Η ακεραιότητα είναι το πρώτο βήμα για το ανθρώπινο μεγαλείο

Απόψεις
Η ακεραιότητα είναι το πρώτο βήμα για το ανθρώπινο μεγαλείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σωκράτης: Ένας άνθρωπος είναι ακέραιος, όταν έχει αρτιότητα, απλότητα, προσήλωση σε αξίες, όραμα που τον καθοδηγούν σε όλη του την ζωή

Γράφει ο Αντώνης Γκόρτζης*

Ακεραιότητα δεν είναι μόνο αυτό που κάνουμε, αλλά αυτό που είμαστε. Καθηγούμαι και δημιουργούμε άλλους που θα μας διαδεχθούν στην ζωή μας, στην δουλειά μας.

Η ακεραιότητα συγκροτεί την προσωπικότητά μας και τα πιστεύω μας συμβαδίζουν με την συμπεριφορά μας.

Η ακεραιότητα εμπνέει εμπιστοσύνη στους γύρω μας και με αυτόν τον χαρακτήρα διοικείς καλύτερα. Η εικόνα σου και η γενικότερη εκτίμηση σου σε κάνει πιο αξιόπιστο.

Με βάση την πολυετή εμπειρία μου, χωρίς ακεραιότητα στην διοίκηση μιας εταιρίας/ οργανισμού/ κράτους, συνήθως η διάρκεια της θητείας είναι μικρή.

Εάν υπάρχει, τότε γίνεται η καρδία και η ψυχή του πολιτισμού της εταιρίας και μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ μιας εταιρίας που πετυχαίνει και μιας που παραπαίει.

Η ακεραιότητα στην ουσία, πρέπει να είναι ριζωμένη στην διοίκηση και να παραμένει σταθερή.

Στην επιχειρηματική ηθική η ακεραιότητα είναι ένα βασικό εργαλείο προόδου.

  • Εάν οι πελάτες / καταναλωτές / μέτοχοι / προσωπικό, γνωρίζουν ότι υπάρχει ακεραιότητα στην εταιρία, αυτό βοηθάει στην εμπιστοσύνη προς αυτή και βέβαια στην ανάπτυξη της.
  • Ρωτήστε τους τα ενδιαφερόμενα μέρη για προτάσεις – βελτιώσεις στην επιχείρησή σας και να ξέρετε ότι η δύναμη της εμπιστοσύνης θα είναι πιο μεγάλη.
  • Δεσμευθείτε και ακολουθήστε αυτό που υποσχεθήκατε, κάντε τα πάντα να το επιτύχετε, θα δικαιωθείτε.
  • Αξιολογείστε όλο το διαφημιστικό σας υλικό, ώστε να είναι σαφές, ακριβές, να λέτε την αλήθεια και να μην παραποιούν την πραγματικότητα.
  • Συνεργαστείτε με την κοινότητα που σας περιβάλλει, είτε αυτή είναι εκτός ή εντός της εταιρίας. Έτσι θα φανεί το πόσο υπεύθυνος είστε.
  • Προσπαθήστε να έχετε άψογα τα οικονομικά σας στοιχεία και να μην κάνετε δημιουργική λογιστική , ώστε να αποκρύψετε την αλήθεια.
  • Αντιμετωπίστε τον κόσμο με πλήρη σεβασμό, ασχέτως ηλικίας, φύλλου, θέσης ή άλλους τύπους. Να είστε πάντα ευγενείς και να μιλάτε με σεβασμό.

Η ακεραιότητα τελικά πρέπει να εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη, να είναι προσανατολισμένη στην αλήθεια, να αγκαλιάζει όλους θετικά, να μην υπάρχει  εκμετάλλευση.

Δύο από τα τρία Δελφικά παραγγέλματα σας θυμίζω: ήτουν το γνώθι σ’αυτόν (να γνωρίσεις τον εαυτό σου) και μηδέν αγάν (να κάνεις τα πάντα με μέτρο, αποφεύγοντας την υπερβολή).

Νομίζω ότι το οφείλετε στον εαυτό σας και τους γύρω σας να κάνετε πραγματικότητα τα πιο πάνω και είστε ακέραιοι.

* Ο Αντώνης Ε. Γκορτζής είναι Πρόεδρος επιχειρηματικής Ηθικής και Πρόεδρος Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News