Απόψεις

Λουλούδια ο κήπος επλημμύρισε, θα μπω να κόψω και για σας!

Γράφει ο Βασίλης Ορφανός *

Έξω από το σπίτι μας έχει ένα μεγάλο κήπο. Κάθε χρόνο πλημμυρίζει λουλούδια την Άνοιξη. Τον βοηθάω όμως και εγώ. Μαργαρίτες εκείνος, ζίνιες εγώ. Αμάραντα εκείνος, βιολέτες εγώ. Αγαστή συνεργασία. Με τη δύναμη της φύσης εκείνος, με την τέχνη της σκαλίδας εγώ. Κάθε χρόνο. Και κάθε χρόνο την Πρωτομαγιά είναι ένας παράδεισος! Τον παλιό καλό καιρό έρχονταν συγγενείς και φίλοι «να πιάσουμε το Μάη», φτιάχναμε στεφάνια, και τα λουλούδια έφταναν και περίσσευαν (τρώγαμε και κάνα κοψίδι). Φέτος όμως…

Φέτος, πλημμύρισε πάλι λουλούδια ο κήπος, αλλά… σε κανέναν δεν μπορώ να πω «έμπα και μύρισε και κόψε». Οι περιορισμοί μετακινήσεων δεν προβλέπουν τέτοιο SMS.  Μπορώ όμως να πω κάτι άλλο: «Λουλούδια ο κήπος επλημμύρισε· θα μπω να κόψω και για σας!»

Επί το έργον λοιπόν!

Ιδού λουλούδια: μαργαρίτες, αμάραντα, ζίνιες, μερικά ανθισμένα κλαδάκια ελιάς και λίγα άγρια στάχυα. Ιδού μια βέργα λυγαριάς (κυριολεκτώ) δεμένη κύκλο, μαχαίρι, ψαλίδι και σπάγκος. Όλα όσα χρειάζονται για ένα πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

 

Φτιάχνω ένα ματσάκι λουλούδια και τα στερεώνω πάνω στη βέργα.

Συνεχίζω με άλλα μπουκετάκια, στο καθένα γυρίζοντας δυο τρεις φορές τον σπάγκο, την τελευταία φορά περνώντας τον σαν θηλιά και σφίγγοντας, για να στερεωθεί το μπουκετάκι καλά.

 

Συνεχίζω. Διαλέγω τι θα βάλω σε κάθε μπουκετάκι, όπως μου μου έρχεται καλύτερα στο μάτι. Δεν είναι δύσκολη δουλειά. Αρκεί «να τη βρίσκεις», που λέει και η νεολαία.

Και να ’το λοιπόν έτοιμο μέσα σε λίγη ώρα το στεφάνι της Πρωτομαγιάς!

Ελάτε να το κρεμάσουμε στο φτωχικό της καρδιάς μας (ή μήπως αρχοντικό; γιατί όχι).

Χρόνια Πολλά! Καλή Πρωτομαγιά! Εννοώ την Πρωτομαγιά των λουλουδιών και της αναγέννησης της φύσης, τη Διονυσιακή. Για την άλλη δεν είμαι αρμόδιος να πω.

Υ.Γ. Ο Θεός να αναπαύσει τους παππούδες στους οποίους ανήκε κάποτε ο κήπος, τους γονείς μου που μου έμαθαν να κρατώ τη σκαλίδα, και τη δασκάλα μου την κ. Μαρίκα, που μας έμαθε στο Δημοτικό να φτιάχνουμε στεφάνια.

 

Ο Βασίλης Ορφανός είναι εκπαιδευτικός – ψυχολόγος.

Με σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, στο Πανεπιστήμιο Paris V- Rene Descartes (maitrise και D.E.A. Ψυχολογίας) και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο Βυζαντινού και Νεοελληνικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής). Υπηρέτησε στην εκπαίδευση ως δάσκαλος Δημοτικού, ως καθηγητής γαλλικής και ως καθηγητής ψυχολογικών και παιδαγωγικών μαθημάτων σε σχολές επιμόρφωσης δασκάλων και νηπιαγωγών. Έχουν δημοσιευθεί άρθρα του για παιδαγωγικά, ψυχολογικά και φιλολογικά θέματα.

Έχει ασχοληθεί συστηματικά με την Ψυχανάλυση λακανικής κατεύθυνσης.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια