default-image

Ο κύριος Γ. Βρούτσης και... η Ύβρις, η Άτη, η Τίσις και η Νέμεσις

Απόψεις
Ο κύριος Γ. Βρούτσης και... η Ύβρις, η Άτη, η Τίσις και η Νέμεσις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Οι συντάξεις θα απονέμονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Σοβαρά;"

Προσφάτως αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας μάς πληροφόρησαν πως στο εξής, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), καταργείται κάθε χειρόγραφη αίτηση. Με αυτόν τον τρόπο, οι συντάξεις θα απονέμονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Σοβαρά; Και μέχρι σήμερα οι ψηφιακές δηλώσεις τι απέγιναν; Αυτές γιατί καθυστερούν μήνες ή χρόνια τώρα;

*Γράφει ο Πέτρος Μηλιαράκης

Το παρόν κείμενο καταρχήν αφορά στον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση, σε σχέση με τους «σοβαρά ασθενείς αιτούντες σύνταξη», και κατ' ουσίαν ήδη περιθωριοποιημένους. Αυτούς δηλαδή που έχουν υποστεί ή υπόκεινται σε χημειοθεραπεία ή θεραπεία άλλων μέσων, όπως π.χ. ακτινοβολία, και έχουν πιστοποιητικά από δημόσια νοσοκομεία για την κατάστασή τους αυτή!

Γι' αυτούς, εντέλει, που με το άγχος της καθημερινότητας και εκτός εργασίας περιμένουν όχι την οριστική, αλλά την προσωρινή έστω σύνταξή τους, αν και νοσούν σοβαρά! Ως προς το εφάπαξ, από το "κοινωνικό πρόσωπο" της Ν.Δ. και της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποδειχτεί εάν επιφυλάσσεται να τους... καταβληθεί, όταν οι συνάνθρωποί μας αυτοί θα βρίσκονται σε "άλλη διάσταση"...

Το παρόν κείμενο, δε, δεν προδιαθέτει σε αντιπολιτευτικό λόγο! Και τούτο διότι, εάν το υπό κρίση ζήτημα επιλυθεί, ο γράφων από την παρούσα στήλη δεσμεύεται ότι θα επιδοκιμάσει και θα συγχαρεί για τη θετική εξέλιξη. Παν ό,τι δε καταγράφεται εδώ, στηρίζεται στα στοιχεία, τα οποία είναι στη διάθεση του κ. υπουργού.

Το "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τα άτομα, για τα οποία ήδη εισαγωγικά στο παρόν κείμενο γίνεται λόγος, εξ αντικειμένου συνδέονται, όπως προαναφέρεται, με το εάν και κατά πόσον θα χαρακτηριστεί με "θετικό" ή "αρνητικό" πρόσημο η "κοινωνική πολιτική" της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Οίκοθεν συνάγεται ότι το παρόν κείμενο κατ' εξαίρεση, αλλά πάντως κατά την ουσία του, αφορά και στον κ. πρωθυπουργό, σύμφωνα με το άρθρο 82 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος.

Προκειμένου δε ο αναγνώστης να μη βρίσκεται με την απορία για τον τίτλο του παρόντος κειμένου, επισημαίνονται τα παρακάτω που αφορούν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, όπως τον έχουμε διδαχτεί κατά την εγκύκλιά μας παιδεία.

Η αποκρυπτογράφηση της "ορολογίας"

Η "Ύβρις" προκαλούσε την οργή των θεών, όταν οι άνθρωποι ήταν άδικοι! Ακολουθούσε δε η τιμωρία με τη Θεία Δίκη, με τη "Νέμεσι". Έτσι η "Νέμεσις" του Δία επέβαλε στον υβριστή την "άτην", την ποινή. Όταν όμως ο παραβάτης αδικούσε κατ' εξακολούθηση, τότε προκαλούσε την περαιτέρω οργή των θεών με επακόλουθο την "τίσιν", δηλαδή την τελική τιμωρία του, που συνεπαγόταν και την οριστική καταστροφή του.

Όποιος λοιπόν διαπράττει κατά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αδικίες με τη συμπεριφορά του, τότε επιλαμβάνεται η Θεία Δίκη, η Νέμεσις, η οποία αφορά στη θεία οργή!

Πώς όμως τα προαναφερόμενα που συναρτώνται με τον αρχαία ελληνική παράδοση μπορούν να αντιστοιχηθούν στα σημερινά δεδομένα; Ας πάρουμε ένα παράδειγμα που δεν αφορά σε Θεία Δίκη, αλλά σε οργή του λαού!

Στις τελευταίες ευρωεκλογές η κριτική σε βάρος ατόμου-προσωπικότητας, που πράγματι είναι ΑμεΑ, ήταν αρκετή για να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στο να εκφράσουν με την ψήφο τους τη διαμαρτυρία τους, υπερασπιζόμενοι το δίκαιο και αντιστρόφως τιμωρώντας το άδικο!

Για ποια ψηφιακή πολιτική μάς μιλάτε;

Προσφάτως αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας μάς πληροφόρησαν πως στο εξής, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), καταργείται κάθε χειρόγραφη αίτηση. Με αυτόν τον τρόπο, οι συντάξεις θα απονέμονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Σοβαρά; Και μέχρι σήμερα οι ψηφιακές δηλώσεις τι απέγιναν; Αυτές γιατί καθυστερούν μήνες ή χρόνια τώρα;

Τι είδους επιταχύνσεις θα έχουμε όταν υπάρχουν παλινωδίες και αποφάσεις που αναιρούν άλλες αποφάσεις, όπως όλως ενδεικτικώς είναι η περίπτωση που αφορά στις συνταξιοδοτήσεις των συμβολαιογράφων, όπου εκκρεμούν υποθέσεις ακόμη και προσωρινής συνταξιοδότησης από το 2016; Τι λέτε για όλα αυτά, κύριε υπουργέ;

Ενταύθα αναφέρεται το παράδειγμα αυτό, των συμβολαιογράφων, γιατί ακριβώς αφορά στην αδράνεια της Διοίκησης και πως: άλλο ζήτημα είναι η επικοινωνία και άλλο ζήτημα είναι οι αποφάσεις και οι συνέπειες της πολιτικής.

Ως προς τη "γραφειοκρατία" και τους βαρέως ασθενείς

Γνωρίζουν οι κυβερνώντες ότι είναι σε ισχύ ο Ν. 1599/1986 που αφορά υπεύθυνη δήλωση προς τη Διοίκηση.

Τι πιο απλό, λοιπόν, ο κ. Βρούτσης, με μια απλή εγκύκλιό του, αλλά κατεπείγουσα, να καλέσει τους βαρέως πάσχοντες να δηλώσουν ότι ζητούν την άμεση συνταξιοδότησή τους, καθόσον υποβάλλονται ή έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή άλλου είδους θεραπεία σε ογκολογικά τμήματα δημόσιου νοσοκομείου. Τι πιο απλό είναι να υποχρεωθεί παραλλήλως ο ασφαλιστικός φορέας να δεχτεί με απόλυτη προτεραιότητα την υπεύθυνη αυτή δήλωση. Το αληθές δε της δήλωσης προκύπτει με την απλή επισκόπηση του οικείου φακέλου.

Έτσι, εκτός γραφειοκρατίας, τουλάχιστον τα άτομα αυτά θα λάβουν έστω προσωρινή σύνταξη, και αν το "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης το επιτρέπει να λάβουν και οριστική σύνταξη, ακόμη και ολόκληρο ή έστω μέρος του δικαιούμενου "εφάπαξ"!

Σε κάθε περίπτωση, οι βαρέως ασθενείς, καθώς και η Ύβρις, η Άτη, η Τίσις και η Νέμεσις συνδέονται ευθέως με το "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη!

Απόσπασμα: H αντιμετώπιση των βαρέως ασθενών και η σύνταξή τους συνδέονται ευθέως με το "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη!

* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News