Δήμου Χερσονήσου σε διεκδίκηση και υπεράσπιση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ελάφρυνση των βαρών από φόρους και τέλη. Για την ακύρωση στην πράξη, των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών και μέτρων απ’ όπου κι αν προέρχονται. Να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε με τον αγώνα μας, την άμεση υλοποίηση της απόφασης, για να μην πληρώσει πάλι ο λαός την κρίση!"

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια