Απόψεις

Για ένα κομμάτι γης στον Σταυρό του «Αλέξη Ζορμπά»

Η αλήθεια έχει και σε αυτή την περίπτωση δύο όψεις και καλό είναι να μπορεί κανείς να τις διακρίνει

Η διαμάχη των οικιστών του Σταυρού Ακρωτηρίου με την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στα Χανιά ανακινεί δύο μεγάλα θέματα- “πληγές” που λίγοι θέλουν να ξύνουν. Το πρώτο αφορά στα αυθαίρετα κτίσματα και το δεύτερο στην εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία. Καμιά σαρανταριά οικιστές έρχονται αυτές τις μέρες αντιμέτωποι με τις αξιώσεις της Ιεράς Μονής για τα οικόπεδα ιδιοκτησίας της που καταπάτησαν για να χτίσουν τις χρυσές δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Σε αυτή τη χώρα, έρχεται η στιγμή που ο κάθε ένας πρέπει να πληρώσει. Όχι να τιμωρηθεί. Να πληρώσει. Η αλήθεια έχει και σε αυτή την περίπτωση δύο όψεις, και καλό είναι να μπορεί κανείς να τις διακρίνει. Οι οικιστές καλούνται, μέσω των αγωγών που αυτές τις μέρες εκδικάζονται, να πληρώσουν ενοίκιο στη μονή για την τελευταία πενταετία και επιπλέον να καταβάλουν το ποσό των 250.000 ευρώ ανά στρέμμα. “Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη”, αν σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν ήδη για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου τους και μάλιστα σε καιρούς όχι ευνοϊκούς.

Δε λένε να διατηρήσουν άνευ τιμήματος τα κτίσματά τους πάνω στα οικόπεδα της μονής. Θα πληρώσουν λένε. Αλλά στην αντικειμενική και όχι στην εμπορική τους αξία. Ή, τουλάχιστον, ζητούν διάλογο σε νέα βάση.

Από την άλλη, ο ηγούμενος της μονής δε μίλησε δημοσίως. Μίλησε όμως ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενοχλημένος σφόδρα από τις καταγγελίες των οικιστών. Είπε πως η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος εξάντλησε τα περιθώρια διαλόγου και πως προτάσεις για μείωση του αντιτίμου κατά 40% για τα καταπατημένα οικόπεδα δεν έγιναν αποδεκτές. Μίλησε ακόμη για χειροδικία από πλευράς των διαμαρτυρόμενων σε βάρος ανθρώπου της Εκκλησίας που δε θέλησε να κατονομάσει. Αλλά και για ανυπόστατες κατηγορίες και συκοφαντίες. Ξεκαθάρισε δε σε όλους τους τόνους πως η Ιερά Μονή εκπροσωπείται από τους δικηγόρους της. Απλό και κατανοητό.

Αδιέξοδη η σχέση των οικιστών με τη μονή και με την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου. Η δε διαμάχη παραπέμπει σε σκηνή ταινίας με φόντο την παραλία του Σταυρού, εκεί όπου ο ήρωας του “Αλέξη Ζορμπά”, τον οποίο ενσάρκωνε ο Άντονι Κουίν, χόρευε το διάσημο συρτάκι στην ομώνυμη ταινία. Εκεί όπου ο διευθυντής φωτογραφίας του “Ζορμπά”, Ουόλτερ Λάσαλι, έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έχοντας πάντα μαζί το αγαλματίδιο από το βραβείο Όσκαρ.

Σε κινηματογραφικό σκηνικό λοιπόν η διαμάχη, αλλά σε μια εποχή που θα περίμενε κανείς τα θέματα αυθαιρεσιών και καταπατήσεων να είναι λυμένα και ταυτόχρονα η Εκκλησία να διαχειρίζεται μακριά από δικαστικές αίθουσες τα της ιδιοκτησίας της.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια