Εκπαίδευση πλεονεκτημάτων στον ανταγωνισμό

Απόψεις
Εκπαίδευση πλεονεκτημάτων στον ανταγωνισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να δίνεται πρώτη προτεραιότητα στην διεπιχειρησιακή εκπαίδευση, σε όλες τις βάσεις

Οι ρυθμοί ανάπτυξης μιας οικονομίας εξαρτώνται, εκτός από την συμβολή των γνωστών παραγωγικών συντελεστών και από μεταβλητές όπως η τεχνολογία και τις επίκτητες ανθρώπινες δυνατότητες. Αυτές όμως οι δυνατότητες είναι αποτέλεσμα του επιπέδου εκπαίδευσης του ανθρωπίνου δυναμικού κάθε οικονομίας στο σύνολο της. Δηλαδή η εκπαίδευση είναι πηγή οικονομικής προόδου.

*Γράφει ο Αντώνης Ε. Γκορτζής

Βασική ερώτηση που πρέπει να απαντήσει κάθε επιχειρηματίας αλλά και κάθε υπηρεσία του Δημοσίου τομέα είναι:

Μήπως η εταιρία μου ή υπηρεσία μου δεν επενδύει αρκετά για εκπαίδευση του προσωπικού;

Θα τολμήσω να πω ότι σε γενικότερο επίπεδο στη χώρα μας τα χρήματα που ξοδεύονται για την εκπαίδευση, την μετεκπαίδευση και την διεπιχειρησιακή εκπαίδευση, είναι τουλάχιστον ένα πολύ μικρό κομμάτι από τα έξοδα, είτε επί του Ακαθαρίστου Εθνικού προϊόντος, είτε επί του τζίρου της επιχείρησης, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό μέσω της εκπαίδευσης πρέπει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται με μεγάλη ευκινησία στις απαιτήσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της επιχείρησης ή ακόμα και της οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώνονται διαχρονικά.

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το μεγαλύτερο πάγιο που έχει η επιχείρηση και γι’ αυτό η διοίκηση της εταιρίας/ οργανισμού πρέπει να δίνει πρώτη προτεραιότητα στην διεπιχειρησιακή εκπαίδευση, σε όλες τις βάσεις.

*Ο Aντώνης Ε. Γκορτζής είναι Πρόεδρος επιχειρηματικής Ηθικής και Πρόεδρος Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News