Κακόγουστο αστείο

Απόψεις
Κακόγουστο αστείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γινόμαστε πρωταγωνιστές ενός έργου που κανείς ποτέ δε φαντάστηκε πως θα δει

Μοιάζει με κακόγουστο αστείο ή με την πρώτη πράξη ενός δράματος του οποίου την εξέλιξη δε γνωρίζουμε, πολλώ δε μάλλον το τέλος του. Όσοι τάσσονται υπέρ της πρόληψης με όποιο τίμημα, σαφώς και θεώρησαν δίκαιη και επιβεβλημένη την απόφαση Κικίλια για ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα. Οι λιγότερο υποψιασμένοι, οι πιο ψύχραιμοι, οι απαθείς αν θέλετε μπροστά στην εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, έχουν άλλη άποψη. Όλοι ανεξαιρέτως όμως συμφωνούν πως σαν λαός γινόμαστε πρωταγωνιστές ενός έργου που κανείς ποτέ δε φαντάστηκε πως θα δει.

*Γράφει η δημοσιογράφος Βίκυ Παπαδογιαννάκη

Το ιστορικό Καρναβάλι του Ρεθύμνου, το καρναβάλι της Κρήτης, ματαιώνεται. Ανάμεσα σε δεκάδες άλλα βεβαίως. Ήταν το 1914, όταν σε ένα μακρύ κάρο, ένα τεράστιο μαντολίνο μήκους 12 μέτρων αποτελούσε τη βάση του θρόνου του Βασιλιά Καρνάβαλου. Το 1960 εμφανίστηκαν στην πόλη άρματα καρναβαλικά στο πρώτο οργανωμένο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Ακολούθησαν δύσκολες εποχές. Τη δεκαετία του ’80, σε μια μεταβατική για τον θεσμό περίοδο, μεμονωμένες προσπάθειες το κρατούν ζωντανό κάποιες χρονιές. Είναι τέτοιο το πάθος των Ρεθεμνιωτών, οι οποίοι βγάζουν στους δρόμους άρματα σατιρίζοντας την επικαιρότητα και γκρινιάζοντας για το καρναβάλι που δε γίνεται! Το 1993 κι ενώ το Κυνήγι του Θησαυρού μετρά ήδη τρία χρόνια επιτυχημένων διοργανώσεων, ο Δήμος Ρεθύμνου καλεί τις ομάδες να στηρίξουν το καρναβάλι. Δεν εξελίχθηκε απλά σε έναν κορυφαίο θεσμό για την πόλη, μα στην ίδια την πνοή της.

Πνοή για τους κατοίκους είναι επίσης τα καρναβάλια της Παλαιόχωρας στα Χανιά, της Κισσάμου και των Καλυβών. Τώρα βουβαμάρα και μια φλόγα αναμμένη μέσα σε κάθε καρναβαλιστή που, άγνωστο πώς, θα σβήσει. Και μπορεί τα συναρμόδια υπουργεία στην ΚΥΑ που συνυπέγραψαν να προβλέπουν κυρώσεις για τους παραβάτες, ωστόσο η διάθεση μιας μεγάλης πλειοψηφίας τείνει στην παρανομία. Δεν είναι η απαγόρευση αυτή καθ’ αυτή που κάνει ομάδες καρναβαλιστών σε διάφορα μέρη της Κρήτης να αντιδρούν, μα η ανάγκη να ξορκίσουν τον φόβο και το κακό, έτσι ακριβώς όπως ορίζουν οι Απόκριες κι έτσι όπως έμαθαν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις εκείνων που υποστήριζαν πως ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Καλές Απόκριες λοιπόν, με ή χωρίς καρναβάλια!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News