Απόψεις

Αυτοί οι Έλληνες...

Γράφει ο Νίκος Σηφάκης*

Αυτοί οι Έλληνες κάποτε ήταν τεμπέληδες και άεργοι επωφελούμενοι μόνο από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τις κρατικές χορηγήσεις.

Αυτοί οι Έλληνες οι οποίοι αγόραζαν ψευδεπίγραφα το ευχάριστο παρόν τους με "εύκολα" δάνεια χωρίς να αναλογίζονται τις συνέπειες.

Αυτοί οι Έλληνες που είναι επιρρεπείς στην παραβατικότητα και έχουν μάθει να ζουν και να ελίσσονται  με την πολυνομία.

 Αυτοί Έλληνες που αποτέλεσαν αντικειμενο  χλευασμού ορισμένων σκληροπυρηνικών στις κέντρο-δυτικοευρωπαϊκές χώρες στα πρώτα (πρόσφατα) μνημονικά χρόνια.

 Τώρα, εν  καιρώ Κορονοϊου , αποτελούν υπόδειγμα πρόληψης , συμπεριφοράς και προσαρμοστικότητας σε αυτές τις αχαρτογράφητες καταστάσεις . Όλα τα ξένα αναγνωρισμένα ειδησιογραφικά πρακτορεία κάνουν αναφορά για τις πολύ μικρές επιπτώσεις της πανδημίας στη χωρά μας φέρνοντας ως παράδειγμα την έγκαιρη εφαρμογή των ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΩΝ , καθόλου βεβαία ευχάριστων, μέτρων και την σχεδόν καθολική αποδοχή από τον ελληνικό λαό.

 Είναι προφανές και αποδεκτό από όλους μας ότι στις δύσκολες στιγμές υπάρχει εθνική συνοχή και υπευθυνότητα. Τουλάχιστον ιστορικά είναι αδιαπραγμάτευτο. Στη τρέχουσα συγκυρία διαπιστωνούμε όλοι αβίαστα ότι,  πάρα το πολύπλευρο τίμημα της αναστολής δραστηριοτήτων στη χωρά μας και τις συνέπειες που έπονται, συμμορφωθήκαμε και συναινέσαμε, εκ του αποτελέσματος, στα αυστηρά μετρά που λήφθηκαν. Δεν τολμώ να δώσω συγχαρητήρια στη κυβέρνηση για την έγκαιρη αντίδραση της εν όψει της πανδημίας. Υπάρχει κίνδυνος να βγουν τα κομματικά λάβαρα, ένθεν και ένθεν και η παρούσα τοποθέτηση μου δεν θα είχε κανένα νόημα. 

 Αυτοί οι Έλληνες όμως, όταν χρειάζεται προσπερνούν τις αδυναμίες, τις εμπάθειες τους και οτιδήποτε είναι ανάχωμα για την επίτευξη του εθνικού στόχου. Ενεργοποιούνται , σηκώνουν το ανάστημα τους και αναλογίζονται την συλλογική ευθύνη έναντι του ορατού ή αοράτου εχθρού.Η παρούσα κατάσταση έχει προκαλέσει θάνατο, δυστυχία και πόνο σε αρκετούς συνανθρώπους μας. Το εθνικό σύστημα υγείας καθώς και οι επαγγελματίες υγείας δοκιμάζουν τις αντοχές τους.

 

Κλείνοντας και ορμώμενος από τη δυσμενή αυτή κατάσταση αλλά και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις (βλέπε Έβρο) τολμώ να αναδείξω μια θετική πτυχή : Αυτοί οι Έλληνες μπορούν να υιοθετήσουν την συλλογική ευθύνη όχι μόνο όταν ..ο εχθρός κρούει τη θύρα..  άλλα και στην καθημερινότητα τους , για το καλό όλων και ιδιαίτερα των επόμενων γενιών .

 

Ο Νίκος Σηφάκης είναι μηχανολόγος - μηχανικός - ΜΒΑ

Διευθύνων σύμβουλος της AENAOS Energy Systems

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια