Απόψεις

Κατάθεση στη Βουλή προς κύρωση της Συμφωνίας για τον East Med

Φτάσαμε στο στάδιο της κατάθεσης στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Στις 2 Ιανουαρίου 2020 είχαμε την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Εast Med, πράγμα που αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα αυτού του γεωοικονομικού προγράμματος, το οποίο ανήκει στα περίφημα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα, η Κύπρος, Ιταλία και μαζί τους το Ισραήλ. Η υπογραφή προέβλεπε ότι η διαδικασία κύρωσης θα άρχιζε μετά από μία περίοδο 120 ημερών. Έτσι τώρα φτάσαμε στο στάδιο της κατάθεσης στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας. Αυτή έγινε από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε και την ολοκλήρωση του συμπλέγματος του αγωγού Εast Med και του αγωγού Poseidon μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Υπάρχει βέβαια σε αυτό το πλαίσιο και μια ενίσχυση του Δικαίου της Θάλασσας, αφού και τα Μέρη που υπογράφουν αναγνωρίζουν το Δίκαιο ως πεδίο αυτής της Συμφωνίας.

Έτσι έχουμε την ανάδειξη και ενός γεωπολιτικού εργαλείου που ακολουθεί την συνολική ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι αυτή η κύρωση θα αποτελέσει ένα ιστορικό γεγονός.

Αιτιολογική Έκθεση

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

ΙΝTERGOVERNMENTAL AGREEMENT

ΕΚΘΕΣΗ

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (άρθρο 75 παρ. 3 του Συντάγματος)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια