Μήπως η αλήθεια των ημερών;

Απόψεις
Μήπως η αλήθεια των ημερών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα βουβά καρναβάλια, ο κορωνοϊός και μια ανθρωπιστική κρίση στα χέρια της Τουρκίας

Είναι άξιο για να αναρωτηθεί κάποιος αν στις αυθόρμητες παρελάσεις των καρναβαλιστών δεν “καιροφυλακτούσε” ο κορωνοϊός ή όποια άλλη αόρατη απειλή βιολογικού τύπου και στις οργανωμένες παρελάσεις υπήρχε ορατός κίνδυνος και γι’ αυτό ανεστάλησαν, όρος που επισήμως χρησιμοποιήθηκε. Αλήθεια, συνελήφθη έστω και ένας από εκείνους τους καρναβαλιστές που αυθορμήτως παρέλασαν στους δρόμους των μεγάλων και μικρών πόλεων της Ελλάδας, και στην Κρήτη φυσικά - χωρίς όμως τη μουσική να ακούγεται από τις ηχητικές εγκαταστάσεις και τη διοργάνωση να έχει στην ευθύνη ένας δημόσιος φορέας, όπως κάποιος Δήμος;

Στην αντίληψή μου δεν έχει περιέλθει κάποια τέτοια πληροφορία για τιμωρία, γιατί δεν πειθάρχησε στα έκτακτα μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης. Και τα καρναβάλια έγιναν και τα Κούλουμα εορτάστηκαν μια χαρά, όχι υπό τη διοργάνωση των Δήμων ή της Περιφέρειας, αλλά... αυθορμήτως! Ο καιρός ήταν ιδανικός. Ίσως οι καιρικές συνθήκες ήταν οι ιδανικότερες όλων των εποχών για καρναβάλια, που όμως επισήμως δεν έγιναν. Ανεπισήμως έγιναν και, εξ όσων άκουσα, όσοι βρέθηκαν το διασκέδασαν αθόρυβα, μπορεί και καλύτερα στα βουβά παρά με τα εκκωφαντικά ντεσιμπέλ βραζιλιάνικων ήχων! Ο κορωνοϊός όμως έπαψε να κυκλοφορεί;

Ο λόγος που μεταφέρω με το παρόν κείμενο κάποιες σκέψεις δεν είναι για να σας πληροφορήσω για τον κορωνοϊό και πού αυτός βρίσκεται ή πώς να προστατευτείτε από αυτόν. Δεν τον φοβήθηκα ποτέ και πολύ δε περισσότερο δε γνωρίζω τα ιατρικά για να σας τα μεταφέρω. Ο λόγος που αναφέρω αυτές τις σκέψεις είναι εντελώς διαφορετικός. Θα ήθελα να θέσω την προβληματική της οργανωμένης εκδήλωσης σε σχέση με την αυθόρμητη εκδήλωση: οργανωμένη καρναβαλική παρέλαση και οργανωμένα κούλουμα. Σε αυτή την περίπτωση, η διοργάνωση της εκδήλωσης τόσο για τα καρναβάλια όσο και για τον εορτασμό των Κούλουμων ανήκει σε κάποιον φορέα.

Ο φορέας αυτός, Δήμος ή Περιφέρεια, θα χρησιμοποιήσει δημόσιο χώρο για να διεξαχθούν οι εκδηλώσεις. Απαιτείται άδεια λοιπόν. Όταν ένας δημόσιος φορέας πραγματοποιεί εκδήλωση οργανωμένη σε δημόσιο χώρο και με σκοπό τη συνάθροιση κόσμου, όχι γιατί είναι πολιτική ή διαμαρτυρία, αλλά καθαρά πολιτιστικού περιεχομένου όπως είναι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, θα πρέπει να ειδοποιούνται άμεσα και οι αρμόδιες Αρχές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του υπουργείου Υγείας. Οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού ανήκουν ως προς τη δικαιοδοσία στο υπουργείο Εσωτερικών. Εφόσον λοιπόν οι φορείς του υπουργείου Εσωτερικών (ΟΤΑ Α’ και Β’) διοργανώσουν μια ανοικτή δημόσια εκδήλωση σε δημόσιο χώρο, θα πρέπει να ειδοποιηθούν και να τεθούν επί ποδός και οι αρμόδιες Αρχές που ανήκουν στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας δηλαδή Αστυνομία, Πυροσβεστική, σωστικά συνεργεία και ΕΚΑΒ αντιστοίχως.

Όλα τα ανωτέρω αφορούν όχι μόνο σε μια εκδήλωση πολιτιστικού ή πολιτισμικού χαρακτήρα σε δημόσιο χώρο, αλλά και σε αθλητικές εκδηλώσεις ακόμη σε διαδηλώσεις ή συναθροίσεις πολιτικού χαρακτήρα, όπως αναφέρει και το σχέδιο νόμου που έχει δώσει ο Χρυσοχοΐδης σε διαβούλευση και ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου. Μάλιστα, αν κάποιος ανατρέξει σε αυτό, υποχρέωση να μην είναι οργανωμένες εκδηλώσεις είναι η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου και η Πρωτομαγιά, που προβλέπει τον αυθόρμητο χαρακτήρα τους. Μάλιστα, στις οργανωμένες εκδηλώσεις προβλέπεται ότι, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων ορίζεται και η δύναμη που απαιτείται για την ομαλή διεξαγωγή τους: δηλαδή για 2.000 καρναβαλιστές απαιτείται άλλος αριθμός αστυνομικών και κινητών μονάδων του ΕΚΑΒ από εκείνες που απαιτούνται για 500 ή για 5.000 άτομα. Την όλη ευθύνη έχει ο διοργανωτής ΟΤΑ και οι αρμόδιες Αρχές.

2) Στις μη οργανωμένες εκδηλώσεις όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν. Κανένας φορέας και καμία αρμόδια Αρχή δεν έχει ευθύνη ή είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται επί ποδός για την περιφρούρηση της εκδήλωσης. Δηλαδή, αν ξαφνικά αυθορμήτως κατέβουν στους κεντρικούς δρόμους μιας πόλης 10.000 άτομα με αποκριάτικες στολές για να γιορτάσουν, αυτό δεν απαιτεί άδειες από καμία Αρχή, κανένας ΟΤΑ δεν είναι υπεύθυνος για ό,τι στραβό συμβεί και καμία... Αστυνομία ή ΕΚΑΒ δεν έχει κληθεί από επίσημο φορέα να βρίσκεται επί ποδός για την περιφρούρηση της αυθόρμητης εκδήλωσης. Για παράδειγμα, η διυπουργική απόφαση με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευσε τα καρναβάλια αναφέρεται σε διοργανωτές Δήμους και Περιφέρειες. Σε κανέναν άλλο. Εξ ου και την οργάνωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, για παράδειγμα στη Σητεία, ανέλαβαν με επίσημη ανακοίνωση τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Η διαφορά λοιπόν μεταξύ της οργανωμένης εκδήλωσης από έναν ΟΤΑ σε δημόσιο χώρο και μιας αυθόρμητης εκδήλωσης έκφρασης χαράς από τους πολίτες επίσης σε δημόσιο χώρο είναι ότι στη μεν πρώτη περίπτωση απαιτείται να είναι επί ποδός τα σώματα ασφαλείας, στη δε δεύτερη περίπτωση όχι. Σκεφτείτε τώρα, αν επισήμως γίνονταν τα καρναβάλια σε όλη τη χώρα, η αστυνομική δύναμη θα έπρεπε να είναι διασπαρμένη για να εποπτεύει τους καρναβαλιστές. Με την αναστολή των καρναβαλιών αυτό δεν ήταν απαιτητέο. Χρειάστηκε μόνο η μίνιμουμ δύναμη ίσως μια ενισχυμένη βάρδια για τυχόν προβλήματα. Το ίδιο συνέβη και με την Πυροσβεστική αλλά και το ΕΚΑΒ. Η δύναμη των σωμάτων ασφαλείας και των σωστικών μέσων και διασωστών δεν είχε διασπαρεί στην επικράτεια και το τρελό γλέντι. Ο κορωνοϊός όμως; Αυτός δεν έπαψε να υπάρχει ούτε φυσικά ανάμεσα στους καρναβαλιστές που αυθορμήτως το γλέντησαν. Τα κρούσματα σίγουρα θα αυξηθούν και, σύμφωνα με εκτιμήσεις κάποιων μετριοπαθών, ως τα μέσα του Μαρτίου θα έχει κορυφωθεί. Ωστόσο, τα τρία υπουργεία που αρχικώς προανέφερα, υπουργείο Υγείας, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και υπουργείο Εσωτερικών (όποιος επιθυμεί μπορεί να ανατρέξει στην αντιστοίχιση παραπάνω του παρόντος κειμένου), απαγόρευσαν τις εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού!

Την ίδια ώρα, στα σύνορα του Έβρου ένα σοβαρό επεισόδιο εξελισσόταν και συνεχίζει όσο τα βουβά καρναβάλια παρήλαυναν και οι χαρταετοί βρίσκονταν στον αέρα. Μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στα βόρεια σύνορα και πολλή Αστυνομία... Από την Παρασκευή αυτά, αλλά όταν ξημέρωσε Σάββατο το διαδίκτυο είχε γεμίσει με εικόνες από τον Έβρο, με φωτογραφίες από χημικά, με ένθεν κακείθεν προπαγανδιστικά βίντεο, αλλά σίγουρα και με ένα καραβάνι με τα θύματα μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης να χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης. Δυστυχώς, ένας αόρατος με το μάτι ιός, ο κορωνοϊός, έμοιαζε να έχει μετατραπεί σε δούρειο ίππο, τα καρναβάλια να έχουν χάσει τη φωνή τους και η Αστυνομία να φυλάει την είσοδο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που μακάρι να μην αποδειχτεί Βαβέλ για άλλη μια φορά μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα που χρησιμοποιείται με απώτερο σκοπό η Τουρκία να γίνει επίσημος συνομιλητής και σφετεριστής των υδρογονανθράκων της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News