Απόψεις

Πως θα σωθούν φρούτα και κηπευτικά στην περίοδο του Covid-19

Ζητούν μέτρα για τα οπωροκηπευτικά, που είχαν ληφθεί και για το e-coli

Mέτρα στήριξης για να αποφευχθεί η αρνητική επίδραση της κρίσης λόγω COVID-19 σε ολόκληρο τον παραγωγικό ιστό και την απασχόληση στον τομέα των οπωροκηπευτικών, ζητάει ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος INCOFRUIT – HELLAS.

Όπως αναφέρει:

Διαπιστώνεται ότι, λόγω της δημιουργηθείσης κατάστασης, είναι καιρός να τονίσουμε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει ο ευρωπαϊκός τομέας γεωργικών προϊόντων διατροφής στο σύνολό του και ειδικότερα των φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Η κρίση άλλαξε τον τρόπο ζωής μας, τον τρόπο εργασίας μας, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει ένα αίσθημα ενότητας και αλληλεγγύης.

Ο τομέας των οπωροκηπευτικών συνεχίζει τροφοδοτεί την κατανάλωση με προϊόντα ασφαλή και ποιοτικά. Η ελληνική και κατ' επέκταση η ευρωπαϊκή γεωργία είναι εξαιρετικά χρήσιμη, διότι η έλλειψη προϊόντων θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα με τον έπαινο για το εξαιρετικά σπουδαίο έργο των υπηρεσιών υγείας στην αντιμετώπιση της κρίσης, θεωρούμε ότι πρέπει να εκφρασθούν ευχαριστίες και  υποστήριξη σε όλους που συμμετέχουν στην τροφική αλυσίδα, αγρότες, εργάτες συγκομιδής και συσκευασίας και οδηγούς διεθνών και εθνικών μεταφορών. Προκειμένου να αποφευχθεί η αρνητική επίδραση της κρίσης λόγω COVID-19 σε ολόκληρο τον παραγωγικό ιστό και την απασχόληση στον τομέα των οπωροκηπευτικών, ζητείται δέσμη μέτρων που επικεντρώνονται:

1) μέγιστη ευελιξία επιχειρησιακών προγραμμάτων των Ο.Π, για την κάλυψη του κόστους της πανδημίας και του τυχόν μηχανισμού αποζημιώσεων 

2)· λήψη έκτακτων μέτρων σε  κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των διαταραχών της αγοράς που προκαλούνται από τη μεγάλη αστάθεια των τιμών και της ζήτησης  κατά το πρότυπο των αντίστοιχων μέτρων που λήφθησαν για το e-coli το 2011

3) πιο ευέλικτα  μέτρα διευκόλυνσης  της μεταφοράς εργαζομένων στις οπωροκηπευτικές  καλλιέργειες και εκμεταλλεύσεις τυποποίησης κατά την διάρκεια της  κρίσης

4) επιδίωξη διευθέτησης του εμπάργκο της Ρωσίας στα κοινοτικά προϊόντα που θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια στην ομαλή απορρόφηση της  παραγωγής των προϊόντων μας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια