Απόψεις

Σ. Βαρδάκης: «Προσπάθεια για επαναφορά στην κανονικότητα, αλλά το κράτος σταμάτησε να λειτουργεί πριν τον κορωνοϊό»

Την ανανέωση παραχώρησης της απλής χρήσης των αιγιαλών και την κάλυψή τους με ναυαγοσώστες, ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, μετά και την επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κρήτης.

Στην επιστολή της η Π.Ε.Δ. Κρήτης ζητά να ρυθμιστούν άμεσα θέματα, σχετικά α)με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού προς τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού η οποία έπαψε να ισχύει, από τις 31/12/2019 και β)με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των λουτρικών εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, η με αριθμό 1636/12.05.2017 Τεύχος Β΄ Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού προς τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού έπαυσε να ισχύει, από τις 31/12/2019 και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί νεότερη, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να μην μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε διαδικασία εκμίσθωσης αιγιαλού προς ιδιώτες ή παραχώρησης στις αναπτυξιακές τους εταιρείες για εκμετάλλευση. 

Επιπρόσθετα, η Π.Ε.Δ. Κρήτης ζητά να ισχύσει μόνο για την τρέχουσα περίοδο το ΠΔ/2000, που αφορά την ναυαγοσωστική προστασία, όπως είχε τροποποιηθεί και ίσχυε, να συγκληθούν άμεσα οι επιτροπές καθορισμού των πολυσύχναστων παραλιών και να γίνει επανεκτίμηση σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα καθώς και τις προβλέψεις περί έναρξης της τουριστικής περιόδου, το υποχρεωτικό διάστημα των 4 μηνών να μειωθεί σε 3 μήνες με προαιρετική την επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος  από το ΔΣ, του οικείου Δήμου, όπου κρίνεται αναγκαίο και να μην ισχύσει φέτος η είσπραξη του 40% των εσόδων, από την παραχώρηση αιγιαλού/παραλίας, από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου καθόσον η κάλυψη του ναυαγοσωστικού κόστους από τους Δήμους θα είναι αδύνατη.

«Αν και με πολλά προβλήματα λόγω κορονοϊού, η καλοκαιρινή περίοδος ξεκινά και παρόλο που η προηγούμενη Υπουργική Απόφαση, η οποία καθόριζε το πλαίσιο παραχώρησης παραλιών στους δήμους έληξε στις 31/12/19, η Κυβέρνηση μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση νέας. Οι τουριστικοί δήμοι έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν έστω περιορισμένα τα έσοδά τους φέτος το καλοκαίρι και δυστυχώς η Κυβέρνηση δείχνει να τους το στερεί προς το παρόν. Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να επιληφθούν του θέματος άμεσα.»

 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια