Απόψεις

Παρεμβάσεις Βρύσαλη – Κούδα στη συνεδρίαση του ΠΑΓΝΗ

Οι τεχνικές δυσκολίες και η έλλειψη διαλόγου

«Συνάδελφοι, τους τελευταίους 2 μήνες οι συνεδριάσεις του ΔΣ του νοσοκομείου γίνονται εξ αποστάσεως μέσω skype εξαιτίας των μέτρων προφύλαξης από τη διάδοση του κορωνοϊού. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνεται πρακτικά η δυνατότητα διαλόγου, αλλά και να προκύπτουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες.

Οι εκπρόσωποί μας στις 2 τελευταίες συνεδριάσεις, με αφορμή τη σταδιακή επαναλειτουργία πολλών δραστηριοτήτων του νοσοκομείου, έθεσαν το θέμα ότι θα πρέπει -παίρνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης- οι συνεδριάσεις να γίνονται με την φυσική παρουσία των μελών και, αν κρίνεται απαραίτητο, σε άλλο χώρο. Η διοίκηση αρνήθηκε το αίτημα των εκπροσώπων, επιτρέποντας την παραμονή στο χώρο μόνο των υπηρεσιακών παραγόντων.

Αφού πραγματοποιήθηκε για άλλη μια φορά μια τέτοια συνεδρίαση στις 13 Μάη, την Δευτέρα 18/5 τέθηκε διά περιφοράς θέμα στο ΔΣ του νοσοκομείου η επικύρωση του διαγωνισμού για την παράδοση της φύλαξης του νοσοκομείου σε εργολάβους. Η αρχική απόφαση πάρθηκε το διάστημα που δεν παραβρίσκονταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ και αναμένονταν η δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια συγκυρία που το νοσοκομείο έχει αυξημένες ανάγκες για πρόσληψη προσωπικού φύλαξης λόγω της πανδημίας. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 3 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο κλάδο της φύλαξης, αλλά και πάλι δεν επαρκούν.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, πατώντας στην εγκύκλιο του υπουργείου υγείας, που δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, είτε την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες των υποστηρικτικών υπηρεσιών (καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης) με γνώμονα το δημοσιονομικό κόστος, προχωρά στην ανάθεση της φύλαξης σε εργολαβική εταιρεία. Ανοίγει, δηλαδή, ο δρόμος για την «επιστροφή» των εργολαβικών εταιρειών, αν και έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί μόνο την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί σε παραβίαση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, (καθυστερήσεις πληρωμών, απλήρωτες υπερωρίες κλπ.). Είναι σ’ όλους γνωστοί οι αγώνες που έδωσε το σωματείο μας τα προηγούμενα χρόνια ώστε να πεταχτούν οι εργολάβοι έξω από το νοσοκομείο.

Η εξέλιξη αυτή πρέπει να σημάνει συναγερμό για όλους τους συμβασιούχους, ιδιαίτερα όσων οι συμβάσεις λήγουν το Νοέμβριο - Δεκέμβρη του 2020, οι οποίοι καλύπτουν ανάγκες καθαριότητας, εστίασης και φύλαξης των δημόσιων μονάδων υγείας. Με απόλυση κινδυνεύουν τους επόμενους μήνες, και δεκάδες συνάδελφοι - επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ - λόγω της συστηματικής άρνησης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για μονιμοποίησή τους.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πείρα πολύτιμη για την απαιτητική εργασία σε όλες τις μονάδες υγείας, γι’ αυτό τυχόν απόλυσή τους – εκτός από τα πολλαπλά προβλήματα που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα επιφέρει σοβαρή δυσλειτουργία στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

Η σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, καθώς και η «ξαναζεσταμένη σούπα» της επιστροφής των εργολάβων, αντί για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την πρόσληψη και του πρόσθετου μόνιμου προσωπικού που χρειάζεται, έχει σαν αποτέλεσμα την ανακύκλωση της ανεργίας και το χτύπημα της μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα. Εντάσεται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό και συγχρόνως οδηγεί αναπόφευκτα στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσίων υγείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τώρα να ανακληθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση! Διεκδικούμε:

Ø Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων.

Ø Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες

Ø Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Ø Να τροποποιηθεί ο οργανισμός του ΠΑΓΝΗ ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια