Απόψεις

Η οικονομική διάσταση της πανδημίας

Γράφει ο Γιώργος Ψαρουλάκης

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν αντιληφθεί πλέον ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί μια τεράστια απειλή και λαμβάνουν τα ανάλογα μέτρα. Και σε υγειονομικό επίπεδο (με την εξαίρεση ορισμένων χωρών, όπως η Ολλανδία, που, σε μια επίδειξη μισανθρωπισμού και καθαρής ηλιθιότητας, αποφάσισε να ακολουθήσει τον απάνθρωπο δρόμο που χάραξε το Ηνωμένο Βασίλειο με το σχέδιο “ανοσίας της αγέλης”, αλλά σε... ελεγχόμενη μορφή, λέει) αλλά και σε οικονομικό. Οι αποφάσεις του προχθεσινού Eurogroup δεν πρόκειται να θεραπεύσουν όλες τις (τεράστιες!) πληγές που ανοίγει στις οικονομίες της Ευρωζώνης η πλήρης σχεδόν αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά τουλάχιστον δείχνει σε επίπεδο προθέσεων την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να βάλει στην άκρη τα φιλόδοξα “σύμφωνα σταθερότητας” για να δώσει ελπίδα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις και στα εκατομμύρια των εργαζομένων που θα πεινάσουν αν δε βοηθηθούν άμεσα.
Βεβαίως το νεοφιλελεύθερο δόγμα είναι παρόν και... ακμαίο, οι παρεμβάσεις κυρίως βρίσκονται στο μακροοικονομικό επίπεδο και τo “helicopter money” δε βρίσκεται μέσα στις επιλογές, ωστόσο φρονώ ότι σε δεύτερη φάση θα γίνει και αυτό. Και μάλιστα σύντομα, αφού το Eurogroup θα συνέρχεται κάθε βδομάδα και χαιρέτισε την ετοιμότητα της Κομισιόν για εφαρμογή σχεδίου πλήρους αναστολής του συμφώνου σταθερότητας. Μια αναστολή που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα τη δούμε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.
Η οικονομία χρειάζεται σήμερα γερές ενέσεις για να μην κρασάρει πλήρως από την πλήρη παράλυση που επιβάλλεται λόγω της πανδημίας. Κι αν κρασάρει η οικονομία σε αυτό το επίπεδο, θα δούμε πολλή φτώχια, μιζέρια και κακομοιριά - τα χρόνια των μνημονίων θα μοιάζουν με... γλυκιά ανάμνηση αν συμβεί κάτι τέτοιο.
Θα πρέπει όμως να στηριχτούν ΑΜΕΣΑ οι εργαζόμενοι. Όχι μόνο οι επιχειρήσεις, που θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο σε αυτήν τη φάση, αλλά και άμεσα οι εργαζόμενοι. Με χρήματα από τον κοινοτικό κορβανά. Στο κάτω-κάτω, ας κόψουν χρήμα επιτέλους! Αν όχι τώρα, πότε; Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χειρότερης οικονομικής κρίσης από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μιας κρίσης που θα κάνει εκείνες της δεκαετίας του ’70 ή του 2008 να μοιάζουν με χαζοχαρούμενο ανέκδοτο, αν δε ληφθούν σοβαρά μέτρα.
Και σε αυτήν την κρίση το μόνο αντίδοτο (όσο θα γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του Covid-19 στον πληθυσμό) είναι να πέσει πολύ χρήμα στην αγορά. Θα υπάρξουν φυσικά πληθωριστικές πιέσεις, αλλά μια και ο στόχος του 2% πανευρωπαϊκά δεν έχει επιτευχθεί (αφού η ίδια η φιλοσοφία του συμφώνου σταθερότητας το απαγορεύει) ευκαιρία είναι να ξεπεραστεί κιόλας.
Και καθώς βλέπουμε τη γενική εικόνα στις οικονομίες, ας δούμε και την πιο ειδική στην υγεία. Η απαξίωση της δημόσιας υγείας είναι πανευρωπαϊκή. Με την εξαίρεση των σκανδιναβικών χωρών, το μόνο σύστημα δημόσιας Υγείας που έχει μείνει σχετικά αλώβητο είναι αυτό της Γερμανίας. Παρά τις τεράστιες περικοπές που έγιναν εκεί σε δημόσια ασφάλιση και πρόνοια, το γερμανικό σύστημα Υγείας εν πολλοίς έχει κρατηθεί όσο στιβαρό το θυμούνται εκείνοι που ζούσαν στη Γερμανία τη δεκαετία του ’80. Και αυτό φαίνεται άλλωστε, αφού η Γερμανία είναι η χώρα παγκοσμίως με το μικρότερο ποσοστό θνητότητας από κορωνοϊό!
Αλλά ακόμη και στη Γερμανία, το σύστημα φτάνει ταχύτατα στα όριά του - κάτι που με τους σημερινούς ρυθμούς επέκτασης της νόσου τοποθετείται σε 3 εβδομάδες από τώρα.
Με άλλα λόγια, επιτέλους θα πρέπει να υποχωρήσει στο παρασκήνιο η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία περί ιδιωτικοποίησης των πάντων και απαξίωσης της δημόσιας υγείας και να εξασφαλιστούν κονδύλια για να ξαναγίνει η δημόσια υγεία αυτή που ήταν πριν τρεις δεκαετίες. Ειδάλλως... στην επόμενη πανδημία θα γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια