default-image

Οι ογκολογικοί ασθενείς και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να νιώθουν φοβισμένοι, ούτε ξεχασμένοι

Απόψεις
Οι ογκολογικοί ασθενείς και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να νιώθουν φοβισμένοι, ούτε ξεχασμένοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει η Ζένια Σαριδάκη – Ζώρα, MD, PhD Παθολόγος - Ογκολόγος,

Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός»

Αντιπρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)

 Όλη η ανθρωπότητα, σοκαρισμένη και εμβρόντητη παρακολουθεί τις εξελίξεις με την νέα πανδημία COVID-19 και τον νέο αυτό κορονοιό SARS-CoV-2. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις περιορισμού και ελέγχου μετακινήσεων και διαπροσωπικών επαφών. Καλούμαστε όλες και όλοι σε αυτή την νέα πραγματικότητα, από την μια μεριά να προσαρμοστούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε να ελεγχθεί με τον καλύτερο τρόπο η μετάδοση του ιού, και από την άλλη μεριά, να συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας, με τον υψηλό επαγγελματισμό και την ευθύνη που πάντα την διέκρινε, με μικρές τροποποιήσεις και αναβολές ίσως, αλλά χωρίς εκπτώσεις και χωρίς βλαπτικό αντίκτυπο για τους ασθενείς μας.

 Ανατρέχοντας στο μυαλό μου στις πρώτες μέρες αυτής της πανδημίας, που με τις βοηθούς μου και τις νοσηλεύτριές μου στο ιατρείο και στην κλινική, τηλεφωνήσαμε σε όλους τους ασθενείς που παρακολουθούμε για να τους βεβαιώσουμε ότι είμαστε εδώ για αυτούς, αναβάλλαμε τις τακτικές εξετάσεις και τα ραντεβού για το καλοκαίρι, βεβαιώνοντάς τους ότι αυτό δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στην υγεία τους, και συνεχίσαμε με τον ίδιο ζήλο όπως κάνουμε πάντα και με ταχύτητα να φροντίζουμε όλους εκείνους που δεν “μπορούν” να αναβάλουν μια διαγνωστική ή θεραπευτική διαδικασία, μια σκέψη δεν μπορεί να μου φύγει από το μυαλό. Όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη, και περισσότερο, όλοι οι άνθρωποι που αρρώστησαν από τον ιό, ένιωσαν όπως νιώθουν οι ογκολογικοί ασθενείς κάθε μέρα, από τη στιγμή της διάγνωσης ... νιώθουν αβεβαιότητα και φόβο για την εξέλιξη, για τις παρενέργειες, για την ζωή τους, για τους αγαπημένους τους. Όλοι ξαφνικά γίναμε «ογκολογικοί» ασθενείς. Ας το αναλογιστούμε αυτό για ένα λεπτό, και να μην το ξεχάσουμε, όταν με το καλό θα έχουμε βγει από όλη αυτή την περιπέτεια.

 Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), της οποίας έχω την τιμή να είμαι Αντιπρόεδρος, από την πρώτη στιγμή, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, αλλά και με συνεχείς επικοινωνίες με τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας, έχει θεσπίσει συγκεκριμένες οδηγίες για την διαχείριση των ογκολογικών ασθενών σε αυτή τη χρονική στιγμή της πανδημίας, οι οποίες είναι αναρτημένες στο site του ΕΟΔΥ και της εταιρείας μας, και είναι ελεύθερες για να τις διαβάσει όποιος επιθυμεί. Σήμερα ολοκληρώσαμε την δεύτερη επικαιροποίηση τους, και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες, όσο η πανδημία εξελίσεται και οι γνώσεις μας για τον ιό και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις του βελτιώνονται. Ενημερώνουν τους ογκολόγους για πάρα πολλά θέματα, δείχνοντάς τους τον δρόμο στην σωστή και ασφαλή διαχείριση των ασθενών μας. Επίσης, η ΕΟΠΕ κατάφερε να περάσει θέματα που από καιρό ζητούσαμε, όπως αυτό της άυλης συνταγογράφησης, της απλούστευσης των διαδικασιών εγκρίσεων φαρμάκων, και πολλά ακόμα, που μας βοηθούν όλους σε αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία.

 Πλέον, είμαστε όλοι ήρωες με μάσκες. Κι εγώ φοράω μάσκα στο ιατρείο και στην κλινική, και γάντια, και ειδική ρόμπα, πάνω από την λευκή ποδιά μου. Το ίδιο κάνουν και οι βοηθοί και νοσηλευτές μου. Το ίδιο και οι ασθενείς μου. Γιατί το πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των ασθενών μας, κι ας ξέρουμε ότι τους λείπει να βλέπουν το πρόσωπο και το χαμόγελό μας, ή το άγγιγμα χωρίς γάντια. Υπομονή, και θα γίνει και αυτό!

 Όλοι οι γιατροί, όλων των ειδικοτήτων που συνεχίζουμε να φροντίζουμε παραδειγματικά τους ασθενείς μας στην δύσκολη αυτή συγκυρία, χωρίς να δείχνουμε δισταγμό και φόβο, όλο το προσωπικό που στελεχώνει τα ιατρεία και τις κλινικές (νοσηλευτές, γραμματείς, τεχνικοί, τραυματιοφορείς), όλοι όσοι εργαζόμαστε στον χώρο της υγείας, μαζί με τους γενναίους ασθενείς μας και τις οικογένείες τους είμαστε ήρωες. Και θα το ξεπεράσουμε αυτό όλοι μαζί! 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News