Σαν βγεις στον πηγαιμό…

Απόψεις
Σαν βγεις στον πηγαιμό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποδομές και δρόμοι αλά… «ελβετικά τυριά» στο νησί

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την... Ιθάκη, ένα είναι σίγουρο εδώ στην Κρήτη! Θα βρεις λακκούβες, σαμαράκια, ρωγμές, καθιζήσεις στον δρόμο σου... Το έχετε καταλάβει σίγουρα κι εσείς το τι παράδοξα πράγματα βλέπουν τα έρμα τα ματάκια μας στα έργα υποδομών και στους δρόμους αλά... “ελβετικά τυριά” που... απολαμβάνουμε εδώ στο νησί!

*Γράφει ο Μπάμπης Σαββίδης

Όχι βέβαια πως δε βλέπουν παράδοξα πράγματα τα ματάκια μας και δεν ακούν παράδοξα πράγματα τα αφτάκια μας και σε σχέση με τα μεγάλα οδικά έργα που περιμένουμε στο μέλλον. Για να τα βάλουμε όμως λίγο κάτω.

Αλήθεια, πώς γίνεται να βγαίνουν ρωγμές στους δρόμους, να γίνονται καθιζήσεις, να πέφτουν ολόκληρα τμήματα, να ανοίγουν λακκούβες- “κρατήρες”, αλλά οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι φορείς να συμπεριφέρονται σαν να μην τρέχει τίποτε από πλευράς ευθυνών;

Αλήθεια, δηλαδή, με τις ρωγμές στον ΒΟΑΚ εκεί πριν τη Λυγαριά δεν ευθύνεται κανείς; Με τις τόσες καθιζήσεις στον κάθετο άξονα της Μεσαράς, που είναι νέο έργο, δεν υπάρχει καμία ευθύνη; Δε θα καταλογιστούν ευθύνες και συνέπειες σε κανέναν; Είτε κάποιος έκανε λάθη σε μελέτες, είτε κάποιος έκανε κατασκευαστικά λάθη, είτε κάποιος λάθος επίβλεψη! Πώς γίνεται να βγαίνουν όλοι... “λάδι”;

Τα ίδια και στο επαρχιακό δίκτυο. Τα ίδια και στους δημοτικούς δρόμους. Λακκούβα εδώ, λακκούβα εκεί, λακκούβα παραπέρα. Με δυο-τρεις ψιχάλες βροχής... “εξαϋλώνεται” η άσφαλτος!

Και άντε... “λάστιχο” μετά τα νεύρα των οδηγών για τα... λάστιχα που διαλύονται! Και άντε διαμαρτυρίες... Και άντε παρακάλια στους αιρετούς άρχοντες για να στείλουν κάνα συνεργείο να μπαλώσει τις τρύπες. Καλά τα μπαλώματα, αλλά το ότι βγάζει... μάτι ότι έγιναν κακοτεχνίες, ότι έπεσαν λειψά ασφαλτικά δεν απασχολεί κανέναν στους Δήμους εδώ στην Κρήτη; Ή μπας και νομίζουν ότι βρισκόμαστε όχι στη Γη αλλά στη Σελήνη και είναι φυσιολογικό να ζούμε ανάμεσα σε κρατήρες; Απλά τα πράγματα, κύριοι. Είτε οι μελετητές δεν κάνουν τόσο σωστά τις μελέτες, είτε οι εργολάβοι δεν κάνουν σωστά τα έργα, είτε αυτοί που πρέπει να τους επιβλέπουν για να κάνουν σωστά τα έργα περί άλλων τυρβάζουν. Κάποιος, κάποιοι παίζουν πάντως τον... παπά! Και μετά τρεχάτε έρμοι δημότες να μαρτυράτε καθημερινά για να γλιτώσετε τα αμάξια, τα μηχανάκια, ενίοτε και τα ίδια σας τα πόδια, από τις λακκούβες- “κρατήρες”!

Πάμε όμως και στα μεγάλα έργα υποδομών που περιμένουμε στον... ορίζοντα! Σοβαρά τώρα, έχει καταλάβει κανείς απλός άνθρωπος το γιατί η κυβέρνηση έβαλε στις καλένδες το πλάνο της προηγούμενης κυβέρνησης για τον ΒΟΑΚ και “ψήνει” από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, όπως μας λένε, το νέο πλάνο; Τη νέα διαγωνιστική αρχιτεκτονική, τη χρηματοδότηση.

Ωραία, βαρύγδουπη λέξη η αρχιτεκτονική, αλλά προσοχή, βρε παιδιά, με το “ψήσιμο” της νέας αρχιτεκτονικής. Προσοχή μην παραψηθεί το... φαγητό!

Ναι, όντως το έργο ανακατασκευής του ΒΟΑΚ δεν ήταν τόσο ώριμο μελετητικά. Αλλά αυτή δεν ήταν, αλήθεια, και η λογική του σχεδιασμού; Ωρίμανση μελετητική όσο θα προχωρούσαν παράλληλα οι διαδικασίες και οι φάσεις του διαγωνισμού;

Συμπαθάτε με, αλλά όλα αυτά που λέει η σημερινή κυβέρνηση επί των διαδικασιών τα ακούω λίγο βερεσέ.

Το 2018, στον διεθνή διαγωνισμό που είχε βγει, και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δήλωσαν “παρών” ένα σωρό μεγάλες εταιρείες, και από το εξωτερικό. Ήρθαν μάλιστα και μεγάλα ξένα ονόματα και κατέθεσαν επίσημο ενδιαφέρον.

Όλοι αυτοί λέτε να το έκαναν έτσι για την πλάκα τους; Προφανώς και δεν πήραν ως... πλάκα τον σχεδιασμό που είχε γίνει.

Προφανώς λοιπόν δεν υπήρχε και λόγος για να εγκαταλειφθεί τελείως ένας διεθνής διαγωνισμός σε εξέλιξη και να πάμε φτου κι από την αρχή...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News