«Γυναικείες» απαντήσεις σε «γυναικείες» ερωτήσεις

Απόψεις
«Γυναικείες» απαντήσεις σε «γυναικείες» ερωτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περί σεξισμού ο λόγος…

Ένα βίντεο έπεσε τυχαία στην αντίληψή μου καθώς... σκρόλαρα στο Instagram, σε μια προσπάθεια να ξυπνήσω το πρωί, και όλα όσα είδα και άκουσα με έκαναν να σηκωθώ από το κρεβάτι, να τεντώσω τ’ αφτιά και να συνειδητοποιήσω πως ο μισογυνισμός, ο σεξισμός, η διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα δεν είναι μονοπώλιο ούτε της Κρήτης ούτε της Ελλάδας. Υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ευτυχώς υπάρχουν γυναίκες εκεί έξω που αποδεικνύουν ότι και το «αδύναμο» φύλο μπορεί να έχει δύναμη και να είναι ετοιμόλογο και... στο κάτω-κάτω να τα καταφέρνει εξίσου καλά με έναν άντρα, αν όχι καλύτερα σε κάποιους τομείς (και όχι, δεν αναφέρομαι σε μαλλιά, μακιγιάζ και νύχια).

Να μπούμε όμως στο «ζουμί». Ένα προφίλ στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Instagram, συγκέντρωσε πολλές στιγμές από συνεντεύξεις διάσημων προσώπων, ηθοποιών του Χόλιγουντ και τραγουδιστών, οι οποίοι δέχονταν από παρουσιαστές και δημοσιογράφους «απαίσιες ερωτήσεις», όπως αναφέρονται στο βίντεο, χαρακτηρισμό που προσυπογράφω. Τα κεντρικά πρόσωπα, ωστόσο, απάντησαν με τον κατάλληλο τρόπο και αποστόμωσαν όσους βρίσκονταν γύρω τους...

Ιδού μερικές από τις «γυναικείες» ερωτήσεις και στη συνέχεια οι «γυναικείες» απαντήσεις τους:

Ρωτά δημοσιογράφος τη γνωστή τραγουδίστρια Rihanna: «Αναρωτιέμαι αν είσαι τόσο χαρούμενη στην προσωπική σου ζωή», με εκείνη να απαντάει: «Ουάου, πόσο απογοητευτική ήταν αυτή η ερώτηση... Είμαι χαρούμενη και είμαι ελεύθερη αν είναι αυτό που πραγματικά ρωτάς».

Άλλη μία ερώτηση που... κοκκάλωσε τη Scarlett Johanson: «Φοράς εσώρουχα;». Και η ηθοποιός έκπληκτη απαντά: «Είσαι το πέμπτο άτομο που μου κάνει μια τέτοια ερώτηση. Τι συμβαίνει; Από πότε οι άνθρωποι ξεκινούν να ρωτούν ο ένας τον άλλο στις συνεντεύξεις για τα εσώρουχά τους;». Και εκεί που ο δημοσιογράφος έρχεται σε δύσκολη θέση και πάει να δικαιολογηθεί, η διάσημη ηθοποιός ήταν ετοιμόλογη και του λέει: «Θα το αφήσω στη φαντασία σου, ό,τι μπορεί να φοράω ή να μη φοράω κάτω από τα ρούχα μου»...

Ο μονόλογος της Lady Gaga για το ποιος μπορεί να λέγεται “rock star” δε μας αφήνει περιθώρια να σχολιάσουμε παραπάνω: «Βλέπεις, αν ήμουν άντρας και καθόμουν εδώ με ένα τσιγάρο στο χέρι, κρατώντας τον καβάλο μου και μιλώντας για το πώς κάνω μουσική, το ότι μου αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα και το να πηγαίνω με γυναίκες, θα με αποκαλούσατε “rock star”. Αλλά όταν τα κάνω εγώ αυτά στη μουσική και τα βίντεό μου, επειδή είμαι γυναίκα και κάνω pop μουσική, είστε επικριτικοί. Και λέτε ότι αυτό σας αποσπά την προσοχή. Μα είμαι απλά μια rock star».

Και αναρωτιέμαι πόσο ακόμα θα περιμένουμε για να αποδεχτούμε σ’ αυτό τον κόσμο ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες έχουν δικαιώματα.

Για παράδειγμα - ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα - όσο δικαίωμα έχει ένας άντρας να κάνει σεξ με αμέτρητες γυναίκες, το ίδιο δικαίωμα έχει και μια γυναίκα να πράξει ανάλογα. Και σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να τη χαρακτηρίζουμε με τον χειρότερο τρόπο γι’ αυτή την επιλογή της, ενώ τον άντρα να τον αποκαλούμε και «μάγκα».

Και η γυναίκα μπορεί να είναι υψηλόβαθμο στέλεχος σε μια επιχείρηση χωρίς να δέχεται τα πυρά από συναδέλφους και από την ίδια την κοινωνία λόγω του φύλου της.

Ζούμε σε μια εποχή που η γυναίκα πρέπει να είναι καλή εργαζόμενη, καλή μητέρα, καλή νοικοκυρά, καλή σύζυγος. Αλλά έλα να σου πω κάτι... Το 2020 ΚΑΙ ο άντρας πρέπει να είναι καλός εργαζόμενος, καλός πατέρας, καλός νοικοκύρης, καλός σύζυγος.

Και ο άντρας πρέπει να σκουπίζει το σπίτι, να πλένει τα πιάτα, να σφουγγαρίζει και μάλιστα να μην περιμένει από τη σύντροφό του να του πει «μπράβο». Γιατί, σε ένα σπίτι με δύο ανθρώπους που συγκατοικούν, μάντεψε... ΔΥΟ μένουν στο σπίτι, ΔΥΟ χρησιμοποιούν την κουζίνα, ΔΥΟ χρησιμοποιούν το διαμέρισμα. Ξέρεις τι άλλο δεν έχουμε καταλάβει σ’ αυτό τον κόσμο; Πως είμαστε όλοι άνθρωποι. Πάνω από γυναίκα ή άντρας, είσαι άνθρωπος και έτσι πρέπει να συμπεριφέρεσαι. Δεν είσαι ανώτερος ή κατώτερος από κάποιον. Είσαι αυτός που είσαι, οφείλεις να πιστέψεις στον εαυτό σου και φυσικά να σεβαστείς τον άντρα ή τη γυναίκα που έχεις απέναντί σου/δίπλα σου.

Αν ένας άντρας μπορεί να πάει με οποιαδήποτε γυναίκα στο σπίτι του ένα τυχαίο βράδυ, το ίδιο μπορεί να κάνει και μια γυναίκα.

Αν ένας άντρας μπορεί να είναι διευθυντής σε μια εταιρεία, μπορεί και μια γυναίκα.

Αν ένας άντρας μπορεί να σηκώσει τούβλα για μια οικοδομή, μπορεί και μια γυναίκα.

Αν ένας άντρας είναι οξυδερκής, μπορεί να είναι και μια γυναίκα.

Και στην τελική, δεν είμαστε ούτε γυναίκες ούτε άντρες. Είμαστε άνθρωποι!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News