Το στοίχημα του Σαββατοκύριακου για να μην πάμε σε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας

Απόψεις
Το στοίχημα του Σαββατοκύριακου για να μην πάμε σε πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δυο σενάρια διαχείρισης του κορωνοϊού

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την απαγόρευση των δημόσιων κοινωνικών συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων. Μάλιστα οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 1000 ευρώ έκαστος. Το έκανε αφού το προανήγγειλε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Από αυτή την απόφαση μέχρι την απόφαση για πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας τι μας χωρίζει; Προφανώς η εξέλιξη της διασποράς του ιού και ο αριθμός των κρουσμάτων .

Η ομάδα επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας έχουν στα χαρτιά τους 2 πιθανά σενάρια.

Το πρώτο "καλό" σενάριο

Το πρώτο, που είναι και το πιο αισιόδοξο,  αναφέρει ότι αν αυτή τη στιγμή έχουμε 418 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, άρα όπως είπε ο καθηγητής ιατρικής και ενημέρωσης καθημερινά για τον Covid-19 κ. Τσιόδρας,  με το καλό σενάριο επί δέκα, αυτή την ώρα επιδημιολογικά στο γενικό πληθυσμό έχουμε περίπου 3.000 κρούσματα . Άρα, αν αυτό διατηρηθεί , η εξήγηση είναι η μείωση του συγχρωτισμού. Το Σαββατοκύριακο θα κρίνει την εξέξλιξη. Αν οι πολίτες μείνουν σε αυτοπεριορισμό ή ξεχυθούν πάλι κατά κύματα άρα και με συγχρωτισμό σε παραλίες και εξοχές.  Αν δεν συμβεί αυτό και εφόσον τηρηθούν από όλους τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η κατάσταση  θα είναι διαχειρίσιμη και σε επίπεδο νοσοκομειακής νοσηλείας. 

Το δεύτερο "κακό" σενάριο

Το δεύτερο σενάριο, το «κακό»  δίνει πιθανότητες τα κρούσματα να εκτοξευθούν στα 8.360. Δηλαδή κάθε κρούσμα επί 20.  Αυτό θα σημαίνει οτι οι πολίτες είχαν εκτεταμένες συναθροίσεις και επαφές.

Με βάση αυτά τα δεδομένα,  μερίδα ειδικών εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα στην απόφαση για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας ήδη από «προχθές».

Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κατοικεί σε βαριά πυκνοκατοικημένα  αστικά κέντρα και ο μόνος χώρος εξόδου γι' αυτούς είναι η βεράντα του μπαλκονιού τους, η απόφαση για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας θα είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία και τις αντιδράσεις τους. Θα ήταν σοκ, κήπους ή μίνι άλση σε οικίες ή βίλες η πλειοψηφία των πολιτών δεν διαθέτει για να είναι άμεσα διαχειρίσιμη μια καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αν καταφέρουμε λοιπόν να τηρήσουμε κατά γράμμα και με απόλυτη συνέπεια τα μέχρι στιγμής μέτρα, όχι δημόσιες κοινωνικές συναθροίσεις, όχι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε ιδιωτικούς χώρους με άλλα άτομα πέραν του στενού οικογενειακού μας  περιβάλλοντος δηλαδή των ανθρώπων που ήδη ζούμε μαζί τους στο σπίτι, όχι άσκοπες μετακινήσεις, και να μένουμε σπίτι τηρώντας τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και προφύλαξης, ίσως μπορέσουμε να ανακόψουμε μια ραγδαία εξάπλωση του ιού. Ίσως καταφέρουμε να περάσουμε του «μαξιλαράκι»  του Σαββατοκύριακου και η Δευτέρα δεν θα μας βρει με μια ορατή πλέον καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News