Σ. Βαρδάκης: «Συνεχίζει η Κυβέρνηση να σιωπά για την στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων»

Απόψεις
Σ. Βαρδάκης: «Συνεχίζει η Κυβέρνηση να σιωπά για την στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή απέστειλε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την συμπερίληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ζητά από τον Υπουργό Εργασίας να εξετάσει τα αιτήματα του κλάδου.

Στην επιστολή του το Σωματείο, αναφερόμενο στις εκτιμήσεις των επιπτώσεων της πανδημίας, ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αφού σύμφωνα με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), από την 20η Μαΐου 2020, θα έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας.

Βάσει της Σ.Σ.Ε., που καλύπτει τους ξενοχοϋπαλλήλους Ηρακλείου, όπως αυτή παρατάθηκε έως 30/9/2020, μετά τη συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών στις 7/4/2020, το Σωματείο εκφράζει την άποψη ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι από την 1η Μαΐου και όχι ως άνεργοι και συνεπώς να εφαρμοστούν και για αυτούς τα μέτρα στήριξης, όπως αυτά έχουν νομοθετηθεί με τις Π.Ν.Π. (11/3/20, 14/3/20, 20/3/20 και 30/3/20):

 Α) καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους εργοδότες τους λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας του

 Β) κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης και εργαζόμενου

 Γ) έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας

 Δ) προστασία των θέσεων εργασίας για το 2021 με βάση την ανασταλείσα, ή όπως άλλως λειτουργούσα σύμβαση κατά την τουριστική περίοδο του 2020

 Ε) εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα ξενοδοχεία

Όπως υποστηρίζεται από το Σωματείο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 8, ν. 1346/83), έχουν τεθεί γενικοί κανόνες για την προστασία των θέσεων εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχιακής λειτουργίας, που δεσμεύουν τον εργοδότη να επαναπροσλαμβάνει συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, που είχε απασχοληθεί κατά μέσο όρο τις δύο προηγούμενες περιόδους εργασίας και κατά προτίμηση αυτούς που εργάζονταν την τελευταία περίοδο.

Επίσης σύμφωνα με την κλαδική Σ.Σ.Ε. των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, η οποία κηρύχθηκε υποχρεωτική στις 12/6/19 με την Υ.Α. 26707/1590 (Φ.Ε.Κ. 2392/19), ορίζονται οι προϋποθέσεις επαναπρόσληψης εποχιακά απασχολούμενων. 

Συνεπώς βάσει των ανωτέρω και μετά την κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Βαρδάκη στις 7/4/20 για το ίδιο θέμα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν στήριξη, όπως έχει θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση για τους υπόλοιπους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News