Απόψεις

Μια θεωρία συνωμοσίας

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μετατρέψει το παγκόσμιο περιβάλλον σε Γκόθαμ Σίτυ και οι «παίχτες» των αγορών, ως Τζόκερ, κάνουν «το μεγάλο σορτάρισμα»

Ας υποθέσουμε ότι ο κορωνοϊός βολεύει για μια θεωρία παγκόσμιας συνωμοσίας. Εξάλλου, μου αρέσουν οι συνωμοσίες. Όχι αυτές οι βλακώδεις, αλλά εκείνες που έχουν ερείσματα στην πραγματικότητα. Δηλαδή δεν πιστεύω ότι ζει ο Έλβις Πρίσλεϊ, ούτε όμως πως εξαφανίζονται πλοία στον χρονοχώρο και επιστρέφουν από το μέλλον ή πολύ περισσότερο ότι άνθρωποι έχουν ανατέμνει εξωγήινο! Στην περίπτωση όμως του κορωνοϊού είμαι σίγουρος πως κάποιοι - δε γνωρίζω ποιοι - βγάζουν λεφτά!

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η υπόθεση του κορωνοϊού είναι μια συνωμοσία με στόχο τα λεφτά, τα κεφάλαια και το κέρδος που θα βγάλουν κάποιοι από ασφάλιστρα κινδύνου ή από κάποιο προϊόν που κάποιος μπορεί να δημιούργησε έστω και κατά λάθος, πληρώνοντας μια ασφαλιστική εταιρεία να ασφαλίσει έναν δείκτη κινδύνου: όπως δηλαδή στην ταινία που ήταν βασισμένη στην πραγματικότητα, “Το μεγάλο σορτάρισμα”, που προκάλεσε κατάρρευση στο αμερικανικό real estate. Αυτή η συνωμοσία μου αρέσει και για τον κορωνοϊό. Δεν είναι μόνο το χρήμα που θα βγάλουν οι εταιρείες που πρώτες θα λανσάρουν εμβόλιο ή φάρμακο. Είναι και οι “παίχτες” που κερδίζουν ποντάροντας στην παγκόσμια αόρατη ρουλέτα των διασυνδεδεμένων οικονομιών του καπιταλιστικού συστήματος. Εξάλλου, σας έχω δηλώσει πως ο κορωνοϊός δε με έχει τρομάξει. Όμως ο φόβος είναι που “γιγαντώνει” τον ιό και όχι η φονικότητά του. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι πρόκειται για μια συνωμοσία κεφαλαίων. Το σκηνικό είναι ένας τρομοκρατημένος κόσμος. Ας υποθέσουμε επίσης ότι όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται με τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της πανδημίας που ξεκίνησε από την Κίνα μου θυμίζει λίγο ταινία του Μπάτμαν. Το παγκόσμιο περιβάλλον έχει μεταβληθεί σε μια τεράστια Gotham City (Γκόθαμ Σίτυ), η πόλη που γεννήθηκε ο Μπάτμαν, με τον Τζόκερ να παρακολουθεί από κάπου ψηλά το ντελίριο που έχει προκαλέσει η νέα βιολογική απειλή που εμπνεύστηκε για να κερδίσει την παγκόσμια εξουσία και να κυριεύσει τελικώς το κακό. Σχεδόν αντηχεί στα αφτιά μου το δαιμονικό γέλιο του για το κατόρθωμά του.

Τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας και το σκηνικό που διαμορφώνεται με “μασκοφόρους” πολίτες να τρέχουν στους δρόμους, να αποφεύγουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και να αδειάζουν μανιωδώς τα ράφια των σούπερ-μάρκετ είναι σκηνές βγαλμένες από ταινίες της Μarvel και κάπου περιμένουν όλοι έναν υπερ-ήρωα για να παρέμβει και να σώσει την κατάσταση. Στο μεταξύ, όλα νεκρώνουν: Σχολεία και ΚΑΠΗ κλείνουν, γήπεδα αδειάζουν, συναθροίσεις απαγορεύονται, συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων κόβονται και η γενική καραντίνα μοιάζει να είναι προ των πυλών και στη χώρα μας, όπως στην Ιταλία, που ούτε τηλεοπτικές εκπομπές με κοινό δε γίνονται πια!

Την ίδια ώρα που ο ιός έχει προκαλέσει φρενίτιδα με την ταχεία εξάπλωσή του - χωρίς υπερβολή, ολόκληρη η Ιταλία έχει τεθεί σε καραντίνα και η Ελλάδα ακολουθεί - και οι παγκόσμιες αγορές μάλλον βρίσκονται σε πανικό. Το ντελίριο του κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές. Οι θάνατοι και τα κρούσματα παγκοσμίως δε δικαιολογούν ένα τέτοιο σκηνικό πανικού που επικρατεί στα χρηματιστήρια.

Όπως διάβασα στα οικονομικά sites, ο δείκτης των τραπεζών διολίσθησε σε ιστορικό ναδίρ, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημείωσε πτώση 8%. Οι τιμές του πετρελαίου αιφνιδίως κατακρημνίστηκαν, οι επενδυτές έχουν πάψει να κυνηγούν κέρδος ρισκάροντας, ενώ οι απώλειες μέσα σε μία μέρα από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών φτάνουν τα 2,5 τρισ. δολάρια

Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη από τον Δεκέμβριο του 2008, όπως αναφέρουν οι χρηματιστηριακές πηγές, καθώς ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World Index καταγράφει πτώση 5%. Στη Wall Street διακόπηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης οι συναλλαγές για 15 λεπτά, ενώ και ο S&P 500 έκανε “βουτιά” 7% και εν συνεχεία περιορίστηκε στο 5,5%. Στο 6% υποχώρησε και ο βαρύς αμερικανικός δείκτης Dow Jones.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν αποδείξεις μιας συνωμοσίας που δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο αυτή τη στιγμή από μια υπόθεση εργασίας για την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου σκεπτικού. Το σκεπτικό αυτό έχει να κάνει με την άποψη ότι σίγουρα, μετά το πέρας της κορωνοϊίτιδας, κάποιοι θα είναι πλουσιότεροι. Πολίτες και αγορές θα έχουν καταφέρει να συγχρωτιστούν υπό μια αόρατη βιολογική απειλή. Σε κάθε πτυχή της ιστορίας έχει παρατηρηθεί ότι, όταν το παγκόσμιο οικονομικό γρανάζι αρχίζει να κολλάει, χρειάζεται ένα μεγάλο γεγονός για τη μεγάλη επανεκκίνηση. Συνήθως ένας πόλεμος. Κάποτε ο πόλεμος γινόταν με καρυοφύλλια και κανόνια. Σήμερα το ισχυρότερο όπλο είναι το μέσο μετάδοσης της πληροφορίας. Θα μπορούσε λοιπόν να υποτεθεί ότι και τώρα ένας “πόλεμος” γίνεται... μια συνωμοσία δηλαδή εξυφαίνεται... Έχει προηγηθεί ο ιερός πόλεμος, τώρα σειρά έχει ένας βιολογικός!

Πάντως, χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιεσούς, τόνισε: «Τώρα που ο Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε τόσες πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πραγματική. Αλλά θα ήταν η πρώτη πανδημία που θα μπορούσε να ελεγχθεί. Η ουσία είναι ότι δε βρισκόμαστε στο έλεος του ιού».

«Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι η Ιταλία λαμβάνει επιθετικά μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία και ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδειχτούν αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 93% των σχεδόν 110.000 περιστατικών παγκοσμίως. Πάντως, στην Κρήτη μέχρι χθες το βράδυ κρούσμα δεν υπήρχε! Πιστεύει κανένας ότι ο νέος κορωνοϊός δεν έχει ήδη φτάσει στο νησί; Εξάλλου, όπως είπε χθες ο καθηγητής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, είναι θέμα χρόνου το πρώτο κρούσμα στο νησί... Σίγουρη βεβαιότητα σε ένα συνωμοσιολογικό περιβάλλον!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια