H Καινοτομία ως φάρμακο εναντίον της ανεργίας

Απόψεις
H Καινοτομία ως φάρμακο εναντίον της ανεργίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εκείνος που δεν θα εφαρμόσει καινούρια μέσα θα πρέπει να περιμένει καινούριες συμφορές, γιατί ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος καινοτόμος παράγοντας» {Francis Bacon «Περί Καινοτομιών» (1561-1626)}

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Όλος ο κόσμος  αλλά και η χώρα μας ιδιαίτερα  σήμερα αντιμετωπίζει πολλές αλλαγές  σε όλα τα μέτωπα, υγείας το πολιτικό, το οικονομικό και το κοινωνικό.

Γράφει ο Αντώνης Ε. Γκορτζής*

Ορισμένες από αυτές είναι αποτέλεσμα αλλαγών που εμφανίζονται σε άλλες περιοχές του κόσμου, ενώ άλλες προέρχονται από το ίδιο το εσωτερικό της περιβάλλον.

Αυτές οι αλλαγές είναι περίπλοκες και σπάνια επιδέχονται εύκολες λύσεις. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές αυτές επηρεάζει άμεσα και σημαντικά τον κόσμο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας, τις επόμενες δεκαετίες.

Η καινοτομία είναι το αντίδοτο  στην αδράνεια και την αυτάρκεια. Αλλά δεν είναι από μόνη της πανάκεια. Γιατί είναι αδύνατον να μπορέσει να αποτελέσει τη λύση στην υπερβολική ανεργία  που υπάρχει αυτήν την εποχή, χωρίς και τη συνδρομή άλλων παραγόντων και ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας.

Η καινοτομία προκαλεί τους πεπερασμένους και συντηρητικούς τρόπους σκέψης και δράσης. Μας προτρέπει να δούμε με καινούριο μάτι , να σκεφτούμε με διαφορετικούς τρόπους, να ψάξουμε για νέες απαντήσεις στα προβλήματα που μας ταλανίζουν από παλιά όχι μόνο την Ευρώπη αλλά όλο τον κόσμο.

Η καινοτομία μας οδηγεί στη δημιουργία νέων αγορών –ενώ παράλληλα  δεν μας αφήνει καμία ευκαιρία να προβλέψουμε ποιες θα είναι αυτές ακριβώς και σε ποιόν βαθμό θα επηρεάσουν τις ζωές μας.

Αναπτύσσει νέα προϊόντα, νέες υπώρειες που με τη σειρά τους συναρπάζουν και προσελκύουν τους ανθρώπους για να τα αποκτήσουν.

Ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός «παράγοντα ευεξίας» που ενισχύει την αυτοπεποίθηση σε σχέση με το που βαδίζει η οικονομία.

Η καινοτομία μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώσουμε τις δομές τόσο της εργασίας όσο και της κοινωνίας μας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές και ανθρώπινες.

Πρέπει να εδραιώσουμε μια στενή σχέση στην Ευρώπη και στη χώρα μας  μεταξύ καινοτομίας, οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Πράγματι, έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε μια ενιαία αγορά με περίπου 510 εκατομμύρια κατοίκους, τη μεγαλύτερη του κόσμου η οποία ενισχύεται σημαντικά  από την Οικουμενική και Νομισματική ένωση και τι ενιαίο νόμισμα που βοηθά να διευρυνθούν οι αγορές κεφαλαίου και να αναφυούν μεγαλύτερες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις.

Οι συνθήκες της αγοράς θα αναζωογονήσουν τις οικονομίες μας και αυτό πρέπει να ενθαρρύνει τις εταιρίες όλων των μεγεθών να γίνουν πιο ευέλικτες και να στραφούν προς το μέλλον.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει. Ανάλογα εμπόδια έχουν εντοπιστεί και σε άλλα μέρη του κόσμου: Αντιδράσεις στους νεωτερισμούς, απροθυμία να παρθούν ρίσκα, υπερβολικός αριθμός κανονισμών, φορολογικά και διοικητικά αντικίνητρα, έλλειψη επιχειρηματικού πνεύματος και αυστηροί εργασιακοί κανόνες στην αγορά.

Υπάρχουν κι άλλα εμπόδια, ιδιαίτερα στην Ελλάδα μας ,όπως δυσκολίες στις διαδικασίες έγκρισης για καινούρια προϊόντα, βραδυκίνητα και ακριβά και πολλές φορές ανύπαρκτα συστήματα για την χρηματοδότηση των ερευνών ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η αδυναμία που παρουσιάζεται για γρήγορη μετακίνηση από την ερευνητική ιδέα στην ικανοποιητική εφαρμογή της στην αγορά.

Οι λόγοι πολλοί, γραφειοκρατία, υψηλή φορολογία ,άτομα που δεν γνωρίζουν και δεν αντιλαμβάνονται τι γίνετε στο περιβάλλον ,πιθανόν γιατί είναι θεωρητικοί κοκ

Έχοντας πολυετή εμπειρία θα έλεγα τα εξής

  • Δώστε στο προσωπικό σας την δυνατότητα να σας κάνει προτάσεις
  • Επενδύστε στην έρευνα προς πάσα κατεύθυνση
  • Μη σταθείτε στα τετριμμένα, προσπαθήστε να πάτε κοντά στα προβλήματα.
  • Αφήστε τον κόσμο να σκεφτεί ελεύθερα

Πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και ιδιαίτερα νοοτροπίας ,ταχύτητας και ορθής σκέψης για σωστή καινοτομία και εφαρμογής στην αγορά .   

*Ο κ. Αντώνης Γκόρτζης είναι πρόεδρος Δικτύου Επιχειρηματικής Ηθικής

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News