Εκλογές, «πριν αλέκτορα φωνήσαι...»; - Οι κ.κ. Πικραμένος & Γεραπετρίτης, γνωρίζουν

Απόψεις
Εκλογές, «πριν αλέκτορα φωνήσαι...»; - Οι κ.κ. Πικραμένος & Γεραπετρίτης, γνωρίζουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές εντός του 2020, θα δοκιμάσουν σοβαρά την εκλογική επίδοση της ΝΔ

Του Πέτρου Μηλιαράκη*

Το ενδεχόμενο «εκλογών» εντός του έτους 2020 ή την Άνοιξη του 2021, εάν υποτεθεί ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, θέλουν να «αιφνιδιάσουν εκλογικά» με κριτήριο το επιδαψιλευμένο «ηγετικό προφίλ του Κυριάκου» κατά την περίοδο της «κορωνοϊκής κρίσης», επιτρέπουν τα εξής, με πρόκριμα την κοινή λογική πως  οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, ως προς την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων, ασφαλώς προβληματίζουν σοβαρά  τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για το πολιτικό του μέλλον!

Έτσι, με βάση δημοσιεύματα, ο κ. Πρωθυπουργός, ενδέχεται  να «προσφύγει» στο άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος και να ζητήσει εκλογές, γνωρίζοντας ότι η κοινωνία που τον εμπιστεύτηκε, εν όψει σοβαρής κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, ευκόλως μπορεί να τον απαρνηθεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με το: «πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήσει με» (Ματθαίος, 26.34).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με όσα φιλολογούνται, προβληματίζει εάν ο κ. Πρωθυπουργός θα επιδιώξει πράγματι εκλογές. Εάν όμως, ειδικώς, επιλέξει εκλογές για το Φθινόπωρο του 2020, όπως αφήνεται από πολλούς να εννοηθεί, τότε ισχύουν τα εξής:

Ο κίνδυνος ενός lockdown

Η ανάδραση της πανδημίας είναι βεβαία, εάν λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας την προειδοποίηση του «Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης» των ΗΠΑ, ήτοι του «Centers for Disease Control and Prevention» (CDC). 

Σύμφωνα με το CDC ένα δεύτερο κύμα Κορωναίου αναμένεται τον επόμενο χειμώνα και μάλιστα πολύ έντονο, καθόσον θα συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου της γρίπης. Την εκδοχή αυτή υποστηρίζει δημοσίως ο Διευθυντής του CDC, Robert Redfield, στην Washington Times (1).

Συνεπώς μόνο άφρονες μπορεί να εισηγούνται προσφυγή σε εκλογές εντός του 2020, όταν μάλιστα ισχύουν και τα παρακάτω αναφορικώς με τις περαιτέρω «συνθήκες» μιας προεκλογικής περιόδου, οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τον τρόπο του «πολιτεύεσθαι» της παράταξης της ΝΔ.

Οι εκλογές με «λίστα»: 1985, 2012 και 2015

Εκλογές εντός του 2020, θα δοκιμάσουν σοβαρά την εκλογική επίδοση της ΝΔ. Και τούτο διότι οι εκλογές κατ´ αρχήν θα διεξαχθούν με «λίστα». Για το κατ´ εξαίρεση γίνεται λόγος παρακάτω.

Ως προς το κατ´ αρχήν όμως, υπ´ όψιν τα εξής:

Η Ν.Δ. αδτνατούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά στις εκλογικές διαδικασίες του 1985, του 2012 και του Σεπτεμβρίου 2015, εγκλωβισμένη στο «μηχανισμό της λίστας». Ειδικότερα, στις πρόσφατες εκλογές του 2012, η ΝΔ έλαβε το ταπεινωτικό  ποσοστό του 18,85%, ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η ΝΔ έλαβε το απογοητευτικό για την παράταξη ποσοστό του 28,09%, παρά την «αναστροφή» της πολιτικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ και τη διάσπασή του!

Στις εκλογές δε του 1985, που διεξήχθησαν πρώτη φορά με «λίστα», ο Ανδρέας Παπανδρέου επανήλθε στη Βουλή με 175 βουλευτές και ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης με 115 βουλευτές. Εξηγούμαστε: δεν ευθύνεται μόνο η «λίστα» γι΄ αυτά τα αποτελέσματα. Συμβάλλει όμως ουσιωδώς! Όποιος παραβλέπει αυτό το «ζήτημα» πλανάται περί τα πράγματα.

Η διαδικασία των «δεσμευμένων συνδυασμών» επ’ ουδενί προσιδιάζει στη ΝΔ, όπου η  νοοτροπία προσέγγισης «πολίτη-πολιτικού» και αντιστρόφως, έχει άλλη δογματική και άλλο χαρακτήρα.

Εάν δε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει και «διεύρυνση» μέσω των «προθύμων» να «στεγαστούν» στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, προφανώς οι «δεσμευμένοι συνδυασμοί» δεν εξυπηρετούν!

Οι κ.κ. Πικραμένος και Γεραπετρίτης γνωρίζουν

Ως προς το κατ’ εξαίρεση υπ´ όψιν τα εξής:

Ο «σταυρός προτίμησης» δεν εμπίπτει στις πρόνοιες της παρ.1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, καθόσον δεν αφορά στο «εκλογικό σύστημα» και σε «εκλογικές περιφέρειες», αλλά στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων βουλευτών.

Ως εκ τούτου η σχετική τροποποίηση μπορεί να λάβει χώρα οποτεδήποτε, χωρίς να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

Στο στενό επιτελείο του κ. Πρωθυπουργού, εξαίρετοι νομικοί του Δημοσίου Δικαίου, όπως ο Αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Πικραμένος και ο Υπουργός κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, γνωρίζουν τα νομικά αυτά ζητήματα.

Με τούτα τα δεδομένα, εάν τελικώς το «σύστημα Μητσοτάκη» αποφασίσει εκλογές το Φθινόπωρο του 2020, έχει τον τρόπο να...στεγάσει «τους διευρυμένους» και να απαλλαγεί από τις «δυσλειτουργίες της λίστας».

Βεβαίως, τα «επιχειρήματα-προσχήματα» για την «τροποποίηση της λίστας» μπορεί να είναι, κατά «προσέγγιση» , ότι ένας χρόνος αρκεί, για να υπάρχουν «δεσμευμένοι συνδυασμοί», που ισοδυναμεί με μια «τακτική σύνοδο», καθώς και ότι η λύση αυτή ανταποκρίνεται στις αξιώσεις της δημοκρατικής αρχής κτλ κτλ...

Εάν οι προαναφερόμενες εκδοχές έχουν ή όχι βάση, αυτό  θα αποδειχθεί από τα πράγματα. Πάντως προδήλως βέβαιον είναι ότι εν όψει του διλήμματος παραμονής στην εξουσία υπό τον Covid-19 ή προσφυγής σε εκλογές το Φθινόπωρο του 2020, ή όποια άλλη εποχή εντός του 2021, το δίλημμα για τον κ. Πρωθυπουργό αποτυπώνεται στη λαϊκή σοφία, με το: «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»!

  1. «Robert Redfield said the winter season could be more difficult because the flu and coronavirus might be circulating at the same time.» (βλ. By Tom Howell Jr, «The Washington Times», Wednesday, April 22, 2020).

* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Χώρας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News