Η λέξη – «κλειδί» είναι «ψυχραιμία»

Απόψεις
Η λέξη – «κλειδί» είναι «ψυχραιμία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρήσιμες ερωταπαντήσεις για την φύση του κορωνοϊού

Η παροιμία “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Συχνά, ο χειρότερος.

Περί κορωνοϊού, και μαζικής υστερίας λόγω αυτού, ο λόγος. Μια υστερία που, όπως γίνεται συνήθως σε κάθε τέτοια περίσταση, έχει περίπου... αυτονομηθεί από κάθε έννοια λογικής ή καλής θελήσεως και διαγράφει τη δική της πορεία.

Εδώ θέλω απλώς να αναφέρουμε ορισμένα δεδομένα, τα οποία συνάγονται από τις εξής πηγές:

- Τους ειδικούς γιατρούς που έχουν τις γνώσεις για να ενημερώσουν σωστά για ένα τέτοιο ιατρικό θέμα,

- Τις στατιστικές των διεθνών οργανισμών (όπως της ΠΟΥ),

- Την κοινή λογική.

Για λόγους ευκολίας θα το δούμε... βήμα-βήμα και υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων...

* Τι είναι ο κορωνοϊός;

Πρακτικά μοιάζει αρκετά με τη γρίπη και ουσιαστικά είναι μια μορφή πνευμονίας. Είναι ένας ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα (κατώτερο και ανώτερο) και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Ανήκει σε μια “οικογένεια” ιών που προκαλούν το 10% των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος και το 20% των περιπτώσεων πνευμονίας.

* Πόσο θα πρέπει να ανησυχώ για τον κορωνοϊό;

Λίγο έως πάρα πολύ λίγο, αναλόγως με το αν ανήκετε σε μια από τις κατηγορίες “υψηλού κινδύνου” ή όχι. Η θνησιμότητα του ιού και η βαρύτητα στην εξέλιξη των κρουσμάτων είναι ευθεία συνάρτηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς.

* Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο;

Ο ιός (όπως μπορείτε να δείτε και στο πολύ ενημερωτικό θέμα που υπάρχει στις σελίδες 14 και 15 της “Ν.Κ.”) έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε πολύ μεγάλες ηλικίες (άνω των 80) και σε ασθενείς με ασθένειες του αναπνευστικού, ανοσοκαταστολή κ.λπ. Οπότε αν ανήκετε σε κάποια απ’ αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα.

* Πόσο θανατηφόρος είναι τελικά;

Λιγότερο από τη γρίπη. Ναι, στ' αλήθεια. Παρότι βρισκόμαστε στην αρχή της επιδημίας, οπότε πάρα πολλά κρούσματα δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά διότι δε γνώριζαν οι γιατροί τι είχαν, η θνησιμότητα κινείται περίπου στο 3% των κρουσμάτων παγκοσμίως. Το ποσοστό ακούγεται μεγάλο, αλλά, αν σκεφτούμε ότι στην αντίστοιχη επιδημία του SARS στο ίδιο στάδιο η θνησιμότητα ήταν στο 10% περίπου, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι μεγάλο στην πραγματικότητα. Στατιστικά δηλαδή, το ποσοστό θνησιμότητας θα μειώνεται όσο μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων.

* Όλοι όμως φοβούνται τον νέο ιό...

Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Όπως είναι αλήθεια, όμως, ότι ο ιός της γρίπης είχε φέτος μέχρι τώρα 77 νεκρούς στην Ελλάδα και πάνω από 200 ακόμη που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της επικράτειας. Παγκόσμια η γρίπη έχει προκαλέσει 75.000 και πλέον θανάτους... Νούμερο μάλλον τεράστιο για μια ίωση που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με εμβόλιο και υφίσταται εδώ και χρόνια (ακόμη και οι πιο πρόσφατες μεταλλάξεις).

* Μα οι γιατροί και οι επιστήμονες βρίσκονται σε συναγερμό...

Οι επιστήμονες δρουν βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων τα οποία ενεργοποιούνται σε κάθε περίπτωση νέας μολυσματικής ασθένειας. Κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό δε σημαίνει ότι πανικοβάλλονται, απλώς... προσέχουμε για να έχουμε.

* Με τρομάζουν οι όροι “επιδημία” και “πανδημία”...

Είναι τεχνικοί όροι της ιατρικής κοινότητας. Ως επιδημία ορίζεται μια ασθένεια που εξαπλώνεται γρήγορα σε έναν συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και πληθυσμό. Όταν ξεπεράσει τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά όρια αυτά, λογίζεται πανδημία. Πλέον ο νέος κορωνοϊός φθάνει σιγά-σιγά στα επίπεδα πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ακόμη αρκετά κάτω από 100.000, παρότι στην πραγματικότητα μπορεί να ήταν αρκετά περισσότερα, αλλά πριν εντοπιστεί ο νέος ιός οι ασθενείς αντιμετωπίζονταν ως θύματα πνευμονίας.

* Υπάρχει ιατρικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού;

Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες εργάζονται πάνω στο εμβόλιο, ωστόσο δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει εμβόλιο πριν περάσουν 1-2 τουλάχιστον μήνες ακόμη. Κι αυτό διότι βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο ο ιός, άρα μεταλλάσσεται πολύ εύκολα, κάτι που πιθανόν να οδηγούσε άμεσα σε στελέχη που να μην επηρεάζονται από τον εμβολιασμό. Τα αντιιικά φάρμακα που υπάρχουν δεν κάνουν κάτι ιδιαίτερο για τον συγκεκριμένο ιό, αν και δίδονται στους ασθενείς για να αντιμετωπίσουν ευρύτερες επιπλοκές.

Η λέξη- “κλειδί” είναι “ψυχραιμία”

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε όλοι είναι ότι ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ. Πρόκειται για μια ίωση, από την οποία αν είμαστε υγιείς κινδυνεύουμε ελάχιστα (πέραν των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει μια βαριά γρίπη ή μια πνευμονία σε έναν κατά τα λοιπά υγιή οργανισμό). Αν ανήκουμε σε κάποια από τις ευάλωτες ομάδες, καλό είναι να προσέχουμε περισσότερο και να ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη δημοσιευτεί (και από τη “Ν.Κ.”) πάρα πολλές φορές. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να ενδίδουμε στις παρορμήσεις όπως λ.χ. της... επιδρομής στα σούπερ-μάρκετ, η οποία ξεκίνησε ήδη από προχθές και χθες παρουσίασε έξαρση. Το να στοκάρουμε μακαρόνια, χλωρίνες και χαρτιά υγείας δεν είναι ακριβώς... τρόπος αντιμετώπισης του ιού.

Βεβαίως ο πανικός τροφοδοτείται και από κινήσεις όπως αυτή της ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στην οποία προχώρησε χθες η κυβέρνηση. Βεβαίως δεν μπορούμε να πούμε αν ήταν θετική ή αρνητική κίνηση ως προς την παράμετρο που έχει πραγματικά σημασία - τη δημόσια υγεία. Σίγουρα όμως ενέτεινε τον πανικό που ήδη... σιγοβράζει μεταξύ των Ελλήνων και απλώς περιμένει μια σπίθα για να... ξεσπάσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News