Το έπος του Έβρου...

Απόψεις
Το έπος του Έβρου...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμπόριο φόβου... Τα ανθρωπινά σώματα των δυστυχισμένων σπρώχτηκαν στους φράχτες των συνόρων μας. Και εμείς οι Έλληνες, διχασμένοι για άλλη μια φορά, τρώμε τις σάρκες μας. Όποιος ζητάει ανοιχτά σύνορα είναι προδότης; Όποιος επικροτεί το κλείσιμο των συνόρων είναι φασίστας; Η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια φορά σε δοκιμασία... Ως κοινωνία και ως Πολιτεία πρέπει να αντιδράσουμε ψύχραιμα και σοβαρά. Εκεί που κάποιοι έλεγαν ότι πέρασαν τα δύσκολα και επιστέφουμε στην κανονικότητα, ήρθαν ξανά μπροστά μας νέα βάσανα.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη. Δεν αντιμετωπίζει όμως ούτε πόλεμο ούτε εισβολή.

Εισβολή είχαμε στην Κύπρο από τον “Αττίλα” το 1974. Πόλεμο είχαμε στα ελληνοαλβανικά σύνορα το 1940. Σήμερα απέναντί μας δεν έχουμε στρατούς με όπλα. Έχουμε απελπισμένους ανθρώπους που τους έστειλαν στην πόρτα μας.

Η Ελλάδα προφανώς δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Αλλά εξίσου προφανώς δεν πρέπει να γίνει “ο πορτιέρης” της Ευρώπης. Και απολύτως προφανέστατα δεν πρέπει να μετατραπεί σε “Νταχάου” κατατρεγμένων.

Οι χώρες έχουν νόμιμο δικαίωμα να φυλάξουν τα σύνορά τους, να διαχειρίζονται τις παράτυπες μετακινήσεις πληθυσμών... Το δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αλλά από την έξαρση της προσφυγικής κρίσης και την υποκινούμενη μετακίνηση, ως τις σειρήνες του πολέμου, υπάρχει τεραστία απόσταση.

Μυστικά και ψέματα... Φόβος διάσπαρτος παντού, που έκανε για άλλη μια φορά τον Νεοέλληνα να χάσει το μέτρο.

Από τη μια αυτοί που φωνάζουν «κάψτε τους ξένους» και από την άλλη αυτοί που θέλουν ανοιχτά σύνορα. Και στη μέση ένα μεγάλο αμήχανο σιωπηλό πλήθος που δεν ξέρει τι να πιστέψει απ’ όλα αυτά που ακούει και βλέπει.

Η μετανεοελληνική μας κοινωνία αποφασίζει να πάει κατά διαόλου.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα άρχισε να καλλιεργείται στα “δελτία των 8” και με αμέτρητα fake news στο διαδίκτυο.

Τα γεγονότα στη Λέσβο και τη Χίο με τα ΜΑΤ που έδειραν κόσμο και ρήμαξαν αυτοκίνητα ήταν η αρχή. Οι νησιώτες μας, που πριν δύο χρόνια ήταν προτεινόμενοι για Νόμπελ Ειρήνης, μέσα σε μια μέρα μετατράπηκαν σε «τουρκόσπορους», «βρoμότουρκους» και «γκασμάδες».

Μετά άρχισε το “πάρτι” στον Έβρο.

Ο Νίκος Μάνεσης με πλάνα που έδειξε στην εκπομπή του από το 2015 επιχειρεί να πείσει τους τηλεθεατές του ότι η χώρα δέχεται απειλή και «διέρχεται κίνδυνο». Με τον πομπώδη τίτλο “Εισβολή”, ο Γιάννης Πρετεντέρης χαιρετίζει το... έπος του Έβρου.

Οι όροι “ορδές”, “εισβολείς” και “ασύμμετρη απειλή”, που χρησιμοποίησαν αυτές τις μέρες πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι σε κανάλια, εφημερίδες, ενημερωτικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αφηγηθούν ό,τι συμβαίνει στον Έβρο, δεν έχουν προηγούμενο.

Μας ανακοινώνουν καθημερινά στα δελτία ότι απώθησαν πολλές χιλιάδες «λαθροεισβολείς», κι όταν ρωτά ο δημοσιογράφος πώς τους μετράτε κανείς δεν απαντά.

Οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες ανέκαθεν επιχειρούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΕ για να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη. Η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου, η αλήθεια, “βομβαρδίζεται” πάντα πριν ακόμη ξεσπάσει μια κρίση. Ελάχιστα ΜΜΕ και λίγοι δημοσιογράφοι ψάχνουν τα βαθύτερα αίτια και την αλήθεια.

Αυτές τις μέρες στον κυρίαρχο λόγο στις εκπομπές της τηλεόρασης χάθηκε το μέτρο.

Όλοι μαζί μας “γάνωσαν” το κεφάλι ότι αυτό που συμβαίνει στον Έβρο και στα νησιά είναι «πόλεμος». Πόλεμος «υβριδικός», όπως συμπληρώνουν.

Στα social media δεν έχουμε πια πρόσφυγες και μετανάστες, έχουμε “άπιστους”, “απολίτιστους”... ακόμα και ποινικούς κρατούμενους που έστειλαν οι Τούρκοι στα βόρεια σύνορά μας... (αυτό το τελευταίο το άκουσα σε δελτίο ειδήσεων, το είπαν χωρίς καμία απόδειξη και χωρίς κανένα ρεπορτάζ).

Όσοι τα λένε αυτά, βουλευτές, δημοσιογράφοι, παπάδες, παίζουν το παιχνίδι του Ερντογάν.

Έσπειραν τον πανικό και το μίσος, δίχασαν την κοινή γνώμη, και χώρισαν τους Έλληνες σε πατριώτες και μη πατριώτες.

Ο Ερντογάν κατάφερε να μας νικήσει.

Διχασμένοι, γεμάτοι μίσος οι Έλληνες, χωριστήκαμε ξανά στα δύο και βρίζει διαδίκτυα ο ένας τον άλλον.

Οι ακροδεξιοί αλωνίζουν ανενόχλητοι, προπηλακίζουν όποιον διαφωνεί και μεθοδικά κατασκευάζουν τον νέο εσωτερικό εχθρό: Ο εχθρός τώρα είναι οι ΜΚΟ, οι αλληλέγγυοι πολίτες, οι προοδευτικούληδες που αντιστέκονται στο κλίμα του ρατσισμού κι οι δημοσιογράφοι που απλώς κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Από την άλλη υπάρχουν φωνές που λένε να ανοίξουν τα σύνορα. Μέσα όλοι! Χαρακτηρίζουν με ευκολία φασίστα όποιον εκφέρει αντίθετη γνώμη από τη δική τους.

Η Χρυσή Αυγή επιστέφει ξανά. Ο βουλευτής Λαγός της Χρυσής Αυγής φωτογραφίζεται με καμάρι δίπλα στους νέους εθνοφρουρούς που πήραν τα όπλα τους στον Έβρο.

Στο Δέλτα του Έβρου ξυλοκόπησαν τον δημοσιογράφο του CNN Κώστα Πλιάκο και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του.

Μέσα ενημέρωσης που καταγγέλλουν (σωστά) την Τουρκία για όργιο προπαγάνδας και διασπορά fake news κλείνουν τα μάτια στις ασχήμιες που γίνονται σε βάρος προσφύγων μεταναστών και κατά ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Στέλεχος της Ν.Δ. στην Ηλεία, ο Διαμαντής Καρασούλας, με ρατσιστικό λόγο γεμάτο μίσος πανηγυρίζει για τη φωτιά στο σχολείο της προσφυγικής δομής “One Happy Family” στη Λέσβο.

Στο Facebook, ένας τύπος με μούσι “ανεβάζει” φωτογραφία με ένα παιδικό καλτσάκι πιασμένο στην πετονιά του ψαρέματος και από κάτω η λεζάντα γράφει: «Απομεινάρι από πνιγμένο λαθροπροσφυγόπουλο». Και παίρνει likes με τη σέσουλα.

Πώς γίναμε έτσι οι Έλληνες;

Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελεί μια κρίση με προηγούμενο. Ήταν αναμενόμενη.

Καιρό τώρα ο Ερντογάν απειλούσε πως, χωρίς περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία, θα έστελνε ξανά τα καραβάνια των απελπισμένων προς τη βαλκανική οδό.

Άνοιξε τελικά τα σύνορα, και ο εκβιασμός είναι στην πόρτα μας.

Για να έχουμε μια ξεκάθαρη σκέψη ως προς το τι γίνεται, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς φτάσαμε ως εδώ... Είναι η Αμερική, η Ρωσία και οι πλούσιες χώρες του ΝΑΤΟ που προκαλούν τα κύματα της προσφυγιάς που φεύγουν από τις βομβαρδισμένες και φτωχές χώρες τους.

Οι πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έχουν άμεση εμπλοκή στις πολεμικές συρράξεις που ρήμαξαν τις χώρες των μεταναστών και των προσφύγων. Κερδίζουν πολλά από το εμπόριο όπλων, από την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων χώρων και από το εμπόριο των φυσικών πόρων των χωρών του τρίτου κόσμου.

Γι’ αυτό δεν τολμούν να καταδικάσουν τον Ερντογάν. Κρατούν ίσες αποστάσεις...

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης η Ευρώπη έχει δαπανήσει πολιτική ενέργεια για να κρατήσει το Προσφυγικό έξω από τη πόρτα της. Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία έγιναν η χαβούζα της Ε.Ε.

Τα καραβάνια των προσφύγων φοβίζουν. Έχει πολιτικό κόστος η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ε.Ε., ακέφαλη και πολυδιασπασμένη, αναιρεί κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης και σεβασμού στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να σταθούμε όρθιοι. Να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, χωρίς όμως να χαθούν οι αξίες μας και ο ανθρωπισμός μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News