Αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου: 24ωρα κρίσιμων αποφάσεων

Απόψεις
Αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου: 24ωρα κρίσιμων αποφάσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Γιάννη Τρουπή

Υπάρχουν αποφάσεις και επιλογές στην πολιτική που ενέχουν ρίσκο. Άλλες μεγαλύτερο και άλλες μικρότερο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κίνηση Μητσοτάκη να δώσει το "πράσινο φως" στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού είναι από εκείνες που ονομάζονται "σημεία καμπής" στην περίοδο κάθε διακυβέρνησης. Είναι από εκείνες που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες, καθώς έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στο σταδιακό "ξεκλείδωμα" της χώρας εκ των πραγμάτων ενέχει πολλούς κινδύνους, με μεγαλύτερο αυτόν της αύξησης των κρουσμάτων.

Για πόσο όμως άραγε, θα αναρωτιόταν κάποιος, η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει σε καραντίνα; Ξεκάθαρες απαντήσεις δεν υπάρχουν στο ερώτημα αυτό, και η εβδομάδα που άρχισε ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο crash test στο οποίο έχει υποβληθεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη από τον περασμένο Ιούλιο, κάτι που γνωρίζει και ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτό η εικόνα που καταγράφεται από χθες Δευτέρα 4 Μαΐου, όταν και άρχισαν τη λειτουργία τους τα πρώτα καταστήματα λιανικού εμπορίου και καταργήθηκαν τα γραπτά μηνύματα, θα αποτελέσει το βαρόμετρο για επερχόμενες νέες αποφάσεις σε σχέση με το σχέδιο άρσης.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους κυρίως για το πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες και για το αν θα υπακούσουν στους απαραίτητους κανόνες υγιεινής. Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια το πώς θα λειτουργήσει ο ανθρώπινος νους μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα καραντίνας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχουν έτοιμα σενάρια προς υλοποίηση και σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, αλλά και σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων.

Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που τα κρούσματα βαίνουν μειούμενα τότε έχουν ήδη προκριθεί μέτρα που θα αρθούν γρηγορότερα από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να επαναφέρει περιορισμούς εφόσον υπάρξει αύξηση στα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένη πηγή τονίζει στο liberal.gr ότι στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων παρατηρούνται πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων όπως η χρήση των μασκών και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των σχολείων. Οι διαφωνίες αυτές μάλιστα, που μέχρι ενός ορίου ήταν αναμενόμενες, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι επηρέασαν και τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ανάλογα θέματα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει απόφαση οι πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν επίσημη ενημέρωση, γι' αυτό και οι κύριοι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς δε θα σταματήσουν το καθημερινό ραντεβού των 18:00.

Εκτός όμως από την αγωνία της κυβέρνησης για την εξάπλωση της πανδημίας, στο πρωθυπουργικό γραφείο η ανησυχία είναι μεγάλη ως προς την επιχείρηση ανόρθωσης της οικονομίας μετά το lockdown. Η εικόνα στον επιχειρηματικό κόσμο είναι δραματική και κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι. Τα δημόσια οικονομικά δεν αντέχουν πολλά και μέχρι στιγμής η συνεισφορά της Ευρωζώνης είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ορόσημο πάντως αναμένεται να είναι η αυριανή μέρη, 6η Μαΐου, όταν και θα συνεδριάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μέχρι τότε πάντως, η κυβέρνηση παρατείνει την εφαρμογή μέτρων που ίσχυαν για τον Απρίλιο και παράλληλα προετοιμάζει πρόσθετα μέτρα. Συγκεκριμένα έχει ήδη αποφασιστεί μεταξύ άλλων:

- Να συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

- Να παραταθούν και τον Μάιο οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

- Να παραταθεί και τον Μάιο η έκπτωση 40% στα ενοίκια επαγγελματικής στέγης για τις επιχειρήσεις, και πρώτης κατοικίας για τα νοικοκυριά και φοιτητικής για τα παιδιά εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση.

- Να προχωρήσει η κυβέρνηση- ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων - στη θέσπιση μηχανισμού υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, αξιοποιώντας πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "SURE".

Οι επόμενες 60 μέρες θα "πουν πολλά" και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την επιτυχία ή μη τού εν εξελίξει σχεδίου με γενικότερες κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News