Η Τουρκία ήταν, είναι και παραμένει απέναντι στη διεθνή νομιμότητα

Απόψεις
Η Τουρκία ήταν, είναι και παραμένει απέναντι στη διεθνή νομιμότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, από ένα υπό ένταξη κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετατοπίστηκε επικίνδυνα, με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας, σε ένα ιδιότυπο ισλαμικό καθεστώς με σαφή έλλειμμα δημοκρατίας.

*Γράφει ο Μανώλης  Κεφαλογιάννης

Μια Τουρκία που έκλεισε την πόρτα στην ευρωπαϊκή της προοπτική και άνοιξε την πόρτα στον μεγαλοϊδεατισμό και τον νεοοθωμανισμό. Στα “σύνορα της καρδιάς μας” και στην επαναφορά του “εθνικού όρκου”. Στην προσπάθεια να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή.

Μετά την καταστολή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, βρισκόμαστε μπροστά σε συνεχή και αδιάλειπτη αμφισβήτηση από τουρκικής πλευράς της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923. Μια συνθήκη, όχι διμερής μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, αλλά μία Διεθνής Συνθήκη που έχει τις υπογραφές πολλών μεγάλων κρατών. Μια Συνθήκη που εδώ και εκατό χρόνια διασφάλισε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και αποτελεί πλέον και ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μια αμφισβήτηση που εστιάζεται κυρίως στην ύπαρξη ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη.

Συνεχείς οι αναφορές της Τουρκίας περί ύπαρξης “τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη. Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ό,τι και να λέτε, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι εδώ και αιώνες τουρκική και τουρκική θα παραμείνει».

Η Διεθνής Συνθήκη της Λωζάννης τούς δίνει την καταλυτική απάντηση. Αρκεί μία απλή ανάγνωση του άρθρου 142 που ρητά αναφέρει ότι «η συνομολογηθείσα την 30ήν Ιανουαρίου 1923, μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, ειδική Σύμβαση περί ανταλλαγής των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών θα έχει μεταξύ των δύο τούτων Υψηλών Συμβαλλομένων Μερών την αυτήν ισχύ και κύρος, ως εάν περιελαμβάνετο εν τη παρούση Συνθήκη».

Και το άρθρο 2 της Σύμβασης ανταλλαγής πληθυσμών που η Συνθήκη της Λωζάννης την περιλαμβάνει εις ολόκληρον βάσει του άρθρου 142 αναφέρει ότι η ανταλλαγή πληθυσμών δεν αφορά τους Έλληνες κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και τους μουσουλμάνους κατοίκους της Δυτικής Θράκης.

Αλλά η Τουρκία δε μένει μόνο τον τελευταίο καιρό στις ρητορικές αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, των ελληνικών χωρικών υδάτων. Οι παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το παράνομο και άκυρο μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας που ασφαλώς δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα οριοθετεί ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, πλήττοντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών, όπως αυτά ορίζονται από τη Συμφωνία για Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που στο άρθρο 121 ρητά αναφέρει ότι τα νησιά που κατοικούνται και έχουν οικονομική ζωή έχουν τα ίδια δικαιώματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που έχουν οι παράκτιες χώρες.

Είναι προκλητικές και επιθετικές ενέργειες που δε συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Με τη διεθνή νομιμότητα. Γι’ αυτό και έχουν απερίφραστα καταδικαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από μια σειρά κρατών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος κ.ά.

Αυτές οι μαξιμαλιστικές και παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις που κλιμακώνονται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα δεν είναι μόνο ασύμβατες με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά κατάφωρα το παραβιάζουν. Και έχουν καταστήσει την Τουρκία από ένα δύστροπο γείτονα σε ένα κράτος ταραξία.

Οφείλουμε, με το εθνικό μέτωπο αρραγές και ενωμένο, σε μια ενιαία εθνική γραμμή - χωρίς την παραμικρή μικροκομματική σκοπιμότητα ή λαϊκίστικη προσέγγιση - να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα.

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει στην πλευρά του Διεθνούς Δικαίου. Της διεθνούς νομιμότητας, που συνεχώς παραβιάζει η Τουρκία.

*Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News