Κυνισμός Άδωνι: Η προστασία της Α’ κατοικίας βλάπτει σοβαρά την οικονομία

Απόψεις
Κυνισμός Άδωνι: Η προστασία της Α’ κατοικίας βλάπτει σοβαρά την οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η φτώχεια των πολλών είναι η προϋπόθεση του πλουτισμού των λίγων».

Την ακραία θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχει προστασία Α’ κατοικίας εξέφρασε στις 2 Φεβρουαρίου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προϊδεάζοντας όλους μας για όσα θα συμβούν τον Μάιο, με τους πλειστηριασμούς να εκτελούνται σε καταιγιστικούς ρυθμούς.

Τις σκληρές, νεοφιλελεύθερες απόψεις του για την οικονομία που ενισχύει τους λίγους και ισχυρούς ανέπτυξε κυνικά ο Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Περιμένοντας όλοι μας την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα και καρτερώντας μάταια την ανάπτυξη, που δε λέει ακόμα να έρθει. Υπάρχουν πολλοί που έχουν εκκρεμότητες με τις τράπεζες. Χρωστούν και δεν έχουν ή αδυνατούν να αποπληρώσουν. Όλοι αυτοί άκουσαν τον κορυφαίο υπουργό να περιγραφεί ένα ζοφερό άμεσο μέλλον. Ο κορυφαίος υπουργός και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε από το βήμα της εκδήλωσης ότι δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία, για να προσθέσει ότι... «ούτε πρέπει να υπάρχει»!

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης πήγε ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας ως... «ζημιογόνα» για την οικονομία! Τι μας λέει, δηλαδή, ο υπουργός; Ότι όλοι αυτοί που πήραν ένα δάνειο να χτίσουν ένα σπιτάκι και τα χρόνια της κρίσης έχασαν δουλειά και εισοδήματα και δυσκολεύονται να αποπληρώσουν, πρέπει τώρα να τα χάσουν όλα;

Πάνω απ’ όλα για τον Άδωνι η ευημερία των τραπεζών; Η φτώχια στην Ελλάδα των μνημονίων αποκτά πλέον μόνιμα και διαρκή χαρακτηριστικά, απλώνοντας τα δίχτυα της σε μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, σύμφωνα με το ΕΚΚΕ.

«Η φτώχια των πολλών είναι η προϋπόθεση του πλουτισμού των λίγων».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και αφορά στην περίοδο της κρίσης, το πλούσιο 1% των Ελλήνων αύξησε τα εισοδήματά του κατά 5,9% (!), ενώ το φτωχότερο 40% έχασε το 43,8% του εισοδήματός του!

Καιρός να χάσουν και τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, γιατί η προστασία της Α’ κατοικίας βλάπτει σοβαρά την... οικονομία.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του πρώην υπουργού Τάσου Γιαννίτση, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και του Σταύρου Ζωγραφάκη, καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, μέχρι και το 2014 οι φτωχότεροι πλήρωναν περισσότερους φόρους κατά 337%, ενώ οι πλούσιοι επιβαρύνθηκαν μόλις κατά 9%!

Τη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη στηλίτευσαν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον υπουργό Ανάπτυξης ότι επιχειρηματολογεί υπέρ των γενικευμένων πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

«Αποκρουστική, απάνθρωπη και εσφαλμένη» χαρακτηρίζει την άποψη του Άδωνι Γεωργιάδη για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο Νίκος Παππάς, εκφράζοντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα.

«Ζημιογόνα είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που παίζει με την αγωνία και τις δυσκολίες της μεσαίας τάξης, που δήθεν θα υποστήριζε, αντί να αναζητά λύσεις. Ντροπή!», έγραψε με νόημα σε ανάρτησή του ο Κ. Ζαχαριάδης.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. σχολίασε ότι «ο κ. Α. Γεωργιάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του χαιρετισμού του, σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, για να τους πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας των δανειοληπτών. Δηλαδή να τους πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες, χωρίς εξαιρέσεις. Το επόμενο βήμα φανταζόμαστε είναι να επιβλέψει προσωπικά και να εγγυηθεί την εκτέλεση των εντολών των funds. Μην τους ξεφύγει και κανένας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News