Η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της πανδημίας

Απόψεις
Η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση «βγαίνει μπροστά» και όλοι καλούνται να κάνουν υπεύθυνα αυτό που τους αναλογεί

Η πανδημία του κορωνοϊού φοβίζει πολύ κόσμο. Αυτό είναι απολύτως αναμενόμενο, αφού είναι το θέμα που μονοπωλεί απολύτως το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον των παγκόσμιων media και μάλιστα... όλο και περισσότερο όσο περνούν οι μέρες.

*Γράφει ο δημοσιογράφος, Γιώργος Ψαρουλάκης

Φυσικά στην περίπτωση της Ελλάδας τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας, κι ακόμη και αν η εξέλιξη των φαινομένων δεν είναι τόσο δριμεία όσο σε άλλες χώρες (και ιδιαίτερα στην Ιταλία, όπου συμβαίνουν απίστευτα πράγματα...), σίγουρα η χώρα θα δοκιμαστεί. Όπως θα δοκιμαστούν και οι αντοχές μας, σε όλα τα επίπεδα.

Η λέξη- «κλειδί» είναι βεβαίως η λέξη «ψυχραιμία». Ναι, εύκολο να το λες και δύσκολο να το κάνεις, ιδιαίτερα όταν γίνεται αυτός ο ορυμαγδός, με όλες τις πηγές ενημέρωσης να είναι υπερ-κορεσμένες με ειδήσεις, αναλύσεις, νέα, στατιστικά και δηλώσεις ακριβώς για τον κορωνοϊό. Και φυσικά «ένοχοι» είμαστε κι εμείς στη «Ν.Κ.».

Ωστόσο, δε θέτουμε εμείς τον τόνο, πλέον τον θέτει η επικαιρότητα και αυτή είναι αμείλικτη: Απαιτεί την παρουσία του κορωνοϊού και της σχετικής ειδησεογραφίας, με πρωτοφανή λεπτομέρεια και από κάθε πλευρά.

Και βεβαίως μπαίνουμε έτσι σε μια «λούπα». Η υπερ-πληροφόρηση τροφοδοτεί την ανησυχία (ενίοτε και πανικό), η ανησυχία ανατροφοδοτεί την πληροφόρηση και ο φαύλος κύκλος εντείνεται και αναπαράγεται.

Το θέμα είναι να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, να μείνουμε ψύχραιμοι, να λαμβάνουμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και να υπακούμε στις παραινέσεις των Αρχών, εφόσον δοθούν σχετικές οδηγίες.

Ας δούμε λίγο ορισμένες παραμέτρους της υπόθεσης, σε όλα τα επίπεδα:

Η κυβέρνηση «βγήκε μπροστά»

Γενικώς η Πολιτεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη δε με ενθουσιάζει. Ακριβώς το αντίθετο, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά στην υπόθεση του κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να «βγει μπροστά» και να μην αφήσει τις εξελίξεις να την προκαταλάβουν.

Ακριβώς το αντίθετο απ' αυτό που συνέβη στην Ιταλία, όπου οι εξελίξεις έπιασαν τους πάντες - κυβέρνηση, σύστημα υγείας, κοινό - με... κατεβασμένα τα βρακιά. Με αποτέλεσμα η Ιταλία να έχει... εξαπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας από τις υπόλοιπες χώρες και μια εντονότατη διασπορά του ιού στον Βορρά.

Βεβαίως η Ιταλία λειτούργησε ως «καμπανάκι» για την Ελλάδα, αλλά και έτσι ακόμη, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί εξαρχής να «βγει μπροστά» και να προλάβει κλιμάκωση της κατάστασης.

Ο μεγάλος φόβος ήταν εξαρχής μια μαζική διασπορά των κρουσμάτων που θα έβγαζε «εκτός μάχης» το (υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο) ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας, κάτι που με τη σειρά του θα δημιουργούσε φαινόμενο ντόμινο και επέκταση της πανδημίας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

 Αυτός ο κίνδυνος φαίνεται να αποφεύγεται: O έλεγχος των κρουσμάτων δείχνει να είναι επαρκής, η διασπορά περιορισμένη και η εξέλιξη της επιδημίας ομαλή και δίχως το “ξέσπασμα” που φοβούνταν όλοι οι ειδικοί.

Όλοι «κράξαμε» όταν αναβλήθηκαν τα καρναβάλια, αλλά... μάλλον λειτούργησε ευνοϊκά το μέτρο. Τα μέτρα κλιμακώθηκαν στη συνέχεια και χθες καταλήξαμε και στο κλείσιμο των σχολείων. Ίσως μία ή δύο εβδομάδες πριν να ήταν απολύτως απαραίτητο, αλλά είπαμε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να προλαβαίνει τις εξελίξεις στο θέμα.

Βεβαίως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στις επόμενες βδομάδες θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα και δυστυχώς και θανάτους, ωστόσο... όχι σε επίπεδα που θα οδηγήσουν σε κατάρρευση της κατάστασης.

Η κυβέρνηση οφείλει πάντως να θωρακίσει το ΕΣΥ, με άμεσες προσλήψεις προσωπικού (έστω συμβασιούχων, αλλά ΑΜΕΣΑ) και αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το ιταλικό ΕΣΥ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και στην Ιταλία συνέβαινε ακριβώς αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις υποχρηματοδοτούν και υποστελεχώνουν τις δημόσιες δομές υγείας συστηματικά για πολλά χρόνια. Τα αποτελέσματα... τα βλέπουμε.

Όχι... του κεφαλιού μας

Στις επόμενες ημέρες (ήδη από σήμερα, μάλιστα, καθώς θα γίνει σχετική ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό) η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα και άλλα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Καλό θα είναι όλοι να πειθαρχούν στο μέτρο του δυνατού σε αυτά τα μέτρα. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, αν όλοι κάνουμε... του κεφαλιού μας, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σοβαρές.

Υπάρχει ήδη το προηγούμενο εκείνων στην Πελοπόννησο, από τους οποίους ζητήθηκε να παραμείνουν στο σπίτι τους για μερικές μέρες, ωστόσο αδιαφόρησαν για τις παραινέσεις και κυκλοφορούσαν κανονικά, αδιαφορώντας πλήρως για τυχόν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία!

Αυτή η ανεύθυνη και αντικοινωνική στάση δεν μπορεί να είναι κανόνας. Τουναντίον, θα πρέπει να παραμείνει εξαίρεση.

Πραγματικές διαστάσεις

Ο κορωνοϊός δεν είναι... μαύρη πανούκλα. Ούτε ισπανική γρίπη. Ούτε Έμπολα καν. Δεν έχει τεράστια ποσοστά θνησιμότητας, ούτε σκοτώνει αδιακρίτως. Όπως ακριβώς η κοινή γρίπη, σκοτώνει ανθρώπους με βεβαρημένο ιστορικό υγείας και ηλικιωμένους άνω των 70 και ακόμη περισσότερο άνω των 80.

Όσοι ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα αυτοπροφύλαξης που έχουν ανακοινωθεί και μπορούν να διαβάσουν καθημερινά στα media (και στη «Ν.Κ.» τα δημοσιεύουμε ξανά σήμερα, για πολλοστή φορά).

 Με την κατάλληλη προσπάθεια, είναι δυνατό να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό τα θύματα από την επικίνδυνη ασθένεια. Έτσι κι αλλιώς, η πραγματική θνησιμότητα είναι πολύ χαμηλότερη από το 3% που υποτίθεται ότι είναι διεθνώς, αφού οι μολυσμένοι από τον ιό εκτιμάται ότι είναι αρκετές φορές (ίσως και 10 ή 20) περισσότεροι από τους 110.000 που είχαν επιβεβαιωθεί έως χθες το απόγευμα.

Δε χρειάζεται πανικός δηλαδή. Ούτε απόγνωση και κραυγές. Ψυχραιμία, σοβαρότητα, τήρηση των κανόνων υγιεινής και των μέτρων προστασίας, και φυσικά υπακοή στις παραινέσεις ή εντολές που θα δώσει η Πολιτεία. Αυτά αρκούν.

Όμως, η οικονομία...

Υπάρχει βεβαίως και η οικονομική διάσταση της πανδημίας. Και καθώς φαίνεται, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι επιπτώσεις στην οικονομία να είναι σοβαρότερες από εκείνες στη δημόσια υγεία.

Ήδη τα χρηματιστήρια έχουν περάσει τις περισσότερες ημέρες από το ξέσπασμα της επιδημίας «στα κόκκινα» και η καταστροφή κεφαλαίου ετοιμάζεται όπου να ’ναι να μπει σε... διψήφιο αριθμό τρισεκατομμυρίων.

Κάπου λειτουργεί και στο πλαίσιο του αναγκαίου «reset» της αγοράς, η οποία φαίνεται να έχει «μπουκώσει» άσχημα τα τελευταία χρόνια, παρά το σοκ (και το συνακόλουθο reset) που προκάλεσε 12 χρόνια πριν η «πτώση» της Lehman.

Δε χρειάζεται να μπούμε σε βάθος ως προς τις αβελτηρίες και τα αδιέξοδο του σύγχρονου καπιταλισμού, αυτά είναι θέμα για άλλο άρθρο και άλλου είδους ανάλυση. Ωστόσο, αρκεί να πούμε ότι οι αγορές αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτες στη διασπορά πανικού και ότι αποτιμούν τις απώλειες και τους κλυδωνισμούς ως πολύ πιο σοβαρά απ' ό,τι στην πραγματικότητα είναι.

Στην Κρήτη μας ενδιαφέρει πάρα πολύ τι θα γίνει με τον τουρισμό. Η τουριστική βιομηχανία είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε τέτοια θέματα και, παρότι μέχρι στιγμής δε φαίνεται να προοιωνίζονται μεγάλες απώλειες, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News