Απόψεις

Ο Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης, «ο πράος και ταπεινός τη καρδία»

Την Κυριακή συμπληρώνονται 21 χρόνια από την κοίμησή του  

Ο Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης πού για την μεγάλη του ταπείνωση και απλότητα του είχε δώσει χάρισμα ο Χριστός , γεννήθηκε το 1931 στην Εθιά Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου Κρήτης και ήταν το όγδοο παιδί μιας φτωχής & πιστής οικογένειας. Έγινε μοναχός σε ηλικία 17 χρονών, αγωνίστηκε για την καλλιέργεια της ψυχής του με αγάπη και προσευχή και δοκιμάστηκε σκληρά  από την ασθένεια της λέπρας.

Γράφει ο πατέρας Μελχισεδέκ *

Η λέπρα τον έφερε στο Νοσοκομείο Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα Αθηνών. Εκεί θεραπεύτηκε αλλά, βλέποντας τον ανθρώπινο πόνο, αποφάσισε να παραμείνει στο Νοσοκομείο ως ιερέας, για να βοηθήσει όσο μπορούσε την ανακούφιση των συνανθρώπων του!

Εκεί λοιπόν "θα αρχίσει το ποιμαντικό του έργο, η αγάπη του και ο ασκητικός του αγώνας έφεραν σ' αυτόν τη χάρη του Θεού και ο ταπεινός ιερέας ( λειτουργούσε στο ναό των αγίων Αναργύρων Ιατρών Κοσμά & Δαμιανού, μέσα στο Λοιμωδών) έφτασε, να ζήσει υψηλά πνευματικά βιώματα και οράματα και να βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου, όχι μόνο με τις συμβουλές και την προσευχή του αλλά και με την αγιασμένη παρουσία του.

Στο Νοσοκομείο Λοιμωδών ευτύχησε να γνωρίσει το λεπρό άγιο μοναχό Νικηφόρο, που, αν και τυφλός από την ασθένειά του, έγινε μεγάλος πνευματικός πατέρας των χριστιανών και δάσκαλος του Γέροντα Ευμένιου.

Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και την 23η Μαίου 1999 παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και τάφηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του, στον τόπο που γεννήθηκε (στην Εθιά).

Ο Γέροντας με το δικό του μοναδικό τρόπο έλεγε, ότι ο Θεός αγαπά τους ταπεινούς και τους πράους, τους γνήσιους μιμητές Του, αφού και Εκείνος είναι «πράος και ταπεινός τη καρδία». Ανέφερε λιπών ότι με την ταπείνωση και την πραότητα τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν μας προβληματίζουνε.

Μερικές κύριες συμβουλές που έλεγε ο Γέροντας Ευμένιος Σαριδάκη.

«Δεν μπορούμε να καταλάβομε το θέλημα του Θεού γιατί δεν μας αφήνει το θέλημα μας και γιατί βλέπουμε τα λάθη των άλλων και όχι τα δικά μας»

«Όταν είμαστε ταπεινοί και πράοι ο Θεός θα μας δώσει χαρίσματα. Γι’ αυτό να πιστεύομε και να λέμε πως είμαστε «αχρείοι δούλοι», όσα καλά κι αν έχομε»

«Οι άνθρωποι ενεργούν περισσότερο με τη λογική και λιγότερο με την πίστη. Γι’ αυτό και πελαγώνουν πολλές φορές»

«Μετά την καταιγίδα έρχεται η γαλήνη. Μετά τη λύπη η χαρά και πρέπει να λέμε:» Ει ο Θεός μεθ’ ημών τις καθ’ ημών»

Όσο πιο μεγάλος Σταυρός, τόσο πιο μεγάλη Ανάσταση! την ευχη του να εχουμε!!

* Ο πατέρας Μελχισεδέκ Αμπελικάκης είναι Αρχιμανδρίτης του οικουμενικού θρόνου και ιεροκήρυκας της Ι.Μ  Αρκαλοχωρίου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια